tuner bose do wersji bez

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez kacpi278 » 30 sty 2025, 14:29

Witam
mam mazde 3 2014 SEDAN wersja bez BOSE.

wymieniłem po zakupie głośniki przód tył bo oryginalnie była straszna bieda – gra teraz o niebo lepiej ale pomyślałem czy jest możliwość wymiany tunera na taki z BOSE ? i czy coś się poprawi jeszcze jakość dźwięku
Początkujący

Od: 4 lip 2024, 20:23
Auto: mazda 3 2014 SEDAN
2.0 120km

Postprzez pawel88cz » 30 sty 2025, 22:15

To nie jest prosta sprawa, ponieważ fabryczne Bose jest odpowiednio dostrojone (pasmo przenoszenia poszczególnych głośników zostaje wygładzone przez wzmacniacz), dodatkowo nie wiadomo czy zgadzają się wartości Ohmów poszczególnych głośników. Niedopasowanie może spowodować uszkodzenie wzmacniacza. Z tego co słyszałem, to głośniki niskotonowe w drzwiach w bose mają 2 Ohmy.
W związku z tym jest dużą niewadomą czy będzie pożądany efekt i czy nic się nie uszkodzi.

To co Ci radzę, to zacznij od wygłuszenia drzwi. Dopiero usłyszych i poczujesz dobry bass, który z powodu słabego wygłuszenia drzwi objawia się drganiami i trzaskami plastików itp.

Ja mam fabryczne Bose i tak naprawdę wygłuszenie bardzo dużo dało, najwięcej pod kątem audio to drzwi.

Po drugie bardzo ważne jest źródło dźwięku, samo bluetooth to często słaba jakość, chyba że twój telefon obsługuje odpowiednie kodeki jak ADAC od Sony. Puszczałem ten sam kawałek na telefonie Sony i Samsungu i różnica bardzo widzoczna.
Najlepiej jakosci muzyki szukać na płycie CD (kompresja bezstratna), a docelowo Android Auto (koszt montażu jeśli go jeszcze nie masz to około 300 zł).
Forumowicz

Od: 4 gru 2010, 00:38
Auto: było: Mazda 121 DB 1.3 1992
było: Mazda 3 BK 1.6 2006
jest: Mazda 3 2017 BN Sedan SkyPassion 2.0 120KM AT

Postprzez PGawronsky » 1 lut 2025, 20:34

kacpi278 napisał(a):Witam
mam mazde 3 2014 SEDAN wersja bez BOSE.

wymieniłem po zakupie głośniki przód tył bo oryginalnie była straszna bieda – gra teraz o niebo lepiej ale pomyślałem czy jest możliwość wymiany tunera na taki z BOSE ? i czy coś się poprawi jeszcze jakość dźwięku

hej,
z ciekawości – jakie głośniki zamontowałeś zamiast oryginalnych z mazdy?
modele? parametry?
Jesteś w stanie podać parametry tych oryginalnych (zdemontowanych)?
Początkujący

Od: 22 lis 2017, 19:45
Auto: Mazda 3 BN, HB 2.0 185KM (120KM) 2017
SkyEnergy + LED