Mazda3 BM – Nawigacja: mapy, aktualizacje, problemy
No i odtworzyłem nawigację na nowo zakupionej karcie sdhc 8 gb (sandisk ultra) i nadal samochód informuje, że karta jest nieprawidłowa i nie ma nawigacji. Mazda Toolbox kartę identyfikuje jako karta z navi.
Creet, Ereste 83: Czy podczas odtwarzania nawigacji na nowej karcie tez mieliście komunikat, że odtworzyć można tylko na oryginalnej karcie???
Proszę ewentualnie na prv instrukcję krok po krok jak odtwarzaliście, łącznie z ewentualnym logowaniem na konto mazdy itd itp??
Czy możliwe, że mazda zmieniła coś w oprogramowaniu???
dzieki
Łukasz
Creet, Ereste 83: Czy podczas odtwarzania nawigacji na nowej karcie tez mieliście komunikat, że odtworzyć można tylko na oryginalnej karcie???
Proszę ewentualnie na prv instrukcję krok po krok jak odtwarzaliście, łącznie z ewentualnym logowaniem na konto mazdy itd itp??
Czy możliwe, że mazda zmieniła coś w oprogramowaniu???
dzieki
Łukasz
- Od: 19 kwi 2016, 05:29
- Auto: Mazda 3 HB '16, Skyenergy,2.0 165 km, Soul Red
Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy, to format plików na karcie. Nie pamiętam czy to robiłem czy nie, ale Mazda pewnie wymaga FAT32. Odnośnie komunikatu to chyba też go miałem i przez moment myślałem, że lipa będzie, ale zadziałało. Nie wydaje mi się, abym robił cokolwiek innego jeszcze oprócz kroków które podałem wcześniej.
Nie formatowałem ale system plików jest fat 32, porównując zawartość niczym obie karty się nie różnią. Zresztą Mazda toolbox obie widzi jako urządzenia navi, obie automatycznie loguja się na konto.
Cały czas zastanawiam się czy coś Mazda mogła zmienić w oprogramowaniu.....
Cały czas zastanawiam się czy coś Mazda mogła zmienić w oprogramowaniu.....
Witam, ja robiłem to według tego poradnika :http://www.mzdhack.pl/viewtopic.php?p=38
Jak dobrze pamiętam to backup stworzony przez Mazda Toolbox z kopiowałem na kartę SD (format FAT32)
metodą" kopiuj- wklej" i już, działa do dzisiaj.
Windows 10, karta c10 ADATA 16GB
Jak dobrze pamiętam to backup stworzony przez Mazda Toolbox z kopiowałem na kartę SD (format FAT32)
metodą" kopiuj- wklej" i już, działa do dzisiaj.
Windows 10, karta c10 ADATA 16GB
- Od: 19 gru 2015, 21:35
- Auto: Mazda CX30,Kanjo Sport,150KM, MT
Snowflake White Pearl
No właśnie , ja mam taki problem jak autor tamtego wątku. Niestety nie mam dostepu do komputera z windowsem 7 i zewnętrznym czytnikiem sd??
Gdzie Mazda Toolbox przechowuje kopię zapasową? w folderze mazda toolbox nie widzę
Dopisano 2 cze 2016, 09:52:
Sklonowanie karty za pomocą HDD Raw Copy Tool równiez nie pomogło
. Nie mam kompletnie pomysłu bo nie mogę pojąc dlaczego Mazda Toolbox identyfikuje kartę poprawnie a samochód już nie.
Gdzie Mazda Toolbox przechowuje kopię zapasową? w folderze mazda toolbox nie widzę
Sklonowanie karty za pomocą HDD Raw Copy Tool równiez nie pomogło
Witam
w programie Mazda Toolbox >ustawienia>ustawienia folderu,tam masz miejsce gdzie jest przechowywana kopia zapasowa.
Ja to robiłem na lapku z win 10,u mnie nie miało to znaczenia czy win7czy win10.
w programie Mazda Toolbox >ustawienia>ustawienia folderu,tam masz miejsce gdzie jest przechowywana kopia zapasowa.
Ja to robiłem na lapku z win 10,u mnie nie miało to znaczenia czy win7czy win10.
- Od: 19 gru 2015, 21:35
- Auto: Mazda CX30,Kanjo Sport,150KM, MT
Snowflake White Pearl
Lookasik napisał(a):No właśnie , ja mam taki problem jak autor tamtego wątku. Niestety nie mam dostepu do komputera z windowsem 7 i zewnętrznym czytnikiem sd??
Sklonowanie karty za pomocą HDD Raw Copy Tool równiez nie pomogło. Nie mam kompletnie pomysłu bo nie mogę pojąc dlaczego Mazda Toolbox identyfikuje kartę poprawnie a samochód już nie.
A przejechales już ponad 100 km z tą oryginalna karta włożona do auta? Dopiero po 100 km karta się przypisuje do auta i dopiero wtedy można zrobić backup na inna karte.
Hej ludzie mazdy pomoźcie! Wczoraj aktuaylizowalam mape w mazdzie 3 wlozylam zainstalowalam tooolboxa ale przez przypadek zrobilam formatuj i sformatowalam karte...powiedzcie mi jak zalogowac sie to toolboxa bez karty zeby zobaczyc czy zrobilam kopie zapasowa noewiem co teraz zrobic...tata pojechal dzisiaj do mazdy i zostawil im karte dal haslo login pomoga? Bo jak nie ma kopi zapasowej to powiedzieli ze 500zl trzeba zaplacic szok..pomozcir dziekuje pozdrawiam
-
Irek1271
Poprzednie próby uruchomienia nawigacji na innych kartach SD (przywracanych z kopii zapasowych) nie dawały rezultatu. Po zakupie proponowanej wyżej SANDISK SDHC 8GB ULTRA 40MB/s Class 10 UHS-I, w wersji pełnowymiarowej SD , bez przejściówki, przywracanie poszło gładko.
Po wykonaniu standardowej kopii oryginału, nie wylogowując się zamienia się karty. Karta prosto z opakowania, bez formatowania. Toolbox krzyczy, że jest to nieoryginalna karta Mazdy ale przywracanie uruchamia. Pasek postępu jest w oddzielnym okienku na wierzchu, gruby, szeroki. Zalogowałem się po raz drugi do Toolboxa i po włożeniu tej nowej niby nieoryginalnej karty program już nie ma oporów, że jest "inna". Uruchomiłem jeszcze raz przywracanie (bez czyszczenia tego pierwszego) i tym razem paseczek postępu był już w programie, w środku listy, przy uruchomionej kopii, mniejszy i postępował dużo wolniej.
Tak przywrócona karta bez zająknięcia i bez żadnych uwag została wczytana w samochodzie.
Nawigacja działa. Oryginał w szufladzie.
Po wykonaniu standardowej kopii oryginału, nie wylogowując się zamienia się karty. Karta prosto z opakowania, bez formatowania. Toolbox krzyczy, że jest to nieoryginalna karta Mazdy ale przywracanie uruchamia. Pasek postępu jest w oddzielnym okienku na wierzchu, gruby, szeroki. Zalogowałem się po raz drugi do Toolboxa i po włożeniu tej nowej niby nieoryginalnej karty program już nie ma oporów, że jest "inna". Uruchomiłem jeszcze raz przywracanie (bez czyszczenia tego pierwszego) i tym razem paseczek postępu był już w programie, w środku listy, przy uruchomionej kopii, mniejszy i postępował dużo wolniej.
Tak przywrócona karta bez zająknięcia i bez żadnych uwag została wczytana w samochodzie.
Nawigacja działa. Oryginał w szufladzie.
-
Pinus42
Ktoś z forumowiczów się orientuje czy jest nowa aktualizacja navi? Podobo miała być gotowa w maju...
Zakupiłem używaną M3, w Toolboxie zrobiłem kopię zapasową ale przy aktualizacji pyta o nazwę użytkownika i hasło. Poprzedni właściciel twierdzi że mapy aktualizowali zawsze w ASO przy przeglądzie i nie zna tych danych. Zadzwoniłem do ASO ale uzyskałem tylko odpowiedź że mam zainstalować program TomTom Home i zaktualizować mapy. Nie jestem do końca przekonany do tej wskazówki, na razie jestem po za domem i nie mam jak sprawdzić. Jak sprawdzić rodzaj navi, M3 z 2013 roku
Wysłane z mojego Letv X501 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Letv X501 przy użyciu Tapatalka
Musisz założyć nowe konto w Tolboxie.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl