Dodatkowe aplikacje dla Systemu Mazdy -wątek ogólny

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez lukasz-skalski » 13 paź 2015, 00:47

INFORMACJA
W związku z porzuceniem projektu przez autora, wątek zostaje przemianowany na ogólny, dotyczący wszelakich modyfikacji systemu multimedialnego Mazdy.

@karol11 – byłeś szybszy ode mnie :) ale dzięki za wrzucenie linka, choć planowałem całość opisać na tutejszym forum jutro, bo dziś już zmęczenie bierze górę :)

Tak więc pozwolę sobie na tę chwilę przekleić tutaj mój oryginalny post z mazda3revolution:

----------------------------------------------------

My name is Lukasz and I'm a software embedded engineer. Like most of you I'm a happy Mazda car owner. Last weeks I spent some time to read whole 'The Infotainment Project' topic. I've noticed that "watching movies in car" is one of the hottest topic here, so that I 'investigated' a bit our IVI system in Mazda. It is powerful hardware with well-designed GUI, but rest of low-level software is piece of cr.p (not as good as really could be ) My first plan was preparing simple 'Movie Player'. Most people tried to use gst-launch, but it is rather something like a debugging tool for developers – it doesn't support stream pause/seeking so it's also quite useless as a real media player. One of the core requirement to my 'new media player' was – not additional modification to car infrastructure and IVI software. As a result of my work we have (ta-dah!)... simple Android app – "Mazda Media Player".

Mazda Media Player – first preview:

(sorry for poor video quality but I recored this video just 2 hours ago in garage and my camera had some problems with auto-focus in such light conditions)

Short summary:

[1] No modification to car infrastructure (and IVI system)!
[2] No additional devices required – just one Android app and enabled WiFi connection!
[3] Support for seeking, pausing (soon also for subtitles)!
[4] Support for *mp4, *mp3, *avi, *.mov, ...

What's next?

[1] add support for reading dbus notifications, GPIO's status, making something like "enhanced ivi system",
[2] add support for tv usb tuners,
[3] and many other ideas

Mazda Media Player soon will be available in Google Play – app still needs some minor fixes ('soon' means probably next week – sorry I don't have to much free time).

More info about Mazda Media Player will be available soon here:

http://www.lukasz-skalski.com/portfolio ... ia-player/

Pozdrawiam,
Łukasz Skalski
http://www.lukasz-skalski.com
Ostatnio edytowano 20 mar 2016, 22:02 przez darrecki, łącznie edytowano 3 razy

Od: 25 kwi 2015, 21:07
Auto: Mazda 3 BM 2015 HB, 120KM 6AT, Soul Red, SkyEnergy

Postprzez nexus30 » 13 paź 2015, 07:10

No no winszuje (jako użytkownik Mazdy i jako programista, chociaż nie systemów embedded ;)). Kawał dobrej roboty. Nie mogę już się doczekać aż przetestuje appkę. Zaciekawiło mnie też bardzo to, co piszesz u siebie na stronie, o możliwości odczytu parametrów nie dostępnych przez firmowy interfejs Mazdy. To też można zrobić bez żadnych modyfikacji softu w aucie? Właśnie się rozmarzyłem o aplikacji a'la RS Monitor od Renault w naszych Mazdach :).

P.S. Twój player odtwarza filmy z pamięci USB czy streamuje bezpośrednio z telefonu?
Forumowicz

Od: 12 lip 2014, 17:18
Auto: Mazda 3 BM 2.0 165 KM Soul Red 2014

Postprzez creet » 13 paź 2015, 12:55

@lukasz-skalski – szacun!:) Do kontroli linuxa Mazdy używasz SSH po WIFI w swojej aplikacji? Ja sobie swojego czasu popisałem skrypty które odpalam głosowo Taskerem za pośrednictwem JuiceSSH. Poza filmami mam też skrypt który po sparowaniu się telefonu z Bluetoothem odpala mi po SSH syntezator mowy z auta który czyta aktualną pogodę. Co powiesz by i taką opcję wrzucić do Twojej aplikacji?
Forumowicz

Od: 12 sty 2014, 23:31
Auto: 2014 Matsuda Axela SkyPassion 2.0 165HP

Postprzez lukasz-skalski » 13 paź 2015, 20:20

nexus30 napisał(a):No no winszuje (jako użytkownik Mazdy i jako programista, chociaż nie systemów embedded ;)). Kawał dobrej roboty. Nie mogę już się doczekać aż przetestuje appkę. Zaciekawiło mnie też bardzo to, co piszesz u siebie na stronie, o możliwości odczytu parametrów nie dostępnych przez firmowy interfejs Mazdy. To też można zrobić bez żadnych modyfikacji softu w aucie? Właśnie się rozmarzyłem o aplikacji a'la RS Monitor od Renault w naszych Mazdach :).

P.S. Twój player odtwarza filmy z pamięci USB czy streamuje bezpośrednio z telefonu?

Dzięki. Co do testowania to tak jak napisałem w poście wcześniej, postaram się zrobić wszystko by apka wylądowała tuż po weekendzie w Google Play. Jeśli chodzi o odczyt dodatkowych parametrów to wkrótce postaram sie również przeanalizować nieco dokładniej co biega po magistrali dbus'owej, a wstępnie wygląda na to, że kryje się tam nieco ciekawostek :)

Dopisano 13 paź 2015, 20:26:

creet napisał(a):@lukasz-skalski – szacun!:) Do kontroli linuxa Mazdy używasz SSH po WIFI w swojej aplikacji? Ja sobie swojego czasu popisałem skrypty które odpalam głosowo Taskerem za pośrednictwem JuiceSSH. Poza filmami mam też skrypt który po sparowaniu się telefonu z Bluetoothem odpala mi po SSH syntezator mowy z auta który czyta aktualną pogodę. Co powiesz by i taką opcję wrzucić do Twojej aplikacji?

Dzięki :) Tak używam SSH. Co do wykorzystania syntezatora mowy, to brzmi (nomen omen) naprawdę fajnie. Z tego co widzę, to do obsługi całego modułu TTS jest wystawiony fajny interfejs właśnie na dbus'ie, np:

<method name="PlayText">
<annotation name="com.jci.server_interested_in_client"
value="true" />
<annotation name="com.jci.async_client" value="true" />
<arg name="clientName" direction="in" type="s" />
<arg name="string" direction="in" type="s" />
</method>

Pozdrawiam,
Łukasz Skalski
www.lukasz-skalski.com
lukasz.skalski@op.pl

Postprzez przemgaw » 13 paź 2015, 22:11

Wygląda świetnie! Nie mogę się doczekać kiedy będę mógł wypróbować.
Możesz powiedzieć coś więcej o pomysłach na przyszłość i o tym jak można rozbudować funkcjonalność tej apki? Jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o soft ale do głowy od razu cisną mi się pytania jak daleko można to rozbudować. Rozumiem że to rodzaj multimedia playera który streamuje plik, a czy stąd daleko jest do streamowania np na żywo ekranu telefonu (mirror screen)? Co z apkami typu youtube, czy też dałoby radę przy użyciu twojej apki wyrzucać to na monitor mazdy?
Jakby taki mirror screen działał płynnie bez ingerencji w sprzęt mazdy to myślę że sporo ludzi byłoby skłonnych sypnąć groszem za możliwość używania chociażby nawigacji z telefonu na ekranie Mazdy.
Pozdrawiam i trzymam kciuki!

Od: 14 mar 2015, 21:11
Auto: Mazda 3 BM 2015, 120KM 6AT, SED Soul Red, SkyEnergy

Postprzez lukasz-skalski » 14 paź 2015, 00:38

przemgaw napisał(a):Wygląda świetnie!

Hej. Fajnie że się podoba :) Co do testów to tak jak już wspominałem najszybciej uda się coś po weekendzie (dzisiaj miałem plan nieco popchnąć temat do przodu, ale w związku z apką dostałem masę maili przez które wciąż się przebijam).

Rozbudowa funkcjonalności... Pomysłów w głowie mam mnóstwo, ale narazie większość z nich kończy spisana gdzieś na boku. Część z nich to takie standardowe pomysły typu uruchomienia tunera TV na wyświetlaczu, aż po np. uruchomienie systemu i-DM w mazdach cx-5 (japońskie wersje tego modelu posiadają ten system, a z tego co widziałem w sofcie to i wersje EU są w niego wyposażone).

Aplikacja "Mazda Media Player" nie streamuje obrazu. Wszystkie pliki z filmami są na pamięci USB podłączonej do Mazdy. Aplikacja jest tylko 'zgrabnym' wykorzystaniem tego co oferuje nasz IVI. Tak więc na chwilę obecną streaming nie wchodzi w grę (ale nie można powiedzieć stanowczo, że to nie jest do zrobienia).

Co do tematu YouTube to nasunąłeś mi kilka pomysłów :) Pierwszym rozwiązaniem na szybko, może być wykorzystanie gst-launch, tak jak często przewija się to przez różne fora. Będzie trzeba tylko nieco inaczej 'skleić' polecenie, tj:

a) potrzebujemy pełny url filmu do youtuba. To możemy wyciągnąć korzystając np. pakietu youtube-dl i oznaczenia filmu według notacji Youtube (url do filmów na YT wygląda następująco – http://www.youtube.com/watch?v=OZNACZENIE):

youtube-dl -g V7jJ9EEDeuc

b) po uzyskaniu url'a zobaczymy jakie są dostępne formaty danego filmu:

youtube-dl --list-formats V7jJ9EEDeuc

c) a całość polecenia skleimy po gst-launch:

gst-launch-0.10 uridecodebin name=dec uri=$(youtube-dl -g -f 22 V7jJ9EEDeuc) ! queue ! autoaudiosink dec. ! queue ! videoscale ! autovideosink

(powyższe polecenie działa idealnie na moim lapku)

d) całość obłożyć w apkę stylu "Mazda Media Player" z wyszukiwaniem filmów i YouTube Player dla mazdy jak znalazł :D

Resztę z tego postu zostawię już na kolejne dni :)

Pozdrawiam,
Łukasz Skalski
http://www.lukasz-skalski.com
lukasz.skalski@op.pl
Ostatnio edytowano 14 paź 2015, 00:46 przez Wojtek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Nie należy cytować całego postu... zwłaszcza poprzedniego

Postprzez creet » 14 paź 2015, 11:47

lukasz-skalski napisał(a):gst-launch-0.10 uridecodebin name=dec uri=$(youtube-dl -g -f 22 V7jJ9EEDeuc) ! queue ! autoaudiosink dec. ! queue ! videoscale ! autovideosink

Aż dziś sprawdzę na swoim Ubuntu. Miałem dokładnie taki sam pomysł tylko nie umiałem sklecić działających opcji dla gst-launch:)
Forumowicz

Od: 12 sty 2014, 23:31
Auto: 2014 Matsuda Axela SkyPassion 2.0 165HP

Postprzez Wojtek » 14 paź 2015, 11:58

Może ktoś z was poda jak sobie takie cudo napisać samemu?
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez lukasz-skalski » 14 paź 2015, 22:00

creet napisał(a):Aż dziś sprawdzę na swoim Ubuntu. Miałem dokładnie taki sam pomysł tylko nie umiałem sklecić działających opcji dla gst-launch:)

Powinno działać :) Pomyślę o takim YouTube PLayerze przy wersji 2.0 mojej apki.
Ostatnio edytowano 15 paź 2015, 01:03 przez Wojtek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Nie należy cytować całego postu... zwłaszcza poprzedniego

Postprzez Domelxp » 15 paź 2015, 00:08

Może uda Ci się wymyślić coś z nawigacją do naszej Mazdy ;–) chętnie skorzystam z Google maps z połączeniem internetowym. Nie zamierzam wydać 2700 za nieaktualne mapy Navteq
Forumowicz

Od: 5 wrz 2015, 22:20
Auto: Mazda 3 BM 2.0 Automat Sky Energy 2015
Sedan

Postprzez maryousz » 19 paź 2015, 12:27

Domelxp napisał(a):Może uda Ci się wymyślić coś z nawigacją do naszej Mazdy ;–) chętnie skorzystam z Google maps z połączeniem internetowym. Nie zamierzam wydać 2700 za nieaktualne mapy Navteq

Popieram i wnioskuję :)
maryousz

Postprzez usrobo » 19 paź 2015, 14:34

Moze jakas kasa na startupie?
Google maps na tablecie to byloby zbyt pieknie
Forumowicz

Od: 4 paź 2014, 17:13
Auto: Mazda 3 BM Sky-Motion 120KM HB soul red

Postprzez kuman1987r » 19 paź 2015, 19:20

było by super :D
Forumowicz

Od: 25 lut 2008, 13:20
Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF
+
Mazda 3 BM 2.0 SkyEnergy Blue Reflex

Postprzez lukasz-skalski » 20 paź 2015, 00:40

Mazda Media Player – status update

Wersja 0.1 Mazda Media Player'a (czyli wersja która wciąż wymaga wielu poprawek w temacie stabilności – nie tyle stabilności samej apki androidowej co możliwości jej radzenia z niestabilnością systemu naszych Mazd) jest już na ukończeniu i w środę/czwartek będzie już dostępna w sklepie Google Play. Wstrzymałbym się z publikacją apki do początku przyszłego tygodnia, ale codziennie skrzynke zasypują mi maile pisane cyrylicą (już prawie to parsuje :) ) z pytaniami – kiedy? No nic, najwyżej na dniach pojawi się 0.2. Dalsze plany to gruntowna przeróbka GUI aplikacji i przygotwanej jej pod kolejne funkcjonalności (może youtube?).

Co do samych funkcjonalności to dziś "staciłem" trochę czasu (a miałem kończyć Mazda Media Playera, shit...) na analizę tego co dało by się zrobić w temacie Map Google i ogólnie mirrorowania obrazu z Androida bez wprowadzania żadnych przeróbek sprzętowych. Wszystkie testy przeprowadziłem znów lokalnie na PC z wykorzystaniem zbliżonego środowiska jak na naszych IVI'ach (sąsiedzi już dziwnie zaczynają na mnie patrzeć, gdy spędzam czas po pracy w hali garażowej ). Pierwszy rezultat jest następujący:

(przepraszam znów za jakość, ale kręcone znów bez większych przygotowań)

W skrócie – widzę możliwość rezalizacji prostego mirrorowania (obecnie bez dzwięku) z akceptowalnym opóźnieniem (zwłaszcza na potrzeby np. nawigacji). Film przedstawia pierwsze lokalne próby bez jakichkolwiek prób optymalizacji.

Więcej info wkrótce :)
Łukasz Skalski
Ostatnio edytowano 20 paź 2015, 00:56 przez Wojtek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawienie załącznika

Postprzez Domelxp » 20 paź 2015, 00:52

Super. Czekam z niecierpliwością na możliwość testowania apki. Pozdrawiam serdecznie
Forumowicz

Od: 5 wrz 2015, 22:20
Auto: Mazda 3 BM 2.0 Automat Sky Energy 2015
Sedan

Postprzez przemgaw » 20 paź 2015, 01:01

lukasz-skalski napisał(a):W skrócie – widzę możliwość rezalizacji prostego mirrorowania (obecnie bez dzwięku) z akceptowalnym opóźnieniem (zwłaszcza na potrzeby np. nawigacji)

Wypas!

Od: 14 mar 2015, 21:11
Auto: Mazda 3 BM 2015, 120KM 6AT, SED Soul Red, SkyEnergy

Postprzez lukaszjakubowski » 20 paź 2015, 10:24

Świetna sprawa.
Rozumiem, że wygaszenie telefonu powodować będzie również wygaszenie ekranu w aucie, tak?
lukaszjakubowski

Postprzez maryousz » 20 paź 2015, 10:26

Nawigacja w tel. sie nie wygasza wiec to nie problem...
maryousz

Postprzez nexus30 » 20 paź 2015, 10:49

W dodatku na androida pełno jest programów, które potrafią trzymać ekran cały czas włączony.
Forumowicz

Od: 12 lip 2014, 17:18
Auto: Mazda 3 BM 2.0 165 KM Soul Red 2014

PostTen post został usunięty przez Gość 20 paź 2015, 21:30.