Auto do pracy żony, ale będę opisywał jakby było moje. Krótko opiszę, M3 SE Auto 2018 z Kanady, powierzchowne uszkodzenia lakieru jednego boku i jedno większe wgniecenie, (rok produkcji końcówka 2017). Auto dla żony, więc chcę je "ulepszyć" pod względem bezpieczeństwa w pierwszej kolejności i następnie w kwestiach komfortu. Auto ma podgrzewane fotele, SCBS, ale nie ma wielu innych rzeczy jak HUD.

Jestem pasjonatem elektroniki i informatyki, lubię więc grzebać we wszystkim co elektroniczne, co da się zaprogramować. Dla mnie to zawsze fajna zabawa, czasem wymagająca sporo czasu i eksperymentowania.
Od momentu zakupu od prywatnego polskiego handlarza, wiedziałem, że w aucie należy wykonać niezbędne modyfikacje, poza tym auto można znacznie ulepszyć niedużym kosztem mając nawet gorszą wyposażeniowo wersję. Więc podam w podpunktach co planuję i ta lista będzie się wydłużać.
Ten post będzie modyfikowany i mam nadzieję, że powstanie jakiś rodzaj poradnika. Podzielę się moimi przemyśleniami i sposobami rozwiązania problemów. Sam będę też prosił o poradę i pomoc.
Siłowniki maski!
Musi być dobry i szybki dostęp do akumulatora i bezpieczników bez tego irytującego pałąka.
Pierwszą rzecz, którą trzeba zrobić, to zamontować siłowniki maski, o tym jest inny wątek, ale wspominam, bo ciągłe zaglądanie do środka łączenie wiązek itp. to udręka. Za kilkadziesiąt złotych można to już zrobić, nie trzeba kupować chińskich zestawów, z niewiadomymi siłownikami.
[Aktualizacja]
Siłowniki klapy już działają, koszt to ok. 80zł razem ze sworzniami przykręcanymi do maski jak do śrub sprężyn. Użyłem siłowników ok. 700mm o sile 290N, ale nie wiem czy nie lepsze byłby słabsze ok. 200N, ale zima pokaże.
Uruchomienie LAS/TSR/HBC (Forscan)
Rozpoznawanie znaków, asystent pasa ruchu,
SCBS na razie nie działa, musze skalibrować kamerę i wbudowany moduł FSC, albo zbuduję "dekorację" do statycznego celowania, albo prościej będzie dynamicznie. Może ktoś ma porady jak kalibrację dynamiczną przeprowadzić, aby poszło dobrze. Bo czytałem o warunkach i musze znaleźć odpowiednie drogi.
Moduł przycisków
Tutaj planuję wersję z 6 przyciskami.
Radary tył
Głównie chodzi o cofanie RCTA i BSM/RVM. Poluję na radary.
HUD (Head Up Display)
Cały czas zastanawiałem się nad HUD i w innym wątku pokazałem chińskie alternatywy.
Miałoby tę zaletę, że nie musiałbym wymieniać licznika.
Udało mi się jednak tanio kupić HUD do BN i "poluję" teraz na licznik do BN, aby podłączyć ten HUD.
Alarmy
Jest już Bear-lock i skrzynia biegów ani rusz!
Alarm z wykryciem zagłuszarek jak jammer
To będzie podłączone pod inne alarmy, ale też będzie pracowało autonomicznie.
Tu skorzystam z gotowych rozwiązań i dołożę swoje. Idea polega na tym, że moduł GSM stale wysyła dane powiedzmy co kilka kilkanaście sekund, w momencie, gdy tych danych nie będzie, to sygnał, że coś niedobrego się dzieje, auto może iść na lawetę.
O gotowych rozwiązaniach rozpiszę się w późniejszym terminie.
Tylko nie piszcie, po co to, przecież jest AC. No jest, ale powiedzmy, że auto ginie i co wtedy? Sielanka i w najgorszym wypadku walka z firmami ubezpieczeniowymi, czasem kilka lat przez sąd. Z jedną toczę spór o ubezpieczenie turystyczne od 2 lat. W innym wątku o Autach z USA napisze coś o tym, szczególnie o autach z USA/Kanady i pułapkach.
Klimatyzacja automatyczna
Żona chciałaby klimatyzację automatyczną. Przeczytałem różne posty na tym forum i zagranicznych. Tu tylko napiszę podsumowanie moich działań, a dokładnie opiszę w osobnym poście w tym wąatku.
Światła przednie LED
Na razie nie podjęto decyzji, czy zwykle LED, adaptacyjne LED (ADB), czy skrętne AFS
----
To tak na szybko, cud, że się zmobilizowałem, na bieżąco będę poprawiał i dodawał nowe zagadnienia. Dyskusja o rozwiązaniach, powodzeniach i porażkach w kolejnych postach. Podsumowanie będzie zawsze w pierwszym.
(dodatkowe zdjęcia dołączę później w wolnej chwili)
cdn.