Mazda3 BM – Nawigacja: mapy, aktualizacje, problemy
Tak to kopia karty, natomiast sprawdzałem poprzednią diagnostykę z przed aktualizacji i nr oprogramowania mam ten sam, zmienił-doszedł tylko dopisek na samym dole : " Mazda FEUR NQ 2016 Q2 Bez terminu ważności, prawidłowe"
To u mnie na dole jest to samo .
Nurtuje mnie inna wersja oprogramowania ale może to wynikać z modelu.
Czekam na jakiegoś łaskawca z 3
A jak weźmiesz kartę i próbujesz ją aktualizować to co Ci teraz pokazuje,bo widzę ze usługi połączone aktywowałeś w czerwcu i powinny Ci paść po 3 mca
Nurtuje mnie inna wersja oprogramowania ale może to wynikać z modelu.
Czekam na jakiegoś łaskawca z 3
A jak weźmiesz kartę i próbujesz ją aktualizować to co Ci teraz pokazuje,bo widzę ze usługi połączone aktywowałeś w czerwcu i powinny Ci paść po 3 mca
Padły, zachęca mnie do zakupu w/w usług a linijkę wyżej po angielsku informuje że mam aktualną wersję mapy, tak jak u Ciebie 
Dzięki.
Czekam na kogoś od 3 co potwierdzi wersję oprogramowania po aktualizacji
Czekam na kogoś od 3 co potwierdzi wersję oprogramowania po aktualizacji
Witam,
Chciałem tylko rozwiać wszelkie moje wątpliwości:
mapy Europy i Polski mam darmowe przez 3 lata od kupna samochodu, a to, co pokazuje Mazda Toolbox o usługach podłączonych – to są jakieś dodatkowe, lepiej zaktualizowane mapy, płatne? Bo z tego wynika, że wygasły mi po 3 miesiącach użytkowania.
Chciałem tylko rozwiać wszelkie moje wątpliwości:
mapy Europy i Polski mam darmowe przez 3 lata od kupna samochodu, a to, co pokazuje Mazda Toolbox o usługach podłączonych – to są jakieś dodatkowe, lepiej zaktualizowane mapy, płatne? Bo z tego wynika, że wygasły mi po 3 miesiącach użytkowania.

Furiat napisał(a):a to, co pokazuje Mazda Toolbox o usługach podłączonych – to są jakieś dodatkowe, lepiej zaktualizowane mapy, płatne?
Nie. Usługi podłączone to dodatkowe różne usługi...
Te usługi używają danych (internetu) z Twojego telefonu... i są to:
1. wyszukiwanie lokalne
2. Informacje o cenie paliwa w okolicy
3. Informacje o ruchu drogowym tzw. "trafiku"
4. pogodzianka
Z tego co pamiętam do 1,2,4 nie trzeba dodatkowej usługi. Ale samo połączenie z telefonem potrafi być tak upierdliwe, że chyba tylko masochiści z tego korzystają
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
darrecki napisał(a):Z tego co pamiętam do 1,2,4 nie trzeba dodatkowej usługi. Ale samo połączenie z telefonem potrafi być tak upierdliwe, że chyba tylko masochiści z tego korzystają
Korzystam z tego z tego od 4 miesięcy. I nawet nieźle działa
Co do możliwości korzystania bez wykupionych usług, to chyba jednak nie ma możliwości. Jest jakiś czas za free, tak na próbę.
Wojtek napisał(a):Igo (NNG) wypuściło swoją wersję na androidy i apple... (w końcu )
Cena na EU to 22 GBP
Możesz coś więcej o tym powiedzieć? Używałeś już wcześniej?
Jak to działa – da się zainstalować w Maździe jako aplikację?
Przeleciałem szybko ich stronę i są tam jakieś przykłady w M3 ale mało szczegołów.
PS: Z ich strony "The Mazda CONNECT system is an award-winning, state-of-the-art infotainment system produced for Mazda 3 vehicles worldwide. The system offers a comprehensive entertainment solution with a revolutionary look and feel that is seamlessly integrated according to Mazda's system components and user expectations."
Witam.
Kupiłem jakiś czas temu na allegro kartę z nawigacją (działa super) i szukam instrukcji obsługi do nawigacji w języku polskim. Przyznam, że jedną znalazłem, ale jest to kiepski skan i wszystkie ikonki po wydrukowaniu są bardzo słabo czytelne. Znalazłem instrukcję po angielsku z czytelnymi ikonami ale język ten jest niestety dla mnie obcym językiem. Więc może ktoś ma w całości czytelną instrukcję nawigacji i może ją udostępnić.
Kupiłem jakiś czas temu na allegro kartę z nawigacją (działa super) i szukam instrukcji obsługi do nawigacji w języku polskim. Przyznam, że jedną znalazłem, ale jest to kiepski skan i wszystkie ikonki po wydrukowaniu są bardzo słabo czytelne. Znalazłem instrukcję po angielsku z czytelnymi ikonami ale język ten jest niestety dla mnie obcym językiem. Więc może ktoś ma w całości czytelną instrukcję nawigacji i może ją udostępnić.
Witam
Zobacz tu http://infotainment.mazdahandsfree.com/ ... uage=pl-EU
jest też do pobrania w PDFie, jak znajdę to podam Ci linka, na poniższej stronie wybierz swój model samochodu, potem kliknij "instrukcje obsługi" i jest instrukcja samochodu i nawigacji do pobrania
http://www.mazda.pl/serwis-i-akcesoria/ ... e-obslugi/
Pozdrawiam
jest też do pobrania w PDFie, jak znajdę to podam Ci linka, na poniższej stronie wybierz swój model samochodu, potem kliknij "instrukcje obsługi" i jest instrukcja samochodu i nawigacji do pobrania
http://www.mazda.pl/serwis-i-akcesoria/ ... e-obslugi/
Pozdrawiam
andrep napisał(a):Witam
Witam
Dziękuję za pomoc. Znalazłem taką samą instrukcję jak ta z podanego przez Ciebie linku http://www.mazda.pl/serwis-i-akcesoria/ ... e-obslugi/ ale była chyba wiele razy przekonwertowana bo wszystkie rysunki i ikonki były nieczytelne. Teraz jest wszystko OK. Jeszcze raz wielkie dzięki andrep.
Ostatnio edytowano 26 sty 2017, 22:25 przez darrecki, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Cytowanie
Powód: Cytowanie
Długo broniłem się przed aktualizacją ale przy przeglądzie powiedzieli że nie robią już tego w ASO i trzeba zrobić ją sobie samemu.
Sama aktualizacja poszła chyba ok, żadnych komunikatów o błędach itp. Włożyłem kartę do samochodu i w drogę sprawdzać nawigacje. Pierwsze co rzuciło się w oczy; kilka minut trwa zanim nawigacja zaskoczy z prawidłową pozycją samochodu tzn. nawigacja pokazuje, że poruszam się obok drogi którą powinienem jechać (odchył na oko wynosi 50-100 metrów, wygląda jakbym jechał polem) – po kliku minutach sytuacja wraca do normy.
Zrobiłem sobie trasę, zawróciłem i włączyłem prowadź do domu (adres jest wbity w nawigację) i tu wyszła jakaś masakra. Ponieważ znam drogę zdziwiły mnie na początku komunikaty skręć w ulicę nr 501 itp bez nazw ulic (w nawigacji nazwy się wyświetlały), a jechałem po mieście. Po chwili nawigacja zwariowała tzn. kazała wszędzie zawracać, teren z nazwami ulic który zaczęła pokazywać to nawet nie wiem czy to moje miasto. Tak dojechałem do domu. Wyłączenie i włączenie samochodu na razie nic nie pomogło (zobaczę jutro rano). Nawigacja dalej wyświetla w sumie nie wiem co (nie znam tych okolic).
Gmerałem trochę po opcjach nawigacji, moja uwagę zwrócił wpis w którymś miejscu; dokładność nawigacji – mała, wcześniej nie zwróciłem na to uwagi więc nie wiem czy tak powinno być.
Co dalej mam z tym fantem robić ?
Sama aktualizacja poszła chyba ok, żadnych komunikatów o błędach itp. Włożyłem kartę do samochodu i w drogę sprawdzać nawigacje. Pierwsze co rzuciło się w oczy; kilka minut trwa zanim nawigacja zaskoczy z prawidłową pozycją samochodu tzn. nawigacja pokazuje, że poruszam się obok drogi którą powinienem jechać (odchył na oko wynosi 50-100 metrów, wygląda jakbym jechał polem) – po kliku minutach sytuacja wraca do normy.
Zrobiłem sobie trasę, zawróciłem i włączyłem prowadź do domu (adres jest wbity w nawigację) i tu wyszła jakaś masakra. Ponieważ znam drogę zdziwiły mnie na początku komunikaty skręć w ulicę nr 501 itp bez nazw ulic (w nawigacji nazwy się wyświetlały), a jechałem po mieście. Po chwili nawigacja zwariowała tzn. kazała wszędzie zawracać, teren z nazwami ulic który zaczęła pokazywać to nawet nie wiem czy to moje miasto. Tak dojechałem do domu. Wyłączenie i włączenie samochodu na razie nic nie pomogło (zobaczę jutro rano). Nawigacja dalej wyświetla w sumie nie wiem co (nie znam tych okolic).
Gmerałem trochę po opcjach nawigacji, moja uwagę zwrócił wpis w którymś miejscu; dokładność nawigacji – mała, wcześniej nie zwróciłem na to uwagi więc nie wiem czy tak powinno być.
Co dalej mam z tym fantem robić ?
- Od: 11 lut 2016, 13:49
- Auto: Mazda 3 BM Sedan 120 MT SkyPassion 15
Napis dokładność "nawigacji mała "wyświetla się gdy masz złapane trzy -cztery satelity co prawda do nawigowania powinny 4 wystarczyć(ilość "złapanych" w danym momencie można sprawdzić). Żelazna zasada tzw. fixa powinno się łapać na postoju tzn. nie ruszaj samochodem do puki navi nie złapie sygnału ,wtedy zawsze jest sygnał pewniejszy. Nie wiem skąd jesteś i o jakim mieście piszesz, nawet ty tego nie wiesz
.Uzupełnij swoje dane w opisie
.Wtedy będzie można sprawdzić co to za trójkąt Bermudzki
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Jeździłem po Gdańsku 
Sprawdziłem jeszcze raz nawigację cały czas pokazuje to samo miejsce. Zafiksowała się i pokazuje miejsce ( w Gdańsku oczywiście
) gdzie dzisiaj do południa parkowałem, jakieś 10 km od miejsca zamieszkania.
Sprawdziłem jeszcze raz nawigację cały czas pokazuje to samo miejsce. Zafiksowała się i pokazuje miejsce ( w Gdańsku oczywiście

Domyślam się że masz w aucie kopie karty ? jeśli tak to sformatuj kartę na kompie, i przywróć kopię zapasową lub wgraj ponownie mapę. Oryginalnej karty nie kasuj, zrób kopię na inną kartę w miarę szybką i tak jak wyżej pisałem. Sprawdź jeszcze czy karta nie zablokowana tym suwakiem z boku 
Wg mnie powinien sprawdzić połączenie z satelitami – jest tam taka opcja. Ewentualnie reset: Back+Nav+Mute przez 10 sekund
Mi się zdarzyło raz czy 2, że się nawigacja zgubiła i jechałem w miejscu. Po zresetowaniu systemu multimedialnego wszystko powróciło do normy. A problem z mapą objawia się pustką, czyli jedziemy po pustyni – żadnych dróg i ulic nie ma.
Mi się zdarzyło raz czy 2, że się nawigacja zgubiła i jechałem w miejscu. Po zresetowaniu systemu multimedialnego wszystko powróciło do normy. A problem z mapą objawia się pustką, czyli jedziemy po pustyni – żadnych dróg i ulic nie ma.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Sprawdzę to połączenie , ewentualnie zrobię reset. To nie wygląda tka jakbym stal w miejscu, poruszam się tyle, że nie po drodze (dośc spory kawałek od drogi).
W samochodzie mam oryginalną kartę z nawigacją. Sam proces aktualizacji też nie był taki prosty. Najpierw program Mazda Toolbox z automatu zainstalował mi się na dysku c (można zmusić program do instalacji na innym dysku?). To mój dysk systemowy. Przed aktualizacja otrzymałem komunikat, że mam za mało miejsca na dysku (ale ile powinienem mieć to już nie raczył poinformować). Musiałem trochę pokombinować, za dużo miejsca nie zyskałem więc nawet nie próbowałem robić kopii zapasowej.
W samochodzie mam oryginalną kartę z nawigacją. Sam proces aktualizacji też nie był taki prosty. Najpierw program Mazda Toolbox z automatu zainstalował mi się na dysku c (można zmusić program do instalacji na innym dysku?). To mój dysk systemowy. Przed aktualizacja otrzymałem komunikat, że mam za mało miejsca na dysku (ale ile powinienem mieć to już nie raczył poinformować). Musiałem trochę pokombinować, za dużo miejsca nie zyskałem więc nawet nie próbowałem robić kopii zapasowej.