Dodatkowe aplikacje dla Systemu Mazdy -wątek ogólny

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez losieniek » 23 gru 2015, 14:51

Problem z nie łączeniem się z hotspotem to sprawa dla serwisu. Moja M3 łączy się bez najmniejszego problemu. Sprawdziłem to w salonie zanim pokwitowałem odbiór samochodu. Natomiast mój znajomy kupił swoją M3 wcześniej i u niego wifi po prostu nie działało. Niby widziało sieci "raz na czas". Niby się łączyło z niektórymi telefonami. Ale generalnie nie działało. Pomogła dopiero wymiana modułu wifi w serwisie.
Początkujący

Od: 23 paź 2015, 22:12
Auto: Mazda 3, Skyenergy, 2015, 120 km, manual, xenony + navi

Postprzez Scorsese » 6 sty 2016, 17:59

Jakaś długa cisza w tym wątku, niepokojące...
Forumowicz

Od: 11 sty 2014, 19:42
Auto: Mazda 3 BM sedan 120KM SkyEnergy

Postprzez ozii » 7 sty 2016, 11:55

lukasz-skalski napisał(a):Z dużym opóźnieniem wersja v0.2 jest gotowa do pobrania :) Mam jednocześnie nadzieję, że nadchodzący długi urlop znacznie przyspieszy wydanie 0.3 :D

http://www.lukasz-skalski.com/portfolio ... ia-player/

Będę wdzięczny za mały 'feedback' o wersji 0.2.

Pozdrawiam,
Łukasz Skalski
lukasz.skalski@op.pl
http://www.lukasz-skalski.com

Sorry za offtop, ale... ile Ty znasz języków? Widzę linki do zagranicznych forów i albo ufasz google translatorowi albo masz tłumaczy albo ... jesteś geniuszem lingwistycznym :P
Forumowicz

Od: 10 lis 2015, 15:40
Auto: Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 Turbo 280 KM 2017r
Wcześniej Mazda 3 BM 2015 SkyPassion 2.0 Skyactive G 165 KM 2015r

Postprzez creet » 7 sty 2016, 14:51

Biorąc pod uwagę języki programowania, to stawiam że pewnie co najmniej 15;)
Forumowicz

Od: 12 sty 2014, 23:31
Auto: 2014 Matsuda Axela SkyPassion 2.0 165HP

Postprzez ozii » 7 sty 2016, 16:06

creet napisał(a):Biorąc pod uwagę języki programowania, to stawiam że pewnie co najmniej 15;)

sam jestem programistą i łącznie znam może 7 co i tak wypada blado przy naszym koledze :P
Forumowicz

Od: 10 lis 2015, 15:40
Auto: Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 Turbo 280 KM 2017r
Wcześniej Mazda 3 BM 2015 SkyPassion 2.0 Skyactive G 165 KM 2015r

Postprzez maryousz » 7 sty 2016, 16:09

Przestańcie tak słodzić bo kolega popadnie w samouwielbienie i nie doczekamy się screen mirroringu:)
maryousz

Postprzez MMazda » 8 sty 2016, 22:04

Wersja softu 33.000.500
Filmiki 1080p
Jest problem a mianowicie apka Mega, ale po 3 włączeniu teledysku leci tylko dźwięk bez obrazu.. :( co jest grane?
Forumowicz

Od: 10 lut 2015, 10:08
Auto: Mazda 3

Postprzez kyo » 11 sty 2016, 13:16

Nie wiem czy zauważyliście, ale jest już do pobrania nowa wersja. 0.2.1
Ja jeszcze przez dwa miesiące jestem wyłącznie "obserwującym" więc nie napisze jak się sprawuje – liczę na Was :)
Forumowicz

Od: 9 lis 2015, 21:29
Auto: Mazda3 BM Enso 120KM MT; 2016r. HB Soul Red

Postprzez starcraft » 11 sty 2016, 15:25

Może to niewiele, ale jak będzie mirroring to tego samego dnia wpłacam mu 100 zł. z opoznieniem mirroringu max 1 sek;p
Ostatnio edytowano 27 sty 2016, 02:40 przez starcraft, łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Od: 17 gru 2015, 23:19
Auto: mazda 3 bm 2015 2.0, 120km. SEDAN skyenergy

Postprzez lukasz-skalski » 12 sty 2016, 01:00

Scorsese napisał(a):Jakaś długa cisza w tym wątku, niepokojące...

Jestem i żyję (i nawet przeglądałem mazdaspeed.pl) dość regularnie :D jednak nie mogłem się zabrać za odpisanie na forum – zbyt długi czas przebijałem się przez maile w sprawie Mazda Media Player'a.

ozii napisał(a): Sorry za offtop, ale... ile Ty znasz języków? Widzę linki do zagranicznych forów i albo ufasz google translatorowi albo masz tłumaczy albo ... jesteś geniuszem lingwistycznym :P

Dużo maili zaczynało się od czegoś w stylu "[...] znalazłem Twoją aplikację na forum xxx [...]" – tak więc zebrałem taką listę, gdzie można podyskutować w rodzimych językach – z tego co obserwują ludzie często się wymieniają filmikami, zdjęciami, itp. więc mam nadzieję, że to sie przydaje :)

creet napisał(a):Biorąc pod uwagę języki programowania, to stawiam że pewnie co najmniej 15;)

oj tam oj tam <zawstydzony>

maryousz napisał(a):Przestańcie tak słodzić bo kolega popadnie w samouwielbienie i nie doczekamy się screen mirroringu:)

Kurcze tak fajnie się to czytało... :P A tak na serio to nie jestem żadnym lingwistycznym geniuszem (raczej wprawnym użytkownikiem Google Translate), jednak dostałem już dziesiątki maili w sprawie Mazdy Media Playera po hebrajsku, rosyjsku i włosku, tak więc może się czegoś przy okazji nauczę <lol>

MMazda napisał(a):Wersja softu 33.000.500
Filmiki 1080p
Jest problem a mianowicie apka Mega, ale po 3 włączeniu teledysku leci tylko dźwięk bez obrazu.. :( co jest grane?

Odpowiedziałem mailowo – problem dotyczy ponownie problemów z zarządzenim pamięcią – więcej szczegółów poniżej.

kyo napisał(a):Nie wiem czy zauważyliście, ale jest już do pobrania nowa wersja. 0.2.1
Ja jeszcze przez dwa miesiące jestem wyłącznie "obserwującym" więc nie napisze jak się sprawuje – liczę na Was :)

Nie zdążyłem nawet Was 'osobiście' poinformować :P Tak, dwa dni temu wypuściłem wersję 0.2.1, która posiada kilka drobnych usprawnień – nowa opcja 'TestMoviePlayer', która pozwala wyświetlić kilka "wzorcowych wzorców" na ekranie, nawet bez podłączania pamięci USB. Ta opcja ma na celu detekcję problemów z alokacją pamięci przy jednoczesnym wykluczeniu winy filmu który checemy odtworzyć (zły kodek, itd.). Wzorce z opcji TestMoviePlayer powinny się wyświetlać bezproblemowo, chyba że wystąpi wspomniany problem – wówczas na ekranie pojawia sie notyfikacja "memory allocation error" (jest to druga z dodanych opcji). Powiadomienie to może wystąpić zarówno w opcji "Movie Player" jak i "Test Movie Player". Czym jest ten błąd?

Oprócz tego że jest czymś co "spędza mi sen z powiek" <glupek2> to jest to główna i jedyna jaką znam na chwilę obecną, przyczna niestabilności Mazda Media Player'a. Jak napisałem już w tym wątku, system MazdaConnect ma pewne problemy w zarządzaniu pamięcią. Tutaj mogę stanąc w obronie ludzi, którzy tworzyli owy system – to nie jest ich wina, a wina inżynierów firmy Freescale, która dostarczała kernel w wersji 3.0.35 do ich układów i.MX. Problem ten występuje również na innych urządzeniach z procesorami i.MX z tym kernelem, które testowałem pod tym kątem. Najgorsze w całej historii jest to, że brak dostępu do źródeł kernela MazdaConnect uniemożliwia mi naprawienie tego problemu. Aktualnie wciąż szukam i liczę, że wkrótce znajdę jakiś sensowny 'workaround' na ten problem :P

W temacie 'Screen Mirroring' wciąż walczę i testuję. W wersji 0.3 mam nadzieję pojawi się jakas kulawa wersja 'proof-of-concept' :)

Pozdrawiam,
Łukasz Skalski
lukasz.skalski@op.pl
www.lukasz-skalski.com

Od: 25 kwi 2015, 21:07
Auto: Mazda 3 BM 2015 HB, 120KM 6AT, Soul Red, SkyEnergy

Postprzez emsi » 17 sty 2016, 20:42

Po wymianie modułu w serwisie wifi zaczęło działać i mogłem zobaczyć co i jak. Aplikacja działa, ale nie ma dźwięku. Nie pomaga zatrzymanie podczas odtwarzania CD czy USB. Jakieś pomysły?
emsi

Postprzez kuman1987r » 17 sty 2016, 21:39

Widze ze sa nowe filmik z wersji 0.3
mirror oraz usb TV

powiem jedno niezła robota :D
widac ze rozbroiłes system multimedialny dobre posuniecie bo latanie do auta za kazdym razem bywa meczące :P
Forumowicz

Od: 25 lut 2008, 13:20
Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF
+
Mazda 3 BM 2.0 SkyEnergy Blue Reflex

Postprzez lukasz-skalski » 17 sty 2016, 23:10

emsi napisał(a):Po wymianie modułu w serwisie wifi zaczęło działać i mogłem zobaczyć co i jak. Aplikacja działa, ale nie ma dźwięku. Nie pomaga zatrzymanie podczas odtwarzania CD czy USB. Jakieś pomysły?

Jakiej wersji Mazda Media Playera używasz? Problem z dźwiękiem może wskazywać na dwie przyczny, tak więc będę wdzięczny jeżeli przetestujesz aplikację z poniższym samplem (powinno działać zarówno video jak i audio):

https://drive.google.com/uc?export=down ... 0VFUTFVWXc

kuman1987r napisał(a):Widze ze sa nowe filmik z wersji 0.3
mirror oraz usb TV

powiem jedno niezła robota :D
widac ze rozbroiłes system multimedialny dobre posuniecie bo latanie do auta za kazdym razem bywa meczące :P

Zgadza się, przed godzinką nagrałem i opublikowałem dwa filmki tego co szykuje się w wersji 0.3.0. :D Pierwszy z filmików pokazuje opcję Screen Mirroringu po wprowadzeniu poprawek. Obecnie nie ma już problemów z ilością klatek (można spokojnie oglądać np. filmy na YouTube), jednak wciąż walczę z opóźnieniem – obecnie jest to około 3 sekundy – docelowo chciałbym mieć coś około sekundy.

Druga z opcji to możliwość oglądania streamów online. Na załączonym filmie jest przykład telewizji online, jednak osobiście chciałbym tę opcję wykorzystać do podglądania monitoringu i tego co dzieje się w domu :) W bardziej odległej przyszłości (gdy miną wszystkie gwarancje i będę już mógł ze spokojnym sercem wprowadzać twałe zmiany do systemu) mam plan zestawienia takiej apki do monitoringu i sterowania domem z poziomu samochodu (otworzenie bramy garażowej, zapalenie świateł, itp.)

Podsumowując – obydwie z powyżej przedstawionych opcji będę dostępne w Mazda Media Player v0.3.0, którą wypuszczę gdzieś w okolicach końca stycznia – oczywiście wszystko działa zgodnie z filozofią aplikacji, czyli bez wprowadzania zmian w systemie.

Co do modułu, to w ostatnim tygodniu zakupiłem dodatkową jednostkę na Allego z jakiegoś rozbitka – teraz mogę developować bez spędzania każdego wieczora w zimnym i ciemnym garażu :D

Postprzez starcraft » 18 sty 2016, 22:10

lukasz-skalski
widzę że się na to 100 zł połasiłeś i robota ruszyła <nauka>
Nie moge się doczekać jak to zadziała (automapa z komórki <serduszka> )
Forumowicz

Od: 17 gru 2015, 23:19
Auto: mazda 3 bm 2015 2.0, 120km. SEDAN skyenergy

Postprzez lukasz-skalski » 18 sty 2016, 23:53

starcraft napisał(a):lukasz-skalski
widzę że się na to 100 zł połasiłeś i robota ruszyła <nauka>
Nie moge się doczekać jak to zadziała (automapa z komórki <serduszka> )

@starcraft wiesz jak podejść człowieka – gdyby nie ta Twoja obiecana 'stówka' to cały projekt i trzy miesiące pracy już dawno ległoby w gruzach <płacze>

Postprzez emsi » 19 sty 2016, 09:43

Jakiej wersji Mazda Media Playera używasz? Problem z dźwiękiem może wskazywać na dwie przyczny, tak więc będę wdzięczny jeżeli przetestujesz aplikację z poniższym samplem (powinno działać zarówno video jak i audio):

https://drive.google.com/uc?export=down ... 0VFUTFVWXc

Sprawdzałem wersje v0.2 i v0.2.1 i na moich przykładowych plikach nie działało; Na podesłanym samplu jest ok więc pewnie chodzi tutaj o odpowiednie kodowanie dzwięku.
emsi

Postprzez MMazda » 19 sty 2016, 14:44

Ja mam telefon LG i w telefonie jest opcja Udostępniania a mianowicie coś takiego: Mirrorlink (Udostępnji obraz i dzwięk z telefonu do użytku w samochodzie) ale coś nie wiem jak to działa... gdy się połącze to w tel wyskakuje brak aplikacji
Forumowicz

Od: 10 lut 2015, 10:08
Auto: Mazda 3

Postprzez lukaszjakubowski » 19 sty 2016, 14:50

Ponieważ samochód musi być wyposażony w aplikację mirrorlink.
U nas nie zadziała.
Poza tym ten mirror link ma ten problem, że działają tylko wybrane aplikacje z telefonu. Zazwyczaj jakieś dedykowane. Google maps nie zadziała. Funkcjonują tylko te które można obsłużyć z przycisków w aucie.
W VW jest tak, że gdy ruszysz samochodem niektóre aplikacje się wygaszają.
lukaszjakubowski

Postprzez Gorles » 22 sty 2016, 20:10

jak sprawdzic adres ip mazdy? zeby wpisac w aplikacji?
Forumowicz

Od: 13 wrz 2014, 11:02
Auto: Mazda 3 BM Sedan SkyEnergy + Xenon

Postprzez lukaszjakubowski » 22 sty 2016, 20:13

Kiedy się połączysz z telefonem, sprawdź jakie ip przydzielił router Wi-Fi.
lukaszjakubowski