Pokrętło multimediów raz działa, raz nie

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez kondzio-bondzio » 26 paź 2025, 18:37

Witam,

Od jakiegoś czasu zauważyłem, że pokrętło do sterowania multimediami żyje swoim własnym życiem. A właściwie częściej nie działa, niż działa. Dziś rano chciałem zmienić czas na zimowy i zajęło mi to dość dużo czasu właśnie ze względu na losowe działanie pokrętła i przycisków obok. Czym może to być spowodowane? Zimne luty? A może to kwestia wersji oprogramowania i aktualizacja pomoże? Oprócz tego czasem jest tak, że ni z gruchy, ni z pietruchy włączy mi samoczynnie przycisk "TA" na dolnym pasku (podczas słuchania radia). Lub kiedy słucham muzyki/podcastów przez bluetooth, to samoczynnie włącza play/pause. Miał ktoś podobne przypadki i wie, co może rozwiązać ten problem?
Początkujący

Od: 12 sie 2024, 16:58
Auto: Mazda 3 BM (hatchback) 2.0 SkyActive 120KM 2015r

Postprzez darrecki » 26 paź 2025, 20:27

Ja mam 3 BM, miałem 2 DJ, w obu pokrętło żyje własnym życiem. Ale wystarczy je w ruszyć w każdym kierunku (można nim kręcić używać jak joystick) i działa poprawnie do kolejnego dnia.
Coś jak kalibracja kontrolera pod Windows.
Natomiast problemów z przyciskami nie mam żadnego.
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 01:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D