Android Auto – wersja nieoficjalna

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez andrep » 4 sie 2020, 14:37

Ja też nie znam (za moich czasów obowiązkowy był Rosyjski :D ) i wszystko tłumaczyłem za pomocą tłumacza , trwa to bardzo długo ale się da :) ,w tym wątku już opisane jest wszystko po polsku tylko czytać <oczko>
Jak widać pod poniższym linkiem na Twój system można AA wgrać
https://mazdatweaks.com/

1. Z powyższej strony ściągasz program aio 2.8.6 (najnowszy)który instalujesz na laptopie-komputerze .Są na różne systemy Ty ściągasz na Windowsa.
2. Po jego uruchomieniu zaznaczasz w nim jakie funkcje i ustawienia dostępne mają działać w autku i klikasz by zapisał wszystko na pendrivie (najważniejsze to AA)
3. Z tej strony https://www.apkmirror.com/apk/google-in ... 5-release/ ściągasz AA do zainstalowania na telefonie, są różne warianty ściągasz odpowiedni do swojego telefonu-procesora , ponieważ AA nie ma wsparcia gogle na Polskę (nie ma go w sklepie dla nas) więc musisz ściągnąć plik AA apk i wgrać (kopiuj-wklej) na kartę SD w telefonie i uruchomić np. za pomocą edytora plików.
4. Ale powinno się w telefonie włączyć opcje programisty i „debugowanie USB”,inaczej może nie zadziałać lub będą problemy.
5. Gdy masz już w telefonie zainstalowany AA idziesz do Mazdy którą posiadasz i po wyjęciu wszystkich rzeczy z gniazd USB i karty również , wkładasz pendriva wcześniej przygotowanego za pomocą programu AiO , po chwili zacznie się wgrywanie programu Aio ,musisz zatwierdzić pierwsze okno reszta wyświetlających się komend przejdzie dalej ale możesz klikać na „OK” to będzie szybciej.Potem system się zrestartuje i ma działać !
Dobrze by było zainstalować pliki autorun ID7 (też za pomocą programu AiO je sobie przygotujesz) by sobie zabezpieczyć przed zablokowaniem porty USB , nie aktualizuj wcześniej oprogramowania MZD !
To mniej więcej tyle, jeśli coś pominąłem to przepraszam, proszę innych o dopisanie ew. informacji :)
PS
Opisywałem jak sobie spolszczyć program AiO po wgraniu na komputer , jest w tym wątku gdzieś ?
znalazłem <jupi>
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... &start=420
Jak jesteś z KRK to za darmo pomogę <ok> (bo w opisie Twoim mało co jest :D )
Mazda CX3 AWD Obrazek
Forumowicz

Od: 26 sty 2016, 17:58
Auto: Była/jest...
Mazda CX3 2016,Soul Red, AWD 2.0 154 KM AT,Sky Passion+Pakiet Saffety
Jest
BMW i3 "elektrowóz"2018 (XII) 186KM

Postprzez kreska_ » 4 sie 2020, 20:36

Petarda, dzięki za szybką odpowiedź.
Przygotowałem pendrive- część czysto na "oko" po udanej (mam nadzieję) instalacji dopiero sprawdzę co to za niektóre bajery.
Mam jednak pewien problem ze znalezieniem AA na mojego huawei p20 pro, chyba że nie ogarniam jak szukać.
Nic sam w MZD nie zaktualizuje, o to nie ma co się bać, chyba że coś robi się automatycznie ;D

Jestem z Nowego Targu, bywam w Krakowie, gdyby mi się nie udało to stawiam kawkę i będę wdzięczny za pomoc, ale może z Waszą pomocą uda się i mnie.
Początkujący

Od: 4 sie 2020, 14:04
Auto: mazda cx-5
skyactiv-D 2.2 175 km
2015 r.

Postprzez andrep » 4 sie 2020, 21:01

Zainstaluj darmowy program Droid info ze sklepu Play za jego pomocą sprawdzisz jaki masz procesor, nawet jak pobierzesz nieodpowiedni AAto się nic nie stanie :) poprostu się nie zainstaluje .
Poradzisz sobie, tylko z AiO nie instaluj narazie , wszystkiego bo zamulisz MZD
Jestem teraz w pracy to mogę nie odpisywać szybko...
Mazda CX3 AWD Obrazek
Forumowicz

Jest

Postprzez kreska_ » 4 sie 2020, 23:23

Dzięki za pomoc. Coś na szybko wgrałem i działa, zmiana ikon (to akurat muszę wrócić do poprzedniej).
Będę szukać AA. Gdzieś w tym wielkim wątku czytałem jeszcze o aplikacji do radia gdzie ponoć czuć różnicę. Używacie jakiś innych niż oryginalna?
Początkujący

skyactiv-D 2.2 175 km
2015 r.

Postprzez andrep » 5 sie 2020, 00:05

AA na telefon jest 8 wariantów z Sierpnia są najnowsze, Replaio radio super wymiata z AA :) .Nie wiem o jakich ikonach piszesz?
Mazda CX3 AWD Obrazek
Forumowicz

Jest

Postprzez kreska_ » 5 sie 2020, 10:22

AA na telefon pobrałem- jeszcze raz dzięki andrep.

AiO skonfigurowałem na pendrive, odpaliłem autko bez żadnych usb wpiętych i karty od navi. Wpiąłem skonfigurowanego pena i po jakimś czasie ruszyła instalacja. Wcześniej chyba jak odpalałem z pendrive wpiętym już to nie ruszała.
Wgrałem speedometry i inne cuda (prawie wszystko z AiO) instalacja "trochu trwała". Restart MZD i działa. Na początek wczoraj widziałem małe przymulenie, dzisiaj ok.

Ikony o których piszę- chodzi mi o wygląd ikon home/navi/rozryka w MZD, wgrał się ich "inny" wygląd niż poprzednio, może wina tego że ustawiłem w AiO niebieskie podświetlenie a nie oryginalne.

Dzisiaj do pracy jechałem na AA więc działa, brak mi trochę youtube- bo z niego często po kablu słuchałem muzyki.

Dzisiaj skonfigurowałem nowego pendrive, chciałem AiO twaks wywalić, zmienić kolor ikon, dać przezroczysty statusbar. Po podłączeniu do samochodu, po dłuższej chwili pojawił się jedynie komunikat (mój angielski ogarnął tyle), że coś zostało zapisane. Nie była to już instalacja jak wcześniej. Tutaj jest jakiś inny schemat postępowania?

Replaio rozumiem że normalnie wgrać na telefon z androidem ?

Zapytam jeszcze- może komuś udało się pokonać temat tego by po wyłączeniu silnika nadal grało radio i było włączone mzd ? Nie znoszę gdy chce się zatrzymać na chwilę, wyłączyć silnik, ale nie przerywać rozmowy przez głośnomówiący czy słuchania muzyki.

pzdr!
Początkujący

skyactiv-D 2.2 175 km
2015 r.

Postprzez andrep » 5 sie 2020, 18:48

Replaio wgraj normalnie na telefon i ustaw pod siebie, ikonka będzie na tablecie w aucie.Ja ustawiłem tak że włącza się automatycznie ostatnia stacja po uruchomieniu AA. W programie AiO zaznacz na czerwono kwadracik przy opcji którą chcesz usunąć , jak nie pamiętasz co masz to jest opcja wyświetlenia ostatniej konfiguracji lub wywal wszystko (screen) i na spokojnie wgraj ponownie :) Napisz czy wgrałeś ID7?
Cieszę się że Ci się udało ,chociaż kawa przepadła <płacze>
PS
Ja mam spidetomeeter tylko i Tetris (gram jak na żonę czekam pod sklepem :D ) i jakieś ustawienia jak mniejsze te monety na ekranie itp. :)
No i ja używam AA w aucie ten nowszy z poniższej strony ,ale nie wiem jak na twoim oprogramowaniu zadziała?Chociaż zawsze można wypróbować i ew. wrócić <oczko>
https://www.mazda3revolution.com/thread ... ta.239375/

Do zmiany Tapet na pulpicie-tablecie w aucie polecam poniższy program , różni się on tym od tego w CASDK w AiO że instalujesz wybraną tapetę i tylko ona jedna jest w komputerze samochodu -nie zabiera miejsca na dysku jest to mniej wygodny w obsłudze sposób.Natomiast ten program z AiO wgrywa wszystkie tapety (ok 80) do kompa w autku i masz dostęp szybszy za pomocą pokrętła ale system może mulić bardzo.Oczywiście wypróbować polecam bo w oryginale to ten czarny ekran z plamami może w....ć :)
http://www.lukasz-skalski.com/portfolio ... d-changer/
Załączniki
AiO usuń.png
Mazda CX3 AWD Obrazek
Forumowicz

Jest

Postprzez kreska_ » 5 sie 2020, 19:49

Chciałem usunąć niektóre dodatki i coś poszło nie tak przy procesie instalacji bo jedyne co wyświetla to ekran ładowania mazdy :/

Zrobiłem nowego pena i spróbuje zainstalować. Czym jest jci backup? Instalacja się odpala i do zip jci backup wszystko generalnie śmiga, a później zawiecha. Już nawet zostawiłem włączony zapłon na godzinę żeby samo przeszło proces. Po wyłączeniu zapłonu i włączeniu pojawia się informacja o instalowaniu tweaków, ale po rebocie pętla logo.

ID7- chyba nie? jak go wgrać, tu w opcjach nie widziałem nic takiego do zaznaczenia.
Początkujący

skyactiv-D 2.2 175 km
2015 r.

Postprzez andrep » 5 sie 2020, 20:00

Zrób formatowanie pena w FAT32 na kompie zanim na niego coś wgrasz , za dużo rzeczy na raz robisz.
Zrób reset systemu po włączeniu zapłonu wciśnij 3 guziki – Back+Navi+Mute trzymać 10 sekAutorun – prawy górny róg- wszystko jest w tym wątku !
https://www.mazdaspeed.pl/forum/downloa ... &mode=view
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... &start=660
Mazda CX3 AWD Obrazek
Forumowicz

Jest

Postprzez kreska_ » 5 sie 2020, 20:27

Spokojnie :D restart znam – czytałem ten wątek ale jest tyle treści ze jak oglądanie gry o tron od końca.

Z nowego pendrive poszło wszystko. Zostawiłem auto na dłużej.
Koniecznie trzeba robić te JCI? Dalej nie wiem co to.

Już robię ID7 i idę ostatni raz wrzucić wszystko.
Początkujący

skyactiv-D 2.2 175 km
2015 r.

Postprzez andrep » 5 sie 2020, 20:34

Koniecznie jak byś chciał zaktualizować oprogramowanie do wyższego :), lub jak by Ci w ASO w przypływie dobrej woli zaktualizowali bez Twojej wiedzy :D ,jak to robili przed wprowadzeniem AA "oficjalnego" ludziska się cieszyli a potem się okazywało że porty USB zablokowane i trzeba wydać 1100+ by mieć AA :)
Mazda CX3 AWD Obrazek
Forumowicz

Jest

Postprzez kreska_ » 5 sie 2020, 21:07

Przygotowałem samo ID7 na czystego pena i po włożeniu w aucie do USB nic się nie dzieje. Trzeba go wraz z jakimiś dodatkami z AIO wrzucać?
Początkujący

skyactiv-D 2.2 175 km
2015 r.

Postprzez andrep » 5 sie 2020, 21:16

Tylko pliki Id7 nic więcej , poczekać chwilę trzeba.
Załączniki
ID7.png
Mazda CX3 AWD Obrazek
Forumowicz

Jest

Postprzez kreska_ » 5 sie 2020, 21:27

Mogę go dograć teraz jak już mam te wszystkie tweaks'y- aa spedometry itd ?
Początkujący

skyactiv-D 2.2 175 km
2015 r.

Postprzez andrep » 5 sie 2020, 21:32

Raczej tak, spróbuj :) a pisałem byś od tego zaczął :D
Mazda CX3 AWD Obrazek
Forumowicz

Jest

Postprzez kreska_ » 6 sie 2020, 13:11

ID 7 chyba w tym momencie nie da rady już. Próbowałem parę razy wrzucać go na czystego pena i nic się nie działo. Żadnej instalki nie odpaliło.

Zablokowania może nie ma co się tak bać, jeśli panowie z aso (gdzie póki co się nie wybieram, od ostatniej wymiany lamp przednich na nowe z akcji serwisowej) zrobiliby upgrade softu bez zlecenia, tudzież wbrew mojemu sprzeciwowi to byłby dobry argument do wydębienia oficjalnej wersji ze zmianą gniazda włącznie.

Tak się bawiłem, że aż akumulator się rozładował XD
względnie dobrze bo dawno go nie oglądałem i napuchnięty jak dzik, do wymiany.
Początkujący

skyactiv-D 2.2 175 km
2015 r.

Postprzez andrep » 6 sie 2020, 13:23

Porty USB nie mają nic do oprogramowania :) , więc nie licz na podarunki w ASO.
To baw się i testuj , a nie mówiłem że sobie poradzisz <oczko>
Pozdrawiam

Dopisano 6 sie 2020, o 13:26:

kreska_ napisał(a):Jestem z Nowego Targu, bywam w Krakowie, gdyby mi się nie udało to stawiam kawkę

No i tak jak pisałem ,kawa przepadła :D
Mazda CX3 AWD Obrazek
Forumowicz

Jest

Postprzez kreska_ » 6 sie 2020, 20:19

andrep napisał(a):Porty USB nie mają nic do oprogramowania :) , więc nie licz na podarunki w ASO.

a to nie tak, że dopiero po ich upgrade softu ponad wersję którą mam, a który to upgrade by musieli zrobić zablokowałoby mi porty usb? jeśli tak, to przy ich samowolce (skoro auto nie na gwarancji i nie mam obowiązku robić żadnych upgrade) widziałbym do tego solidne podstawy..

Dzięki za pomoc, jeszcze widzę że muszę parę poprawek zrobić, bo kompas mam odwrócony itd, ale poszło coś.
Kawka jak będę nadal jest ! <spoko>
Początkujący

skyactiv-D 2.2 175 km
2015 r.

Postprzez andrep » 6 sie 2020, 22:03

Z kompasem powinieneś sobie poradzić <oczko>
Załączniki
kompas.png
Mazda CX3 AWD Obrazek
Forumowicz

Jest

Postprzez scandaliero » 6 sie 2020, 23:34

Czy u was też tnie muzykę (spotify/replaio) w trakcie wyświetlania map google?
AA rok temu działo pięknie, ale z każdym kolejną aktualizacją google coś psuje... ;/
Początkujący

Od: 25 sie 2019, 19:27
Auto: Mazda6