Mazda3 BM – oprogramowanie MZD Connect
Też się zastanawiałem co z tym fantem zrobić. Problem pojawił się po któreś aktualizacji androida. Wcześniej tak nie było. Rozpoznaję tylko, że coś przyszło po powiadomieniu na ekranie.
-
lukaszjakubowski
Mazda poinformowała że niedługo wypuści update softu do CX 5 2017 z funkcją Car Play i prawdopodobnie też z Android Auto
Albo podadzą oficjalne źródło albo to tylko mrzonki. Obecnie internet ma to do siebie, że ktoś sobie coś wymyśli, reszta podłapie i mamy świetny nius nie mający nic wspólnego z rzeczywistością.
Obiecanki to mamy przeszło 2 lata i dalej nic się nie dzieje. Osobiście jestem pesymistą jeśli chodzi o AA i ACP – nawet rzekoma obsługa ACP w Chinach okazała się ściemą.
Obiecanki to mamy przeszło 2 lata i dalej nic się nie dzieje. Osobiście jestem pesymistą jeśli chodzi o AA i ACP – nawet rzekoma obsługa ACP w Chinach okazała się ściemą.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Będąc w ASO przy okazji poprosiłem o aktualizację bo miałem od samego początku wersję 33.500 a więc dość stare wydanie. Po aktualizacji żadnych problemów, ba system i wszystkie animacje chodzą o wiele płynniej.
Ale, mam do was pytanie. Czy zauważyliście zmianę brzmienia systemu Bose po aktualizacji? Na starym sofcie, moim zdaniem gdzieś w tle włączony był jakiś podbijacz basów. Mimo ustawienia neutralnego bas dominował, był bardzo napompowany coś w stylu filtra loudnes. Co więcej, po włączeniu "grajka" przez pierwsze 1-2 sekundy dźwięk był normalny a za chwilkę następowało silne podbicie basu, tak jakby aktywował się jakiś dodatkowy "Bass Booster". Żaden wzmacniacz sam z siebie nie gra tak podbitym basem. Po aktualizacji nie ma tego zjawiska, basu jest mniej, nie jest on tak podbity, gra w sposób naturalny. Nie zamula dzwięku, średnica i góra pasma o wiele selektywnej teraz wybrzmiewa. Sam bas stał się bardziej zwarty, o wiele lepiej kontrolowany, nie ciągnie się tylko uderza i wygasa.
W samym menu dźwięk też przy Audio center i Audio pilot pojawiło się logo BOSE czego wczesniej nie bylo.
Z tego co widać system audio w naszych mazdach nie jest klasycznie analogowym wzmacniaczem, tylko jest sterowany i optymalizowany za pomocą softu, tak jak amplitunery kina domowego, gdzie system kalibracji i różne cyfrowe algorytmy korygują brzmienie.
Ale, mam do was pytanie. Czy zauważyliście zmianę brzmienia systemu Bose po aktualizacji? Na starym sofcie, moim zdaniem gdzieś w tle włączony był jakiś podbijacz basów. Mimo ustawienia neutralnego bas dominował, był bardzo napompowany coś w stylu filtra loudnes. Co więcej, po włączeniu "grajka" przez pierwsze 1-2 sekundy dźwięk był normalny a za chwilkę następowało silne podbicie basu, tak jakby aktywował się jakiś dodatkowy "Bass Booster". Żaden wzmacniacz sam z siebie nie gra tak podbitym basem. Po aktualizacji nie ma tego zjawiska, basu jest mniej, nie jest on tak podbity, gra w sposób naturalny. Nie zamula dzwięku, średnica i góra pasma o wiele selektywnej teraz wybrzmiewa. Sam bas stał się bardziej zwarty, o wiele lepiej kontrolowany, nie ciągnie się tylko uderza i wygasa.
W samym menu dźwięk też przy Audio center i Audio pilot pojawiło się logo BOSE czego wczesniej nie bylo.
Z tego co widać system audio w naszych mazdach nie jest klasycznie analogowym wzmacniaczem, tylko jest sterowany i optymalizowany za pomocą softu, tak jak amplitunery kina domowego, gdzie system kalibracji i różne cyfrowe algorytmy korygują brzmienie.
ellipsis jak wersje softu ci wgrali obecnie ?
Na M3R jest już europejska v59, ale skoro "ma być" AA to szkoda sobie nim głowę zaprzątać. Stawiam, że Ellipsisowi wgrali v56.
@ellipsis, jesteś pewien że to zasługa nowego softu a nie np. ustawienia Equalizera w telefonie? Ja praktycznie nie słucham FM, wszystko po BT i swego czasu miałem podobnie.
No i przechodziłem przez v33, v51, v56 i różnicy w dźwięku nie zauważyłem. No chyba, że masz v59...
@ellipsis, jesteś pewien że to zasługa nowego softu a nie np. ustawienia Equalizera w telefonie? Ja praktycznie nie słucham FM, wszystko po BT i swego czasu miałem podobnie.
No i przechodziłem przez v33, v51, v56 i różnicy w dźwięku nie zauważyłem. No chyba, że masz v59...
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Z ASO dowiedziałem się, że najnowsza oficjalnie jest v56. EQ nie wchodzi w gre bo muzyka leci z radia lub CD, wszystkie regulatory mam jak mówie w pozycji neutralnej (0). Jestem zwolennikiem słuchania muzyki bez ingerencji w tzw. Pure Direct.
Mały off top ale nawiązując do tematu. Do naprawy mechanizmów lusterek oni zdejmują cały boczek czy tylko jego górną część? Bo z tego co widzę to ten boczek jest dzielony i składa się z 2 części. Głośno myśle – czy pod boczkiem jest jakas folia na drzwiach, która mogli uszkodzić i "rozszczelnić" tym drzwi a co za tym idzie pogorszyć warunki pracy woofera?
Mały off top ale nawiązując do tematu. Do naprawy mechanizmów lusterek oni zdejmują cały boczek czy tylko jego górną część? Bo z tego co widzę to ten boczek jest dzielony i składa się z 2 części. Głośno myśle – czy pod boczkiem jest jakas folia na drzwiach, która mogli uszkodzić i "rozszczelnić" tym drzwi a co za tym idzie pogorszyć warunki pracy woofera?
Do wymiany lusterka ściągasz cały boczek – stanowi on 1, nierozłączną część. Pod nim jest mała zaślepka z dostępem do mocowania lusterka, nic więcej nie trzeba ściągać. I nie ma tam folii, tylko dosyć grube plastiko podobne tworzywo – ten element specom z Mazdy nawet się udał (w porównaniu z innymi markami). Nie bardzo jest tam co zepsuć co by miało wpływ na audio. I na tym zakończmy temat.
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
A przy wymianie mechanizmów nie ma rozłącza się instalacji w drzwiach? Może podłączyli spowrotem woofer w przeciwfazie, czy nie ma takiej opcji? Radio FM ewidentnie gra z o wiele mniejszym basem, na CD jest z racji lepszej jakosci muzyki już to tak mniej słyszalne. Pamietam jak dziś, po właczeniu radia fm, przez chwile brzmienie było "płaskie" i nagle coś się aktywowało i robił sie efekt loudnes. Teraz tego nie ma. Nie masz może change logów wszystkich wersji softu od 33 500? Skoro mówisz, że w samych drzwiach nic nie można popsuć to musi być coś ewidentnie w sofcie. Teraz na 56 w zakładce DZWIEK mam logo BOSE czego wczesniej nie bylo. Więc nie wykluczone, że w jakieś wersji softu od 33 do 56 od srodka wyłączono ta optymalizacje "loudness"
Żeby dostać się do lusterka to odkręca się 2 śruby trzymające boczek i odczepia klipsy. I już całe lusterko w zasadzie na wierzchu. Wyjmuje się małą zaślepkę na wcisk, odkręca lusterko (3 albo 4 śruby), wypina wtyczkę lub 2 jeśli masz powiadamianie o martwym punkcie i lusterko wyjęte.
Zastanawia mnie to logo Bose o którym wspominasz, bo ja w zakładce dźwięk nie mam żadnego. Oczywiście Bose jest na wyposażeniu. Oprogramowanie jest v56 z końcówką 513
Zastanawia mnie to logo Bose o którym wspominasz, bo ja w zakładce dźwięk nie mam żadnego. Oczywiście Bose jest na wyposażeniu. Oprogramowanie jest v56 z końcówką 513
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Mam pytanie bo widzialem w newsach na głównej ze mazda oglosila wdrozenie android auto do MZD Connect. Czy jest jakas szansa ze ten ficzer trafi rowniez do starych Mazd czy tylko np. produkowane od tam nie wiem 2018 beda to mialy?
ellipsis napisał(a):Z ASO dowiedziałem się, że najnowsza oficjalnie jest v56.
U mnie jest wersja 59.00.443 jakby co. Nie mialem poprzednich wersji, wiec nie jestem w stanie powiedziec, czy jest roznica w dzieku. Chodzi mi jedynie o fakt, ze wyglada na to, iz najnowsza oficjanla wersja jest 59
pmaniek89 napisał(a):Mam pytanie bo widzialem w newsach na głównej
To już nawet na głównej o tym napisali? Jak będzie to główna Mazdy to wtedy uwierzę
Póki co aktualne i najnowsze oprogramowanie V59 jest kompatybilne z każdą Mazdą z systemem MZD, więc jest spora szansa że to będzie działać "wstecz" – jeśli oczywiście kiedyś (czyli przed końcem 2020) się to ustrojstwo pojawi. W końcu obiecują już 2 lata...
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D