Problem z prędkościomierzem
Strona 1 z 1
Witam, wczoraj po uruchomieniu silnika zauważyłem, że zniknęły mi cyferki z wyświetlacza pomiaru prędkości na prędkościomierzu, do tej pory nie było żadnego problemu z tym, a dodatkowo na wyświetlaczu przed szybą wszystko jest ok, prędkość jest wyswietlana, może jest ktoś kto miał podobny problem, widzę, że kolega darrecki jest w wielu tematach zaznajomiony, więc może coś mi na ten temat powie, z góry bardzo dziękuję. Dzięki za wszystkie posty, próbowałem różnych sposobów, włącznie z odłączeniem zasilania i nic się nie zmienia, dalej nie ma cyferek na prędkościomierzu, po skontaktowaniu się z serwisem Mazdy wychodzi na to, że padł wyświetlacz od prędkościomierza i niestety trzeba wymienić cały licznik, a żeby było śmieszniej koszt tego licznika w serwisie to 12 tys. netto plus robota. Nie wiem co teraz mam zrobić ☹️
Ostatnio edytowano 9 kwi 2026, 21:28 przez Arek65, łącznie edytowano 1 raz
Niestety z taką przypadłością jeszcze się nie spotkałem. Spróbuj może w ustawieniach MZD zmienić na mile i potem znów na km. Może się coś poprawi.
Wygląda to na problem z LCD prędkości.
Wygląda to na problem z LCD prędkości.

- Od: 14 cze 2006, 00:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Pewnie to nie ma związku ale gdy u mnie umierał akumulator to system przestał mi wyświetlać sugestie dotyczące zmiany biegów. Po wymianie wszystko wróciło do normy.
Może trzeba zrobić reset zasilania?
Może trzeba zrobić reset zasilania?
Tak jak napisałem wyżej, wygląda na to że padł wyświetlacz od prędkościomierza i muszę wymienić cały licznik, a koszt tego licznika to 12 tys netto plus robota, nie wiem co mam teraz zrobić ☹️ a przy okazji dziękuję za wszystkie odpowiedzi
To jest jeszcze licznik z BM. Używka parę stów, byle był z 3 a nie CX-3 lub 2.
Forscan, tani interfejs i całą konfigurację można przenieść że starego na nowy. Zostaje jeszcze poprawić stan licznika, ja to lata temu robiłem jakimś tanim interfejsem z AliExpress.
Całość zmieści się w 1000 zł, zostanie jeszcze na na zbiornik paliwa
W życiu bym nie dał 12k!
Forscan, tani interfejs i całą konfigurację można przenieść że starego na nowy. Zostaje jeszcze poprawić stan licznika, ja to lata temu robiłem jakimś tanim interfejsem z AliExpress.
Całość zmieści się w 1000 zł, zostanie jeszcze na na zbiornik paliwa
W życiu bym nie dał 12k!

2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Nie potrzebujesz elektryka, to nie lata 90 gdzie przy każdym problemie z czymkolwiek nie mechanicznym w aucie trzeba było grzebać w plątaninie kabli.
Teraz wystarczy osoba, która w miarę dobrze zna się na systemie Windows – bo wszystko trzeba wyklikać na komputerze.
Do tego dochodzi zdjęcie 2 plastikowych osłon w aucie, odkręcenie 4 śrubek i wypięcie 1 wtyczki.
Potrzebujesz:
– laptopa z Windows
– interface, np vLinker FS USB
– licznik z Mazdy 3 BM Diesel o takim samym wyglądzie tarczy prędkościomierza, czyli rocznik 2013-2016 (strzelam, nie wiem kiedy wyszedł lift)
Podłączasz laptopa, w Forscan w zakładce ASbuild zapisujesz na laptopa konfigurację IC, a przebieg na kartce papieru
Zamieniasz liczniki, wgrywasz zapisaną konfigurację IC do nowego
Tutaj poszukam czy jest coś jeszcze na ali dostępne
Korygujesz przebieg w nowym ilczniku
Skończone
Z wgrywaniem mogę pomóc zdalnie przez teamviewer, ale przełożyć licznik musisz sam.
Teraz wystarczy osoba, która w miarę dobrze zna się na systemie Windows – bo wszystko trzeba wyklikać na komputerze.
Do tego dochodzi zdjęcie 2 plastikowych osłon w aucie, odkręcenie 4 śrubek i wypięcie 1 wtyczki.
Potrzebujesz:
– laptopa z Windows
– interface, np vLinker FS USB
– licznik z Mazdy 3 BM Diesel o takim samym wyglądzie tarczy prędkościomierza, czyli rocznik 2013-2016 (strzelam, nie wiem kiedy wyszedł lift)
Podłączasz laptopa, w Forscan w zakładce ASbuild zapisujesz na laptopa konfigurację IC, a przebieg na kartce papieru
Zamieniasz liczniki, wgrywasz zapisaną konfigurację IC do nowego
Tutaj poszukam czy jest coś jeszcze na ali dostępne
Korygujesz przebieg w nowym ilczniku
Skończone
Z wgrywaniem mogę pomóc zdalnie przez teamviewer, ale przełożyć licznik musisz sam.

2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Wielkie dzięki darrecki za pomoc, będę wdzięczny za link do strony z tym forscanem 
Dopisano 10 kwi 2026, 11:21:
Cześć darrecki, znalazłem coś takiego na Ali i nie wiem czy będzie to ok Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress:
Do Mazda 3 Axela BM BN CX-3 DK 2 Demio DJ Samochód Przedni Wyświetlacz Prędkościomierza z Czarną Ekraną Naprawa Błędu Chip Zasilania
https://a.aliexpress.com/_EGICkQG
Dopisano 10 kwi 2026, 11:45:
Ta płytka byłaby chyba dobra, jeśli tak to problem byłby bardzo mały, proszę popatrz na to i daj mi znać co o tym myślisz
Dopisano 10 kwi 2026, 11:21:
Cześć darrecki, znalazłem coś takiego na Ali i nie wiem czy będzie to ok Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress:
Do Mazda 3 Axela BM BN CX-3 DK 2 Demio DJ Samochód Przedni Wyświetlacz Prędkościomierza z Czarną Ekraną Naprawa Błędu Chip Zasilania
https://a.aliexpress.com/_EGICkQG
Dopisano 10 kwi 2026, 11:45:
Ta płytka byłaby chyba dobra, jeśli tak to problem byłby bardzo mały, proszę popatrz na to i daj mi znać co o tym myślisz
Nie znam przypadku padniętego licznika, ale wg opisów tych aukcji na Ali Twój problem nie a nic wspólnego z tym chipem. On jest do padniętych obu bocznych wyświetlaczy a nie centralnego z prędkością. A roboty że zmianą chipa 10x więcej niż podmiana licznika na sprawny.
U ciebie albo padła dioda podświetlająca albo sam mały wyświetlacz
Licznik na Allegro kosztuje 150zl...
https://allegro.pl/oferta/licznik-head-up-mazda-3-bm-iii-bje155430-2-2d-europa-18483242136
Interfejs taki znośny na USB też coś koło tego.
Forscan jest darmowy – http://www.forscan.org
Interfejsu do zmiany przebiegu potrzeba poszukać, kiedyś to można było kupić wszędzie, teraz to zakazany owoc
Ewentualnie zostaje diler, który bez problemu powinien zmienić na właściwy.
U ciebie albo padła dioda podświetlająca albo sam mały wyświetlacz
Licznik na Allegro kosztuje 150zl...
https://allegro.pl/oferta/licznik-head-up-mazda-3-bm-iii-bje155430-2-2d-europa-18483242136Interfejs taki znośny na USB też coś koło tego.
Forscan jest darmowy – http://www.forscan.org
Interfejsu do zmiany przebiegu potrzeba poszukać, kiedyś to można było kupić wszędzie, teraz to zakazany owoc
Ewentualnie zostaje diler, który bez problemu powinien zmienić na właściwy.

2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
To jest układ do przelutowania. Licznik trzeba rozebrać do "0", czyli m. in. zdjąć wskazówkę prędkościomierza i wyjęcie płytki PCB. Co samo w sobie nie jest bardzo trudne, ale już do tego momentu trwa to dłużej niż podmiana licznika na inny i przeprogramowanie. A żeby to przelutować, to trzeba skila. BGA to nie jest, ale nóżek ma sporo.
Nie wiem dlaczego upierasz się przy najtrudniejszym i wg mnie dodatkowo nieskutecznym rozwiązaniu.
Nie wiem dlaczego upierasz się przy najtrudniejszym i wg mnie dodatkowo nieskutecznym rozwiązaniu.

2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Ok, rozumiem, więc proszę podeślij mi jaki dokładnie potrzebny będzie mi interfejs do podłączenia i czy nie da rady zrobić tego wszystkiego na tym jednym interfejsie, chodzi mi o przebieg całkowity, czy da radę to zmienić
Dopisano 10 kwi 2026, 18:39:
A jeszcze jedno pytanie, czy elektrycy zajmujący się naprawą samochodów mają takie interfejsy, czy do każdego auta i modelu trzeba mieć dokładnie dopasowany
Dopisano 10 kwi 2026, 18:39:
A jeszcze jedno pytanie, czy elektrycy zajmujący się naprawą samochodów mają takie interfejsy, czy do każdego auta i modelu trzeba mieć dokładnie dopasowany
Wszystko da się zrobić Mazdowskim interfejsem, ale oryginał drogi w pierony, a klony nie wiem czy działają.
Ja przywracałem stan oryginalnego licznika czymś takim:
https://www.cardiagtool.co.uk/obd2-odometer-correct-airbag-moduel-repair-tool-for-mazda.html
Ale to było w dobre 8 lat temu, kiedyś to można było kupić wszędzie
Szukaj frazy "obd2-odometer-correct-airbag-moduel-repair-tool-for-mazda" może znajdziesz coś, co jest jeszcze dostępne
Do wgrania wszystkiego, oprócz stanu licznika możesz użyć tego:
https://www.aliexpress.com/item/1005005065055828.html
Każdy producent ma obecnie swój własny, zamknięty i trudno dostępny interfejs, a w zasadzie oprogramowanie. Starają się jak mogą uprzykrzyć życie zwykłym szarakom.
Jest też masa, zazwyczaj chińskich uniwersalnych interfejsów, którymi można zrobić porządną diagnostykę. Ale nie potrzeba ci nic z tych rzeczy, prosty interfejs i forscan wystarczy
Poświeć latarką pod różnymi kątami w ten wyświetlacz przy włączonych światłach i szukaj "0" i "km" w rogu, może tylko dioda się spaliła.
Ja przywracałem stan oryginalnego licznika czymś takim:
https://www.cardiagtool.co.uk/obd2-odometer-correct-airbag-moduel-repair-tool-for-mazda.html
Ale to było w dobre 8 lat temu, kiedyś to można było kupić wszędzie
Szukaj frazy "obd2-odometer-correct-airbag-moduel-repair-tool-for-mazda" może znajdziesz coś, co jest jeszcze dostępne
Do wgrania wszystkiego, oprócz stanu licznika możesz użyć tego:
https://www.aliexpress.com/item/1005005065055828.html
Arek65 napisał(a):A jeszcze jedno pytanie, czy elektrycy zajmujący się naprawą samochodów mają takie interfejsy, czy do każdego auta i modelu trzeba mieć dokładnie dopasowany
Każdy producent ma obecnie swój własny, zamknięty i trudno dostępny interfejs, a w zasadzie oprogramowanie. Starają się jak mogą uprzykrzyć życie zwykłym szarakom.
Jest też masa, zazwyczaj chińskich uniwersalnych interfejsów, którymi można zrobić porządną diagnostykę. Ale nie potrzeba ci nic z tych rzeczy, prosty interfejs i forscan wystarczy
Poświeć latarką pod różnymi kątami w ten wyświetlacz przy włączonych światłach i szukaj "0" i "km" w rogu, może tylko dioda się spaliła.

2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Że wyświetlacz jest sprawny, a padła dioda podświetlająca. Wtedy jakiś elektronik może Ci ją zmienić, robota prosta, nic nie musisz kupować

2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Ok, wielkie dzięki, sprawdzę później 
Dopisano 10 kwi 2026, 21:27:
No niestety, cały czarny jest wyświetlacz, tak więc na 100 procent jest padnięty, więc będę musiał kupić używkę i jakoś sobie z tym poradzić, dziękuję za wszelką pomoc
Dopisano 10 kwi 2026, 21:27:
No niestety, cały czarny jest wyświetlacz, tak więc na 100 procent jest padnięty, więc będę musiał kupić używkę i jakoś sobie z tym poradzić, dziękuję za wszelką pomoc
Strona 1 z 1