Mazda3 BM – Nawigacja: mapy, aktualizacje, problemy
Proszę
Wersja oprogramowania nawigacyjnego = 9.12.68.636353
Mazda FEUR NQ 2015 Q4
Czyli z zeszłego roku bo poprzednia była Mazda FEUR NQ 2015 Q2
Pozdrawiam
Wersja oprogramowania nawigacyjnego = 9.12.68.636353
Mazda FEUR NQ 2015 Q4
Czyli z zeszłego roku bo poprzednia była Mazda FEUR NQ 2015 Q2
Pozdrawiam
andrep napisał(a):Czyli z zeszłego roku bo poprzednia była Mazda FEUR NQ 2015 Q2
Rozśmieszyłeś mnie...
Dziewięć miesięcy zajęło MMP przygotowanie aktualizacji do toolbox'a

Pozdrawiam
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
fux napisał(a):Podaj nr wersji.
Jutro na przeglądzie ich ścignę, aby zainstalowali.
Nawigację aktualizujesz sam
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
fux napisał(a):W teorii tak.
W praktyce system sie wysypał. Serwis poprawiał.
iOS nie jest za bardzo lubiany.
Nie rozumiem co ma telefon do nawigacji, skoro jest on zbędny w procesie aktualizacji. Chyba, że piszesz o OSX.
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
deadeye napisał(a):zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest kupno uchwytu do smartfona, i korzystanie z Google Maps. W przeciwieństwie do nawi Mazdy ma korki na żywo (must-have do jazdy w mieście), można bez problemu wyszukiwać bazę obiektów, czy też wysłać sobie trasę z kompa i odczytać w aucie na telefonie.
Ja bym tak jednoznacznie nie stawiał Google Maps wyżej niż wbudowanej nawigacji. Widzę takie zalety tej ostatniej:
– większy ekran i w lepszym miejscu (nie zasłania)
– sterowanie przez pokrętło – to jest moim zdaniem ogromna zaleta, bo używanie ekranu dotykowego w trakcie jazdy, zwłaszcza z dużą prędkością, to w moim odczuciu proszenie się o wypadek
– w ogóle lepszy interfejs – lepiej przystosowany do używania z samochodu (a nawet lepiej przystosowany do używania dotykowego)
– nie wiem, o co chodzi z "wyszukiwaniem bazy obiektów", ale to właśnie wbudowane navi ma bardzo wygodne wyszukiwanie POI (np. stacji benzynowych) wzdłuż trasy, w pobliżu i jeszcze na jakiś trzeci sposób, którego zapomniałem
– bardziej rozbudowane opcje tras alternatywnych (krótka, szybka, prosta, ekonomiczna – najwięcej ze znanych mi nawigacji)
– o niebo bardziej rozbudowane opcje dot. przeglądu trasy, dostawiania punktów pośrednich i ogólnie zarządzania trasą
– nieaktualność map Mazdy jest legendarna, ale Google Maps potrafi ją przebić in minus (chociaż przyznaję, że średnią ma lepszą). O takich szczegółach jak nagła zmiana nazw ulic w połowie wsi na błędne (tak jest z moim miejscem zamieszkania) nie wspominając

– nawigacja w Mazdzie też ma informacje o korkach, ba – możesz sobie ustawić, powyżej ilu minut opóźnienia ma automatycznie szukać objazdów. Wady – po chyba pół roku trzeba za to płacić. Jak jeszcze miałem darmowe, to działało mi to fatalnie, ale najprawdopodobniej przyczyna leżała w kiepskim połączeniu WiFi (muszę temat jeszcze podrążyć zanim skończy mi się gwarancja)
– szlag mnie ciężki trafia, jak Google Maps pyta po włączeniu dwa(!) razy (i to za każdym razem), czy ma używać swojego spyware'u i "wysyłać anonimowe informacje o lokalizacji". Anonimowe, taka jego mać...
Żeby było jasne – Google Maps też ma swoje zalety i mój post nie ma być jakimś kompleksowym porównaniem tych rozwiązań, lecz informacją, że navi z Mazdy też sroce spod ogona nie wypadło.
child napisał(a):– o niebo bardziej rozbudowane opcje dot. przeglądu trasy, dostawiania punktów pośrednich i ogólnie zarządzania trasą
Zgadzam się w większości tego co napisałeś.
Ja jakoś nie mogłem znaleźć "w mazdowej" nawigacji w ustawiania trasy, opcji omijania np. miejscowości, tylko jest jeśli się nie mylę – omijanie nr dróg.
Czy ktoś coś w tym temacie

Do głowy wpadają pomysły od wewnątrz...

Rubik napisał(a):Jest ta aktualizacja czy nie ?
U mnie brak
Jest
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
darrecki napisał(a):fux napisał(a):W teorii tak.
W praktyce system sie wysypał. Serwis poprawiał.
iOS nie jest za bardzo lubiany.
Nie rozumiem co ma telefon do nawigacji, skoro jest on zbędny w procesie aktualizacji. Chyba, że piszesz o OSX.
Masz rację.
Poprzednio OSX nie robił kopii zapasowej i sie rozjechała karta. iOS nie działa w kwestii łączenia telefonu z autem.
Efekt taki, że i tak lipa ze strony Japońców.
fux napisał(a):Masz rację.
Poprzednio OSX nie robił kopii zapasowej i sie rozjechała karta. iOS nie działa w kwestii łączenia telefonu z autem.
Efekt taki, że i tak lipa ze strony Japońców.
No to Cię pocieszę, że ten nowy Toolbox też chyba nie robi kopii. Stare skasował, a nowa "tworzyła" się jakąś minutę więc zdecydowanie za szybko. Amatorka jednym słowem.
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Ale wgrałeś nową mapę?
Ja zrobiłem kopię w oddzielnym folderze i zanim zacząłem robić kopię w programie tool box komp zakrzyczał, że za mało miejsca. Jutro zainstaluje na innej prtycji na kompie Syna z Windą.
Na japku nawet nie zaryzykuje żadnych działań. W najbliższych dniach Berliny, Warszawa, etc. Nie będe jechał na telefonie, Nie lubię.
Ja zrobiłem kopię w oddzielnym folderze i zanim zacząłem robić kopię w programie tool box komp zakrzyczał, że za mało miejsca. Jutro zainstaluje na innej prtycji na kompie Syna z Windą.
Na japku nawet nie zaryzykuje żadnych działań. W najbliższych dniach Berliny, Warszawa, etc. Nie będe jechał na telefonie, Nie lubię.
Tak, zaktualizowała się bez problemu
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Ja kupiłem kartę 8GB i po prostu skopiowałam zawartość oryginalnej, która odpoczywa w szufladzie. Aktualizacja przebiegła sprawnie. Potwierdzam kopia zapasowa jest do niczego przy próbie odzyskania z kopii wyskakuje error i program się wiesza
Poprzedni Toolbox na OSX robił kopie zapasowe. Tylko pierwsza wersja tego nie robiła. Ze względu, że program wymusza ciągłą łączność z serwerem Mazdy, a ten jest obciążony, wyskakują błędy. Z samego rana zaktualizowałem 2 karty bez żadnego problemu (OSX).
as1as napisał(a):Ja kupiłem kartę 8GB i po prostu skopiowałam zawartość oryginalnej, która odpoczywa w szufladzie. Aktualizacja przebiegła sprawnie. Potwierdzam kopia zapasowa jest do niczego przy próbie odzyskania z kopii wyskakuje error i program się wiesza
Dobrze wiedzieć. Dokupię kartę i tak zrobię.
BTW sobie zrób sobie aktualizację podpisu.
Dwa lata temu, dostawało się miesiąc (lub kwartał – nie pamiętam) dostępu gratis. Warunek był taki, by auto miało dostęp do internetu po wifi (np udostępnionego przez smartphone). Info o korkach działało wtedy w Wawie mniej więcej tak jak to z Google Maps. Działało też info o pogodzie. Nie zadziałało mi natomiast ani razu info o cenach paliw.