Żadna taka nie jest, są lepsze i gorsze kopie. Chcemy czy nie oryginalnej dużo taniej niż w ASO się nie da kupić. Co nie zmienia faktu że cena jest zbyt duża za navi. Ale patrząc i porównując ceny innych producentów jak i aktualizacje od innych to nie jest jeszcze tak drogo.luxK napisał(a):legalnego źródła....
Mazda3 BM – Nawigacja: mapy, aktualizacje, problemy
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Jesli nie chcesz placic za oryginalna nawigacje to nie ma problemu. Jesli chesz lamac prawo zrob to we wlasnym zakresie a innych w ten nielegalny proceder nie wciagaj. To o co pytasz to proszenie sie o problemy natury prawnej (wbrew pozorom nie jestes anonimowy w sieci). Posiadanie juz nielegalnej kopii oprogramowania jest w Polsce karalne. Poza tym jakby ludzie nie kradli tak czesto to i pewnie ceny by troche spadly na gry/oprogramowanie.
Do tego masz sporo darmowych nawigacji posiadajacych trafic (co np dla mnie ma niebagatelne znaczenie bo w mazdzie jest on platny). Nie rozumiem wiec w czym masz takie parcie na Mazdowska Nawigacje.
Zreszta wygooglanie co bys chcial pewnie nie zajmie ci dlugo jesli znasz angielski.
Customizacja czy podmiana firmware to juz troche bardziej sliski temat. Nikt nie moze ci zabronic wgrania wlasnego. WIele zalezy od samej licencji (jak szybko przewertowalem instrukcje to nie ma tam nic mowy o nielegalnosci takowej operacji czy innych mod/copyrightow na stronie tworcy softu tez nie widze). To wszystko czynisz na wlasna odpowiedzialnosc bo jak cos zrobisz zle to moze byc klops. Do tego tracisz gwarancje jesli cos pojdzie nie tak.
Do tego masz sporo darmowych nawigacji posiadajacych trafic (co np dla mnie ma niebagatelne znaczenie bo w mazdzie jest on platny). Nie rozumiem wiec w czym masz takie parcie na Mazdowska Nawigacje.
Zreszta wygooglanie co bys chcial pewnie nie zajmie ci dlugo jesli znasz angielski.
Customizacja czy podmiana firmware to juz troche bardziej sliski temat. Nikt nie moze ci zabronic wgrania wlasnego. WIele zalezy od samej licencji (jak szybko przewertowalem instrukcje to nie ma tam nic mowy o nielegalnosci takowej operacji czy innych mod/copyrightow na stronie tworcy softu tez nie widze). To wszystko czynisz na wlasna odpowiedzialnosc bo jak cos zrobisz zle to moze byc klops. Do tego tracisz gwarancje jesli cos pojdzie nie tak.
chrisuk napisał(a):Nie mozna kasowac na forum tresci ze chce nawigacje piracka ( Pytanie o nielegalną interwencję w oprogramowanie...). Napisalem post i zostal wykasowany , czemu.
Regulamin forum (który to zaakceptowałeś, skoro tu jesteś) punkt 1.5 zabrania poruszania tematów związanych z kopiowaniem danych objętych prawami autorskimi. Chcesz pisać o piraceniu nawigacji to idź na PEB.
Jakoś nie pamiętam żebym kasował jakikolwiek Twój post, chyba że wspominasz zamierzchłe czasy (kilka miesięcy wstecz).
I naprawdę nie rozumiem faktu, że ktoś dał spore pieniądze za samochód a sępi się na nawigację. Taki rynek, wszędzie subskrybcje, DLC i inne metody dojenia pieniędzy z klienta. Nie chcesz płacić, wgraj sobie dostępny od jakiegoś czasu Android Auto i ciesz się dożywotnia nawigacją za darmo. I pamiętaj, sam podejmujesz ryzyko, sam za nie odpowiadasz.
Temat "nawigacji za 50 PLN" uważam za zamknięty, kolejne komentarze na ten temat będą usuwane.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Doceniam troskę ludzi o moje pieniądze ;] ale pozwólcie, że to ja zdecyduję na co je wydam i w momencie brania auta wynegocjowałem takie zniżki, że byłem zadowolony za navi przy kwocie 2k w której cenie mam 2x do roku przez 3 lata aktualizację.
Co do samej navi pierwsze wrażenia po dłuższej trasie (1200 km z centrum Polski na samo południe przez m.in. A1 i A4):
Jest bardzo w porządku- przez całą trasę nie zawiodła, 2x musiałem zmienić trasę bo pojawiły się roboty drogowe to gps MOMENTALNIE przerzucił objazd samemu (bez klikania) jak tylko zawróciłem
Generalnie jest przejrzysta, pokazuje często z którego pasa śmigać, wyraźnie jaki zjazd na rondach no i przez cały czas limit kilometrów na danej drodze.
Jedyny minus to raz mnie zrzucił za szybko na ekspresówkę ale to w sumie detal. Teraz 2 kolejne wyjazdy nad morze, a potem do stolicy i oby utryzmało się jak jest i nie będę narzekał
Co do samej navi pierwsze wrażenia po dłuższej trasie (1200 km z centrum Polski na samo południe przez m.in. A1 i A4):
Jest bardzo w porządku- przez całą trasę nie zawiodła, 2x musiałem zmienić trasę bo pojawiły się roboty drogowe to gps MOMENTALNIE przerzucił objazd samemu (bez klikania) jak tylko zawróciłem
Jedyny minus to raz mnie zrzucił za szybko na ekspresówkę ale to w sumie detal. Teraz 2 kolejne wyjazdy nad morze, a potem do stolicy i oby utryzmało się jak jest i nie będę narzekał
-
utd
popi2009 napisał(a):nie ma co narzekac – nie jest ta nawigacja zla
do nawigacji w BMW jej brakuje lata swietlne ale z drugiej strony nie ta liga – od nawigacji w peugeocie, nissanie, fiacie czy KIA jest duzo lepsza
Nie marka samochodu ma znaczenie a dostawca map i dopóki aktualizację map będziemy pobierali z serwerów producentów samochodów gdzie aktualizację wychodzą raz czy dwa razy do roku ,to ta w BMW czy KIA będzie takim samym przestarzałym gniotem z aktualizacjami opóznionymi o rok czy pół roku .
Peugeota bym w to nie mieszał bo akurat jego obecna nawigacja biję tą naszą na głowe ,dostawcą map jest tom-tom i aktualizacje wychodzą na bieżąco i z dożywotnią aktualizacją ,Fiat też nie ma się czego wstydzić (akurat fiat ma kilka nawigacji do wyboru)
kia tez ma tomtoma i wcale nie uwazam zeby miala lepsza nawigacje niz mazda.
uwazam ze 90% kierowców wystarczają 1-2 krotne aktualizacje w roku – dzisiaj w dobie smartfonów jakby się okazalo ze samochodowa nawigacja nas nie poprowadzi do celu co raczej rzadko sie zdarza to zawsze mozna odpalic google maps.
uwazam ze 90% kierowców wystarczają 1-2 krotne aktualizacje w roku – dzisiaj w dobie smartfonów jakby się okazalo ze samochodowa nawigacja nas nie poprowadzi do celu co raczej rzadko sie zdarza to zawsze mozna odpalic google maps.
-
popi2009
Właśnie najbardziej rozchodzi się o aktualizacje 1 czy 2 razy do roku ,co z tego że jest niby nowa aktualizacja na serwerach producenta samochodu jak te niby nowe mapy są sprzed roku czy w najlepszym wypadku sprzed pół roku.I dlatego piszę że ta nasza nawi dużo odstaję od tego co oferują teraz producenci europejscy .
popi2009 napisał(a):uwazam ze 90% kierowców wystarczają 1-2 krotne aktualizacje w roku – dzisiaj w dobie smartfonów jakby się okazalo ze samochodowa nawigacja nas nie poprowadzi do celu co raczej rzadko sie zdarza to zawsze mozna odpalic google maps.
...spoko , to po to mam wyłożyć niemałą kasę na nawigację "fabryczną" aby w razie czego podpierać się nawigacją w smartfonie. Jaja sobie robisz ?
Rubik napisał(a):..spoko , to po to mam wyłożyć niemałą kasę na nawigację "fabryczną" aby w razie czego podpierać się nawigacją w smartfonie. Jaja sobie robisz ?
Konkurencja wymusi kiedyś na Mazdzie to że aktualizację map będziemy pobierać bezpośrednio z serwerów wydawców map bez pośrednictwa Mazdy ,aktualizacje nowe na bieżąco wydawane,to robi się standardem u innych producentów
u kogo np tak jest?
mam BMW – nie jest tak – pobiera się z serwera BMW
ojciec ma lexusa – to samo
mialem toyote – to samo
mam BMW – nie jest tak – pobiera się z serwera BMW
ojciec ma lexusa – to samo
mialem toyote – to samo
-
popi2009
Jarzębiak napisał(a):Czy ktoś instalował u siebie android auto?
Android Auto nijak ma się do fabrycznej nawigacji Mazdy. I nie jest to bardzo popularna modyfikacja na naszym forum.
Za to na forum M3R jest sporo o tym napisane więc proponuję poszukać tam.
Natomiast jeśli chcesz ciągnąć temat tutaj, proponuję odkopać odpowiedni wątek (o ile dobrze kojarzę jest taki), lub założyć nowy poświęcony wyłącznie w/w zagadnieniu.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
U Mazdy tak jestpopi2009 napisał(a):u kogo np tak jest?

Aktualizacje BMW tez nie są takie różowe i bazują na tych samych mapach (Here) co Mazda.
Cena aktualizacji w BMW? Jak to BMW , masz to cię stać, dlatego większość bawarek ma nieaktualne mapy. Chociaż czemu porównuje się Mazdę z BMW? Czyżby Mazda jej dorównywała

Konkurencja niestety tego nie wymusi
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Marianek napisał(a):Konkurencja niestety tego nie wymusi
Tutaj bym się z tobą nie zgodził
Podzielił bym rynek pół na pół. Jedni będą brać kasę inni dawać za free. Inna inszość to że android auto czy opcja od Apla to śmierć nawigacji samochodowych w takiej postaci jakiej są. Ale wszytko wskazuje że wkrótce pożegnamy tradycyjne zegary, wszytko zostanie przeniesione na ekrany i szybę przed oczami kierowcy.
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Marianek napisał(a):U Mazdy tak jestpopi2009 napisał(a):u kogo np tak jest?GJ i KE pierwsze generacje, BL,CW,NC i jeszcze parę modeli posiadające stacje NB1. Pobierają bezpośrednio od TOM TOMa aktualizacje. Reno i jeszcze parę innych z Fiatem na czele. Cena tych aktualizacji jet bardzo przystępna a można załapać się na fajne promocje. 1 aktualizacja w roku to śmiech na sali, to nie lata 80 że drogi się nie zmieniają, zwłaszcza w europie środkowej. Jazda we Francji na nie aktualnych mapach to dopiero przeżycie może być.
Aktualizacje BMW tez nie są takie różowe i bazują na tych samych mapach (Here) co Mazda.
Cena aktualizacji w BMW? Jak to BMW , masz to cię stać, dlatego większość bawarek ma nieaktualne mapy. Chociaż czemu porównuje się Mazdę z BMW? Czyżby Mazda jej dorównywała, a może BMW podupadło? Popi nie jesteś pierwszy który porównuje Mazdę do marek premium
.
Konkurencja niestety tego nie wymusidzieje się tak już od lat
jakby to ująć różnica między markami premium i zwyklymi sie zaciera i czasem roznice są jedynie w znaczku. przykladowo auto dla ludu VW ARTEON w full opcji 240KM kosztuje bagatela 230tys i nie dają na niego aktualnie rabatów. Ma wszystko, tylko ze wszystkomającą bmw 330i kosztującą 250tys po rabacie dostanę za ok. 200 więc marka premium tansza niż wieśwagen.
a co do Twojego komentarza odnosnie map w BMW. AKtualizacje są 2 w roku. Problem w tym ze o dziwo w bmw da się to zrobić za darmo – w internecie są mapy, a kod aktywacyjny mozna wygenerować jak masz kabel diagnostyczny do bmw za 80zł lub mozna taki jednorazowy kod kupić w internecie za 10 dolarów – więc tutaj akurat dla klienta dobrze bo da sie zrobić aktualizację za free, a dziwne bo np w toyocie nie da się zrobic pirackiej aktualizacji a w bmw (marce premium) juz tak
-
popi2009