Mazda3 BM – oprogramowanie MZD Connect
Nie znalazlem w necie info, zeby byly jakies dimaternalne zmiany. Ja nie bede chcial aktulizowac, ale moze nie ze wzgeldu na AA, ale dlatego, ze na obecnym sofcie nie mam problemow z parowaniem telefonow (iOS, Andorid), wszystko dziala i nic sie nei zawiesza (poki co) wiec szkoda kombinowac.
BTW ja tez bede w krakowskiej Anndorze robil przeglad
BTW ja tez bede w krakowskiej Anndorze robil przeglad
V56 jest wystarczająca i w wg. mnie najlepsza. W pierwszej V59 zepsuli nawigację na HUD, w kolejnej V59 zablokowali USB. Jakiekolwiek inne zmiany są w zasadzie niezauważalne, zaczynałem od V33, V42, V56 i teraz V59 – to samo guano...
U żony w M2 nadal jest fabryczne V42 i nie ruszam bo działa tak samo jak V59.
U żony w M2 nadal jest fabryczne V42 i nie ruszam bo działa tak samo jak V59.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Ja z taka wersja odebrałem auto. Fakt navi na HUD czasem sie nie wyswietla, trzeba zrobic turn-off, turn-on i na jakis czas spokoj. Oprocz tego, wszystko ok, wiec z dwoja zglego wole bezproblemowe parowanie i od czasu do czasu jak juz chce navi, to te dwa klikniecia sobie zrobie.
Cześć,
Mam taki irytujący problem. Otóż gdy podłączam telefon przez BT to normalnie działa mi odtwarzanie radia internetowego czy tez playlisty z pamięci tel. Natomiast, gdy podepnę telefon przez USB, to każdą piosenkę zmienia mi po 30 sek, albo po minucie, albo po 2,3 itp. Nie ma żadnej zależności.
Szukałem w opcjach i nigdzie nie mogę znaleźć wyłączenia tego "czegoś".
Wie ktoś co może być przyczyną ?
Mam taki irytujący problem. Otóż gdy podłączam telefon przez BT to normalnie działa mi odtwarzanie radia internetowego czy tez playlisty z pamięci tel. Natomiast, gdy podepnę telefon przez USB, to każdą piosenkę zmienia mi po 30 sek, albo po minucie, albo po 2,3 itp. Nie ma żadnej zależności.
Szukałem w opcjach i nigdzie nie mogę znaleźć wyłączenia tego "czegoś".
Wie ktoś co może być przyczyną ?
A można zapytać po co podłączasz kablem? Jest to strasznie niewygodne.
Poza tym jaki masz telefon? Do radia używasz aplikacji aha czy czegoś z telefonu? Zmieniałeś program do playlisty?
Przenoszę do wątku o problemach z systemem multimedialnym.
Poza tym jaki masz telefon? Do radia używasz aplikacji aha czy czegoś z telefonu? Zmieniałeś program do playlisty?
Przenoszę do wątku o problemach z systemem multimedialnym.
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Podpinam jak np. potrzebuję podładować tel, a żeby nie obciążać w dalszym ciągu baterii i go szybciej naładować, wyłączam BT. Po drugie mam wtedy dostępną playlistę.
Telefon to LG K10. Nie używam żadnych aplikacji, odpalam piosenki z playera telefonu.
Telefon to LG K10. Nie używam żadnych aplikacji, odpalam piosenki z playera telefonu.
Do MP3 polecam Poweramp (płatny) albo darmowy AIMP. BT w trybie czuwania zużywa tyle energii co nic, szkoda to wyłączać. Poza tym jest wymagany do rozmów i odbierania SMS przez system Mazdy, no chyba że używasz telefon tylko do słuchania muzyki. Tyle że wtedy to lepiej użyć jakiegoś USB, a nie wpinać / wypinać telefon i jeszcze bawić się w wyłącznie BT. To ma ułatwiać życie a nie go komplikować.
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Rozumiem, że ma ułatwiać, ale np. lista utworów i możliwość przeskakiwania pomiędzy folderami dla mnie jest ułatwieniem i czasami się przydaje. A nie działa to w pełni. Dlatego pytam, czy zna ktoś rozwiązanie problemu, a nie porzucenie tej opcji, bo jednak coś nie działa w 100% poprawnie. Ja lubię dostawać sprawny produkt, za który zapłaciłem.
Dzięki za informację, rozważę tego AIMPa
Pracujesz w kontroli jakości, z tego co kiedyś widziałem. Przecież jak przychodzi Ci reklamacja i chcą narzucić firmie np. CSL II, to nie mówisz chyba klientowi – spoko, możecie nie używać produktu w ten sposób, jest jeszcze inna opcja, tą możecie porzucić, nie ma problemu, w ten sposób utrudniacie sobie życie. Produkt ma spełniać w pełni swoje funkcje, dlatego zapytałem, czy ktoś wie co jest nie tak, bo telefon sam w sobie mi tych piosenek nie zmienia po odpięciu od samochodu, tak samo przez BT.
Bez urazy
Dzięki za informację, rozważę tego AIMPa
Pracujesz w kontroli jakości, z tego co kiedyś widziałem. Przecież jak przychodzi Ci reklamacja i chcą narzucić firmie np. CSL II, to nie mówisz chyba klientowi – spoko, możecie nie używać produktu w ten sposób, jest jeszcze inna opcja, tą możecie porzucić, nie ma problemu, w ten sposób utrudniacie sobie życie. Produkt ma spełniać w pełni swoje funkcje, dlatego zapytałem, czy ktoś wie co jest nie tak, bo telefon sam w sobie mi tych piosenek nie zmienia po odpięciu od samochodu, tak samo przez BT.
Bez urazy
Akurat nie pracuję w kontroli jakości Mazdy
Równie dobrze problem może leżeć w domyślnym odtwarzaczu LG a nie systemie Mazdy. Szukanie przyczyn to zazwyczaj improwizacja i szukanie igły w stogu siana, dlatego podałem 2 inne odtwarzacze do sprawdzenia. Jak będą działać to wiadomo co będzie przyczyną – odtwarzacz LG. A jak nie, to wtedy można szukać przyczyn w MZD Connect.
A to z BT to była luźna opinia, ja bym po prostu nie mógł robić po twojemu bo by mnie po tygodniu cholera wzięła...
Ja wsiadam do auta, BT się łączy, uruchamia Spotify i gra – nic nie dotykam. Ewentualnie przełączam na AHA jak chcę radia posłuchać.
A to z BT to była luźna opinia, ja bym po prostu nie mógł robić po twojemu bo by mnie po tygodniu cholera wzięła...
Ja wsiadam do auta, BT się łączy, uruchamia Spotify i gra – nic nie dotykam. Ewentualnie przełączam na AHA jak chcę radia posłuchać.
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Witam, ja wczoraj odkryłem że Mazda Connect przestałą czytać tagi z mp3, albo błędnie dobiera info z innych piosenek na usb... np dowiedziałem się, że Andre Rieu swoje piosenki umieścił na płycie Reload Metalliki...
Sformatowałem pendrive, zgrałem mp3-ki, dziś zresetowałem (WSTECZ + MUTE + NAVI) MZD Connect, updradowałem Gracenote do ver 8, dalej to samo – albo nie widzi w ogóle wykonawcy, albo tytułu albo niczego. Sortowanie piosenek w każdym przypadku błędne.
Oprogramowanie 59.00.502. Ze spotify jest ok. Z USB jakiś problem.
Pomysły?
Sformatowałem pendrive, zgrałem mp3-ki, dziś zresetowałem (WSTECZ + MUTE + NAVI) MZD Connect, updradowałem Gracenote do ver 8, dalej to samo – albo nie widzi w ogóle wykonawcy, albo tytułu albo niczego. Sortowanie piosenek w każdym przypadku błędne.
Oprogramowanie 59.00.502. Ze spotify jest ok. Z USB jakiś problem.
Pomysły?
- Od: 2 kwi 2018, 13:00
- Auto: Mazda 3 BN 2016, 2.0 120km, SkyPassion
Sam sobie odpowiem.
Okazało się, że inny pendrive, taka sama pojemność i te same utwory (wszystko, toćka w toćkę) działa poprawnie. System poprawnie zczytuje tagi, nie miesza ich. Czyli poprzedni pendrive nagle przestał byc odpowiedni do MZD, nawet po sformatowaniu...
Okazało się, że inny pendrive, taka sama pojemność i te same utwory (wszystko, toćka w toćkę) działa poprawnie. System poprawnie zczytuje tagi, nie miesza ich. Czyli poprzedni pendrive nagle przestał byc odpowiedni do MZD, nawet po sformatowaniu...
- Od: 2 kwi 2018, 13:00
- Auto: Mazda 3 BN 2016, 2.0 120km, SkyPassion
Mam pytanko odnośnie aktualizacji oprogramowania, z tego co wyczytałem w tym temacie to najlepiej się sprawuje wersja 56.
Ja właśnie kupiłem 3 z 2013 i tam jest wersja 21, chciałem zapytać czy można od razu wrzucić 56 czy jakieś wcześniejsze wersje najpierw będzie trzeba.
Nie chcę niczego uwalić więc prosiłbym również o instrukcję jak to ogarnąć dokładnie i jakieś sprawdzone linki z kąd braliście pliki
Z góry dzięki i pozdrawiam
Ja właśnie kupiłem 3 z 2013 i tam jest wersja 21, chciałem zapytać czy można od razu wrzucić 56 czy jakieś wcześniejsze wersje najpierw będzie trzeba.
Nie chcę niczego uwalić więc prosiłbym również o instrukcję jak to ogarnąć dokładnie i jakieś sprawdzone linki z kąd braliście pliki
Z góry dzięki i pozdrawiam
- Od: 21 paź 2009, 21:29
- Auto: Mazda CX-5 KF 2.5 2019
Mazda 3 BM sedan 2.0 2014
UkiNH napisał(a):chciałem zapytać czy można od razu wrzucić 56 czy jakieś wcześniejsze wersje najpierw będzie trzeba.
Musisz najpierw v33 a potem v56
A instrukcje zapewne znajdziesz w tym wątku...
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Dzięki za info, instrukcję już znalazłem
A ma ktoś może jakieś sprawdzone linki z v33 i v56?
Chyba znalazłem tutaj:
https://my.hidrive.com/share/hsodpqja.l ... a_Firmware
Ktoś może z tąd instalował i może potwierdzić że są w porządku?
A ma ktoś może jakieś sprawdzone linki z v33 i v56?
Chyba znalazłem tutaj:
https://my.hidrive.com/share/hsodpqja.l ... a_Firmware
Ktoś może z tąd instalował i może potwierdzić że są w porządku?
- Od: 21 paź 2009, 21:29
- Auto: Mazda CX-5 KF 2.5 2019
Mazda 3 BM sedan 2.0 2014
Mogę potwierdzić poprawność v56 z tamtej strony (aczkolwiek było to dawno temu), v33 miałem domyślnie zainstalowaną więc nie ściągałem.
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
kuman1987r napisał(a):https://youtu.be/ZKuZ9-a7MhU
Miałem to samo wklejać
Chyba tym razem na obietnicach się nie skończy i wreszcie się doczekamy CarPlay.
Mam tylko nadzieję, że instalacja dla starszych modeli nie będzie miała jakiejś chorej ceny