Dodatkowe funkcje w MZD connect

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez darrecki » 21 paź 2017, 12:37

Poradnik w bardzo dużym stopniu opiera się na pracy kolegi @Forys oraz forum mazda3revolution
Działał będzie on w każdej Mazdzie Skyactiv (2/3/CX3/CX5/6), niezależnie od tego czy (i jaki) posiada Tablet.


Na wstępie ostrzeżenie, że wszelkie zmiany dokonujecie na własną odpowiedzialność i że zawsze coś może pójść nie tak jak powinno. Najlepiej przeczytać post w całości i oszacować ryzyko i upewnić się, że macie umiejętności do wykonania tych czynności.

Do tych modyfikacji potrzebne są:
1. Laptop z pakietem Office (Microsoft Office, Open Office bądź Libre Office) lub dostępem do internetu – wówczas można skorzystać z Excel Online
2. Adapter ELM327 do OBD II – zmodyfikowany z przełącznikiem HS/MS CAN do kupienia na popularnym serwisie aukcyjnym!
Obrazek
3. Program FORScan z licencją rozszerzoną, wszelkie informacje na jego temat znajdziemy TUTAJ
4. Plik excel, który można pobrać z TEGO MIEJSCA

W pierwszej kolejności zajmiemy się modułem RBCM, w któtym to możemy znaleźć kilka ciekawych i niedostępnych dla rynku europejskiego funkcji. A sa to:
– Automatycznie ryglowanie drzwi po przekroczeniu 20km/h (tutaj ukłony dla kolegi @Forys, gdyż większość tekstu jak i obrazków jest żywcem zerżnięta z jego postu – oryginał jest TUTAJ ). Opcja ta jest niedostępna na rynku UE.
– Coming Home, która to pozostawia włączone światła drogowe (30s/60s/120s) po wyłączeniu zapłonu. Modyfikacja ta skierowana jest głównie dla posiadaczy modeli z 2014 roku, gdzie Coming Home/Leaving Home jest niedostępna. Nie mam pojęcia, czy będzie działać w wersji po 1szym, małym lifcie (gdzie dodano m/in. również radio DAB)
– Find My Car, pozwala na odnalezienie samochodu na parkingu – wciskając 2x zamknij na pilocie powinien odezwać się klakson. Funkcja widmo, niestety póki co nie wiadomo dlaczego jednym działa, a innym nie. U mnie nie działa...

Przystępujemy do działania:
1. Podłączyć adapter ELM327 do gniazda OBD II w samochodzie (w okolicy przycisków do otwierania maski i wlewu paliwa) i do komputera (jeśli robisz to 1 raz to zależnie od systemu operacyjnego może być konieczne połączenie z internetem w celu zainstalowania sterowników)
Obrazek
2. Uruchomić samochód (włączyć silnik)
3. Uruchomić program FORScan i połączyć się z samochodem oraz wykonywać instrukcje programu (między innymi zmiana położenia pzełącznika HS/MS)
4. Przejść do zakładki "Konfiguracja i programowanie" i wskazać moduł R_BCM Konfiguracja modułu (format AS BUILT) i uruchomić procedurę serwisową.
Obrazek
5. Teraz najtrudniejsza część zadania. Należy przenieść wartości odczytane z naszego pojazdu do pliku Excel.
Najpierw jednak przyjżyjmy się jego strukturze. Posiada on 3 różne arkusze w zależności od modułu, który chcemy skonfigurować. Są to RBCM (moduł sterowania), SSU (i-Stop), IC (licznik). Nas interesuje RBCM więc należy mieć pewność, że mamy zaznaczony właściwy arkusz!!!
arkusze.jpg


Będąc już we właściwym arkuszu naszym oczom ukazują się 2 kolumny:
rbcm plain.jpg


Po lewej interesują nas wiersze "ORIG", gdzie wpisujemy obecne wartości oraz "NEW" – gdzie pojawią się nowe dane po modyfikacji.
Natomiast Wszelkie modyfikacje dokonujemy z prawej strony arkusza. Jak widać na poprzednim obrazku domyślnie prawa strona jest wyzerowana, jednak po wpisaniu wartości zczytanych z Forscan pojawiają się tam również "1". Większość pól to "function is unknown", jednak niektóre – zielone – mają opisy. I te pola będą nas interesować.
Ostatni rzut okiem, czy jesteśmy we właściwim arkuszu oraz czy przepisujemy wartości z odpowiedniego modułu w Forscan (oba ciągi znaków powinny zaczynać się od 7B7-01-0x) i modyfikację czas zacząć.
Modyfikacja (obrazkowa) na przykładzie konfiguracji mojego pojazdu – jako, że to anglik o konfiguracji innej niż polskie egzemplarze, nie polecam wpisywać tego co mam ja :)

Po przepisaniu wartości z Forscan do Excela wygląda to tak.
rbcm in.jpg


Rzut oka na lewą kolumnę – jak widać ORIG oraz NEW mają takie same wartości!!
Szybki rzut oka na prawą kolumnę w skoroszycie (0 i 1 odpowiadające zielonym polom komentarzy) i już widać, że domyślnie wszystkie wspomniane na wstępie funkcje RBCM mają wartość "0". Żeby uaktywnić którąkolwiek z nich należy zmienić na "1" na "0" lub na odwrót.
I teraz tak. Pola odpowiedzialne za automatyczne ryglowanie drzwi zaznaczyłem na czerwono, Coming Home na żółto a find my car na niebiesko. Dzięki temu można aktywować wszystkie, bądź tylko wybrane funkcje. Jest to zrzut ekranu już PO modyfikacjach!!
zmiany.jpg


– automatyczne ryglowanie drzwi
Prawa kolumna – zmiana w linii 7B7-01-01 > B1 in BIN bit b7 odpowiada za aktywację blokady. Zmiana w liniach 7B7-01-02 > B4 in BIN b5 oraz b3] odpowiada pojawienie się dodatkowych opcji w menu (POJAZD->Zamki drzwi->Tryb autom. zamków drzwi). Jest to zrobione lekko "debilnie", gdyż w b5 0 to wyłączone / 1 włączone, a w b3 na odwrót – 0 włączone / 1 wyłączone.
Obrazek
Obrazek
Rzut oka na lewą kolumnę i widać, że w 7B7-01-01 i 7B7-01-02 wiersze NEW mają inne wartości niż ORIG. Natomiast 7B7-01-03 oraz 7B7-02-01 pozostały bez zmian.

– coming home
Prawa kolumna – zmiana w linii 7B7-01-03 > B1 in BIN bit b5 i b4 odpowiada za aktywowanie w/w funkcji. Jest to zrobione podobnie jak w funkcji ryglowania drzwi, aktywacja wymaga potwierdzenia i jednocześnie zaprzeczenia.
Tu z kolei w lewej kolumnie zmieniło się jedynie NEW w 7B7-01-03.

– find my car
Prawa kolumna – zmiana w linii 7B7-01-02 > B0 in BIN bit b6
Jak wspomniałem u mnie nie działa, ale nie ma żadnych negatywnych skutków więc warto spróbować.

Tak wygląda poprawnie wypełniony arkusz z aktywnymi wszystkimi funkcjami
rbcm.jpg


Teraz tylko należy nowe wartości przenieść do Forscan i zapisać zmiany za pomocą przycisku "Pisz wszystko" i stosować się do instrukcji na ekranie laptopa.

Cała operacja zajmuje 10-15 minut, czyli krócej niż czytanie tego posta! :) Dla pewności przed dokonaniem zmian zapiszcie sobie oryginalne ustawienia do pliku tak żebyście mogli je przywrócić w dowolnej chwili!

W najbliższym czasie pojawi się funkcja całkowitego wyłączenia i-Stop, tym razem w module SSU.
TBC...

Problemy
Może się zdarzyć, że ryglowanie drzwi oraz coming home będą działać, jednak nie będą widoczne w ustawieniach systemu. Należy wówczas zresetować ustawienia w zakładkach drzwi oraz oświetlenia bądź też przywrócić system do ustawień fabrycznych.

Nie wiesz, czy wygenerowane przez Ciebie wartości są prawidłowe
Nie ma problemu, podaj je tutaj (ORIG oraz NEW) a je wspólnymi siłami zweryfikujemy <spoko>
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2190 (36/98)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez kuba_t » 21 paź 2017, 15:33

Super instrukcja! Zamawiam kabel i będę działać :) Jest sposób żeby zweryfikować czy nasza mazda jest po tym "małym" liftingu?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 wrz 2016, 07:49
Posty: 169 (7/6)
Auto: Mazda3 BM HB 2014, 2.0 SkyActiv-G

Postprzez creet » 22 paź 2017, 13:56

Jeśli ktoś z Wawy lub okolic chciałby mieć u siebie odblokowane te opcje, a jest nietechniczny, boi się zepsuć moduł albo po prostu nie chce kupować kabla żeby użyć go jeden raz – zapraszam do kontaktu na priv. Odblokuję.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 sty 2014, 22:31
Posty: 621 (69/39)
Skąd: Warszawa
Auto: 2014 Matsuda Axela SkyPassion 2.0 165HP

Postprzez dnf » 22 paź 2017, 15:52

A korzystał ktoś może z urządzenia tej firmy http://www.vgate.pl/ ?
Forumowicz
 
Od: 17 mar 2014, 17:54
Posty: 134 (1/27)
Auto: Mazda 3, Sedan 2014, Skyactiv-G 120KM 6MT + Xenon

Postprzez creet » 22 paź 2017, 16:28

Mogę się mylić, ale z tego co na szybko widzę to ten vgate ma jedynie interfejs MS CAN, brak mu HS CAN, a więc nie nada się do opisanych tutaj modyfikacji.

Dopisano 22 paź 2017, 17:34:

Jeszcze w sumie dopiszę, że w europejskim HB SkyPassion z 2014 (produkcja japońska) funkcja find my car działa OK.

PS. Ale ktoś odstawił tego Excela – szacun, ja robiłem te modyfikacje jeszcze w czasie gdy potrzebny był kalkulator binarny żeby sobie numerki przeliczyć. Excel przyspiesza robotę o połowę :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 sty 2014, 22:31
Posty: 621 (69/39)
Skąd: Warszawa
Auto: 2014 Matsuda Axela SkyPassion 2.0 165HP

Postprzez meridian » 23 paź 2017, 10:43

Hej
A czy istnieje funkcja wyłączenia dźwięku nie zapiętych pasów ?? :D
Forumowicz
 
Od: 7 gru 2016, 08:09
Posty: 30 (1/0)
Skąd: Dąbrowa G.
Auto: Mazda 3 BM 2015 HB 120KM

Postprzez sevecc » 23 paź 2017, 11:04

meridian napisał(a):Hej
A czy istnieje funkcja wyłączenia dźwięku nie zapiętych pasów ?? :D


mam nadzieję, że nie ;P

zapinać pasy! <czytaj>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 paź 2016, 09:08
Posty: 329 (57/13)
Auto: Mazda 3 2.0 HB '17
Skypassion + safety

Postprzez meridian » 26 paź 2017, 13:55

Pasy to ja zapinam, ale często jadę ze sklepu dosłownie 50m i potem otwieranie bramy, garażu a pikacz pika i pika i pika – dlatego chcę go wyłączyć. <rotfl>

I pytanie może troche nie w tym temacie – czy można wyłączyć na stałe iStop ? :|
Forumowicz
 
Od: 7 gru 2016, 08:09
Posty: 30 (1/0)
Skąd: Dąbrowa G.
Auto: Mazda 3 BM 2015 HB 120KM

Postprzez jabartnik » 26 paź 2017, 16:28

Jak ustawisz nawiew na przednia szybę (trzeba nacisnąć przycisk zwany "włącznik ogrzewania przedniej szyby", zapali się wtedy dioda. Przycisk znajduje się na prawo od włącznika klimatyzacji a na lewo od włącznika ogrzewania tylnej szyby). Niedogodnością wtedy jest brak możliwości korzystania z automatycznej klimy. Ale sam bardzo często korzystam z tej opcji, zamiast po każdym uruchomieniu silnika wyłączać przyciskiem po lewej od kierownicy.
Forumowicz
 
Od: 15 wrz 2016, 11:11
Posty: 33 (2/2)
Auto: Mazda 3 BM HB 2016, 2.0 120KM SkyEnergy

Postprzez darrecki » 26 paź 2017, 17:20

Można wyłączyć i-stop, zobaczcie w pliku excel w arkuszu SSU. Kiedyś to opiszę, c ale w zasadzie wyłącza się to na takiej samej zasadzie jak w przypadku RBCM
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2190 (36/98)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez meridian » 27 paź 2017, 07:04

jabartnik napisał(a):Jak ustawisz nawiew na przednia szybę (trzeba nacisnąć przycisk zwany "włącznik ogrzewania przedniej szyby", zapali się wtedy dioda. Przycisk znajduje się na prawo od włącznika klimatyzacji a na lewo od włącznika ogrzewania tylnej szyby). Niedogodnością wtedy jest brak możliwości korzystania z automatycznej klimy. Ale sam bardzo często korzystam z tej opcji, zamiast po każdym uruchomieniu silnika wyłączać przyciskiem po lewej od kierownicy.


Tak, te opcje znam :) Ale ogranicza to rzeczywiście działanie klimy, więc też trochę bez sensu niestety :(

darrecki napisał(a):Można wyłączyć i-stop, zobaczcie w pliku excel w arkuszu SSU. Kiedyś to opiszę, c ale w zasadzie wyłącza się to na takiej samej zasadzie jak w przypadku RBCM


Coś takiego już prędzej mi się podoba ;) Na razie czekam na kabel od chińczyków ale jak przyjdzie od razu włączę opisane wyżej opcje. W międzyczasie zapoznam się z tym excelem a i może do tej pory stworzysz szybki opis wyłączenia iStop <spoko>
Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :)
Forumowicz
 
Od: 7 gru 2016, 08:09
Posty: 30 (1/0)
Skąd: Dąbrowa G.
Auto: Mazda 3 BM 2015 HB 120KM

Postprzez artur1313 » 27 paź 2017, 20:37

creet napisał(a):Jeśli ktoś z Wawy lub okolic chciałby mieć u siebie odblokowane te opcje, a jest nietechniczny, boi się zepsuć moduł albo po prostu nie chce kupować kabla żeby użyć go jeden raz – zapraszam do kontaktu na priv. Odblokuję.


Dzięki creet, wszystkie 3 odblokowane funkcje działają prawidłowo (M3 z czerwca 2014) wraz z ustawieniami w MZD. Oczywiście dzięki dla darreckiego za ogarnięcie tematu.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 mar 2014, 21:58
Posty: 140 (0/7)
Auto: Mazda 3 HB 165KM, SkyPassion, JetBlack

Postprzez Paolo » 28 paź 2017, 10:21

darrecki <spoko> super sprawa!
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 24 mar 2012, 13:46
Posty: 1763 (110/42)
Skąd: Kraków
Auto: Grafitowe i białe

Postprzez popielasty » 29 paź 2017, 20:10

Dodam jeszcze od siebie – można też wyłączyć i-STOP poprzez zmianę kodów w module SSU.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 lip 2017, 21:43
Posty: 183 (1/2)
Skąd: WWL
Auto: Mazda CX-5 2.2 SkyActiv-D AT AWD, SkyPassion, 2014r

Postprzez Mirek » 30 paź 2017, 20:51

meridian napisał(a):Hej
A czy istnieje funkcja wyłączenia dźwięku nie zapiętych pasów ?? :D


Istnieje, można przełączyć sygnalizację osobno dla kierowcy i pasażera, choć sam tego nie testowałem (też uważam że pasy zapinać należy ale rozumiem, że np. dla kobiety w ciąży ew. osoby ze schorzeniami np. kręgosłupa taka informacja może być przydatna).
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 kwi 2007, 21:55
Posty: 1387 (0/22)
Skąd: Żywiec / Kraków
Auto: Mazda 3 BM '14 / 3 BL '09 / 6 GG '02
były:
Mazda 6 GY '03 / 323F BA '96 / 323F BG '92 / 626 GD '89

Postprzez Jarzębiak » 3 lis 2017, 01:54

creet napisał(a):Jeśli ktoś z Wawy lub okolic chciałby mieć u siebie odblokowane te opcje, a jest nietechniczny, boi się zepsuć moduł albo po prostu nie chce kupować kabla żeby użyć go jeden raz – zapraszam do kontaktu na priv. Odblokuję.

Czy któryś z uprzejmych forumowiczów opublikował u siebie te 3 funkcje i mógłby pomóc a jest z okolic Łodzi, byłbym wdzięczny.
P.s z kamerą cofania dałem radę, ale w tym wypadku chyba nie dam rady :(

Dopisano 3 lis 2017, 01:55:

Odblokował ( słownik płata figle)
Forumowicz
 
Od: 5 lis 2016, 15:22
Posty: 51
Auto: Mazda 3 bm 2.0 120KM
sky energy (xenon +navi)

Postprzez mf113 » 3 lis 2017, 22:58

Po podłączeniu się do RBCM mam inne kody "726" zamiast "7B7".
Jakiś trefny ELM? Czy taka wersja modułu?
Załączniki
IMG_20171102_170339.jpg
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2016, 23:31
Posty: 275 (4/12)
Skąd: Białystok
Auto: Mazda 3 BM Sedan SkyPassion
Benzyna 2.0 120KM-->175KM
2015

Postprzez darrecki » 3 lis 2017, 23:49

Przecież podłączałeś się z FBCM... Widać na screenie
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2190 (36/98)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez popielasty » 4 lis 2017, 06:58

mf113 napisał(a):Po podłączeniu się do RBCM mam inne kody "726" zamiast "7B7".
Jakiś trefny ELM? Czy taka wersja modułu?


Masz przełącznik na interfejsie?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 lip 2017, 21:43
Posty: 183 (1/2)
Skąd: WWL
Auto: Mazda CX-5 2.2 SkyActiv-D AT AWD, SkyPassion, 2014r

Postprzez mf113 » 4 lis 2017, 16:56

Kurcze – dzięki za podpowiedzi – gapiłem się i nie zauważyłem <glupek2>
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2016, 23:31
Posty: 275 (4/12)
Skąd: Białystok
Auto: Mazda 3 BM Sedan SkyPassion
Benzyna 2.0 120KM-->175KM
2015

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Moderator

Moderatorzy 3 / 323