Mazda3 BM – oprogramowanie MZD Connect

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez lukaszjakubowski » 24 kwi 2017, 20:45

Hotspot działa jak chce to fakt.
Mi się najczęściej udaje, kiedy próbuję tak po minucie po uruchomieniu auta/systemu, a nie od razu.
lukaszjakubowski

Postprzez darrecki » 24 kwi 2017, 21:18

Tyle, że to się powinno łączyć automatycznie. Chciałem postawić u siebie mifi na stałe celem korzystania z informacji o ruchu a tu nici. Weź za każdym razem wpisuj hasło i mów paciorek co by tym razem udało się połączyć. Żenada
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 01:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D

Postprzez lukaszjakubowski » 24 kwi 2017, 22:06

Dokładnie, nie tak powinno działać
Wiem, że nie ma to nic wspólnego z dodatkowymi aplikacjami, ale próbował ktoś zamontować router na stałe, nie przez telefon?
lukaszjakubowski

Postprzez darrecki » 24 kwi 2017, 22:18

Testowałem Tp-Link M7350 V3, niestety bez powodzenia. Jest jeszcze V4 ale nie wydaje mi się żeby to zrobiło jakąkolwiek różnicę. Zwyczajnie wifi jest zrypane i tyle.

Przeniosę w wolnej chwili posty o wifi / routerach do właściwego wątku.
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 01:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D

Postprzez Fisher » 24 kwi 2017, 22:30

A co dokładnie daje połączenie samochodu z internetem w PL?
Forumowicz

Od: 8 mar 2016, 16:12
Auto: M3 165KM 2016

Postprzez maku99 » 24 kwi 2017, 23:15

Nie wiem jak wy to robicie, ale albo ja mam szczęście, albo koledzy jakos "od tylu" sie do tego zebieraja.
Po odbiorze auta sparowałem MZD z moim Samsungiem S7 jeszcze na androidzie 6.0. Ostatnio telefon zaktualizował sie do wersji 7.0 – nie musiałem nic parowac od nowa/ zmieniać. Spotify gra, smsy czyta, połączenia odbiera. Moja zona ma iPhone 6s, jak sparowała na początku chyba w wersji iOS 10.1 lub 10.2, tak do teraz (wersja 10.3) jej wszystko działa. Rożnica miedzy iPhone a Samsungiem jest taka, ze ten pierwszy czyta tylko smsy, ktory własnie przyszly (jak juz tel nawiazal polaczenie z MZD) i brak zdjęcia kontaktu.
Wifi: jako hotspot ustawiłem moj telefon. Jak tylko uruchomie udostępnianie internetu, od razu sie łączy. Ale to, ze nie widze zadnych wiekszych plusow, kiedy MZD jest polaczomny z inetrnetem przez Wifi to juz inna kwestia. pogoda, ceny paliw, czy praktycznie znikome informacje o ruchu drogowym (przynajmniej w PL), moim zdaniem nie warte sa nawet rozładowywania baterii w tel.

Wersja 59. Reasumując, od ponad 2 miesięcy nie miałem ani razu problemow z połączeniem urządzeń.
Forumowicz

Od: 27 sty 2017, 12:41
Auto: M3 2017 (HB), MT120@172
SkyPassion+Safety, Et.Blue

Postprzez fux » 26 kwi 2017, 20:30

darrecki napisał(a):Zgłaszam to do serwisu na dniach, z tego co się orientowałem cała jednostka powinna być zmieniona. Tyle, że trzeba ich męczyć

Miałem wymieniony moduł wifi, jest najnowszy soft i lipa.
Nie łączu się z mazdą. Telefon po bt bez problemu ale długo to trwa. Muzyka po kablu czy bt działa. Radio z neta także.

Porażka. <nie> <nie> <nie> <nie>
Forumowicz

Od: 22 kwi 2016, 19:41
Auto: 3 BP

Postprzez pio5 » 27 kwi 2017, 01:12

iPhone 6 i 7+ wersje softu różne, jeden ma chyba najnowszą w samochodzie jest 59 i od zawsze mazda łączy się z hotspotem z telefonu od razu. Inna sprawa, że aktualnie kompletnie nic ciekawego to nie daje. Co do samego połączenia tel-samochód to kiedyś Mazda nie czytała mi przychodzących wiadomości, teraz czyta ale nie mam okładek odtwarzanej po BT muzyki, mam je tylko po kablu.
Forumowicz

Od: 20 gru 2016, 13:12
Auto: Mazda 3 2005 BK Y6 1.6 90KM
Mazda 3 2017 120KM SkyPassion

Postprzez mysterio » 28 kwi 2017, 18:11

lukaszjakubowski napisał(a):Hotspot działa jak chce to fakt.
Mi się najczęściej udaje, kiedy próbuję tak po minucie po uruchomieniu auta/systemu, a nie od razu.

mialem dokladnie ten sam problem z podlaczeniem do HotSpota.

Wymiana modulu + upgrade softu nie pomoglo.

O ile mi wiadomo trzeba wymienic modul na produkowany od roku 2016 bo we wczesniejszych
byl jakis problem z ekranowaniem.

Po pierwszej wymianie modulu Panu z ASO udalo sie podlaczyc do telefonu z androidem
niestety nie udalo sie podlaczyc do Iphone ;)

po drugiej wymianie juz wszystko dzialalo poprawnie – ASO po prostu ma z tym problem zeby zamowic odpowiedni modul ;–) a z tego co wywnioskowalem z rozmowy modul ktory przychodzi do podmianki nie koniecznie musi byc nowy.
Początkujący

Od: 28 kwi 2017, 18:05
Auto: Mazda 3 Sedan 2014 2.0 120KM

Postprzez Marianek » 29 kwi 2017, 10:05

mysterio napisał(a): a z tego co wywnioskowalem z rozmowy modul ktory przychodzi do podmianki nie koniecznie musi byc nowy.

Moduł do wymiany gwarancyjnej musi być fabrycznie nowy, po wymianie ASO musi odesłać moduł który wyjęło z auta do centrali.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez fux » 9 maja 2017, 17:56

Zostałem spuszczony do kanału stwierdzeniem, że skoro nie mam abonamentu na usługi dodatkowe to nie widzą potrzeby naprawienia połączenia telefon-hot spot iPhon-Mazda.

wobec braku dostępności do wiedzy o tym czy ma Pan aktualnie wykupione Usługi powiązane oraz wobec faktu wykonania już przez nas wymiany modułu CMU na najbardziej zmodernizowany nie widzimy możliwości zdefiniowania usterki a tym samym jej usunięcia

Czad!
<oczy>
Forumowicz

Postprzez kuba_t » 9 maja 2017, 21:47

fux napisał(a):Zostałem spuszczony do kanału stwierdzeniem, że skoro nie mam abonamentu na usługi dodatkowe to nie widzą potrzeby naprawienia połączenia telefon-hot spot iPhon-Mazda.

wobec braku dostępności do wiedzy o tym czy ma Pan aktualnie wykupione Usługi powiązane oraz wobec faktu wykonania już przez nas wymiany modułu CMU na najbardziej zmodernizowany nie widzimy możliwości zdefiniowania usterki a tym samym jej usunięcia

Czad!
<oczy>
no chyba ich pogrzało... ASO tak napisało czy Mazda Polska?
Forumowicz

Od: 12 wrz 2016, 08:49
Auto: Mazda 6 GL, 2.0 SkyActiv-G

Postprzez mysterio » 9 maja 2017, 21:48

fux napisał(a):Zostałem spuszczony do kanału stwierdzeniem, że skoro nie mam abonamentu na usługi dodatkowe to nie widzą potrzeby naprawienia połączenia telefon-hot spot iPhon-Mazda.

Czad!
<oczy>

ja bym im odpisal ze zamierzasz wykupic i chciales przetestowac ale sie nie da...
proponuje zmienic ASO ;–) Mazda Dąbrowa Górnicza byla wstanie mi to naprawic :)
Początkujący

Od: 28 kwi 2017, 18:05
Auto: Mazda 3 Sedan 2014 2.0 120KM

Postprzez fux » 10 maja 2017, 15:25

kuba_t napisał(a):no chyba ich pogrzało... ASO tak napisało czy Mazda Polska?

Auto Wache Poznań.

mysterio napisał(a):ja bym im odpisal ze zamierzasz wykupic i chciales przetestowac ale sie nie da...
proponuje zmienic ASO ;–) Mazda Dąbrowa Górnicza byla wstanie mi to naprawic

Napisałem, że aby korzystać, musi być połączenie, którego nie można nawiązać. Do Dąbrowy trochę daleko, 250 km
Ostatnio edytowano 10 maja 2017, 15:28 przez fux, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez lukaszjakubowski » 10 maja 2017, 15:27

W ogóle się nie dziwię.
Wache niestety należy omijać.
lukaszjakubowski

Postprzez fux » 10 maja 2017, 15:29

Ma ktoś jakiś adres mailowy do Mazda Polska ale taki konkretny a nie na Berdyczów? :D
Forumowicz

Postprzez chudster » 11 maja 2017, 21:32

Czad!
<oczy>

Napisz proszę co to za ASO, żeby omijać szerokim łukiem. Jeżeli się mylę, to mnie poprawcie, ale czy hotsport w MZD Connect nie służy tylko obsługi nawigacji? Przecież są jeszcze aplikacje, jak AHA Radio.
Początkujący

Od: 6 mar 2017, 11:41
Auto: Mazda 3 FL 2017
2.0 120 KM SkyEnergy + LED

Postprzez fux » 12 maja 2017, 07:09

Forumowicz

Postprzez sevecc » 16 maja 2017, 09:32

Po kilku miesiącach i 7 tyś km – parę słów co do MZD connect – najnowsza wersja softu 59 ( w połączeniu z iPhone 7plus).

Ogólnie jest to straszny muł... przy każdym uruchomieniu auta, łączenie po BT trwa wieki... muszę czekać dobre kilka minut aby móc wykonać jakieś połączenie – co jest strasznie upierdliwe.
To samo jest z odtwarzaniem muzyki po BT. Zdążę przejechać z 1 km zanim zacznie na nowo odtwarzać.

Kolejna rzecz to często (szczególnie po dłuższym postoju) – odpalam auto, wrzucam wsteczny – pojawia się obraz z kamery cofania, po czym wrzucam jedynkę i ruszam a na tablecie ciągle mam obraz z kamery cofania, albo całkiem czarny obraz.

Teraz pytanie – czy TTTM, czy powinienem zgłosić to w ASO ? Jak to u Was wygląda ?
Forumowicz

Od: 12 paź 2016, 10:08
Auto: Była:
Mazda 3 2.0 HB '17
Skypassion + safety
180KM by DiSi
Jest:
Mazda CX-30 100th Anniversary edition
Mazda CX-5 '19 skypassion

Postprzez lukaszjakubowski » 16 maja 2017, 10:05

Z tym czarnym ekranem też mi się zdażyło dwa razy.
Co do parowania telefonu, dzwonienia i puszania muzyki po BT to u mnie działa po 10 sekundach od odpalenia auta (android), lepiej niż w innych testowanych przeze mnie markach.
lukaszjakubowski