Dodatkowe aplikacje dla Systemu Mazdy -wątek ogólny

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez kuman1987r » 9 lut 2016, 00:03

ja tez rano porobie testy :)
Forumowicz

Od: 25 lut 2008, 13:20
Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF
+
Mazda 3 BM 2.0 SkyEnergy Blue Reflex

Postprzez lukasz-skalski » 9 lut 2016, 00:08

Z tego co widzę po mailach jest lepiej. 0.3.1 nie jest jeszcze 'wyprofilowana' pod kątem jakości obrazu – mam już lepszą wersję, ale poczekam z wypuszczeniem do pierwszego feedback'u :P

Od: 25 kwi 2015, 21:07
Auto: Mazda 3 BM 2015 HB, 120KM 6AT, Soul Red, SkyEnergy

Postprzez starcraft » 9 lut 2016, 00:43

To moze wyslij mi na prv albo cos równiez tamta wersje to od razu sobie zainstaluje druga jakby nie działała 0.31.
Forumowicz

Od: 17 gru 2015, 23:19
Auto: mazda 3 bm 2015 2.0, 120km. SEDAN skyenergy

Postprzez maryousz » 9 lut 2016, 09:26

Tym razem łączy za każdym razem z autem, jednak screen mirroring "zaskakuje" co któryś raz.
maryousz

Postprzez adam17 » 9 lut 2016, 09:31

Witam,android 5.02 nadal u mniel nie działa.
Jest komunikat o oczekiwaniu na połączenie USB i nie można wyjść z aplikacji.
Początkujący

Od: 19 gru 2015, 21:35
Auto: Mazda CX30,Kanjo Sport,150KM, MT
Snowflake White Pearl

Postprzez maryousz » 9 lut 2016, 09:41

Tez tak mialem. Musisz zamknąć aplikacje z menedzera zadan i probowac ponownie
maryousz

Postprzez jacek68pl » 9 lut 2016, 09:50

adam17 napisał(a):Witam,android 5.02 nadal u mniel nie działa.
Jest komunikat o oczekiwaniu na połączenie USB i nie można wyjść z aplikacji.

U mnie niestety tak samo i nie pomaga "ubijanie" aplikacji w menadżerze zadań.
Po prostu się łączy i łączy i łączy...
Jeszcze popróbuję, ale tracę nadzieję :-D

mały edit posta
Chyba poranek nie pozwolił na owocną współpracę aplikacji z Mazdą :–)
Wystarczy chwila relaksu i wszystko działa jak należy za każdym razem.
Niżej link do filmiku.
https://youtu.be/wWkDlFqwvrg
Jeszcze tylko dla wygody zaprogramuję sobie NFC Taga, bo za dużo czynności do wykonania po wejściu do auta :D
Ostatnio edytowano 9 lut 2016, 14:20 przez jacek68pl, łącznie edytowano 3 razy
Forumowicz

Od: 7 lut 2016, 16:29
Auto: Była-Mazda 3 BM 2015 HB, 120KM, Soul Red, SkyMotion
Jest- Mazda 3 BP 2021 Hikari 150KM BlackJet

Postprzez kuman1987r » 9 lut 2016, 12:35

narazie zrobilem jeden test i działa :] android 5.0.2
Forumowicz

+

Postprzez starcraft » 9 lut 2016, 18:22

Działa z tym problemem ze jest bardzo jasno wyswietlany obraz i słabo widac. Jechalem tak ponad godzinę i nc sie nie zacielo.
Pewnie to
nie jest jeszcze 'wyprofilowana' pod kątem jakości obrazu
:)

Czekam na ta wersje wyprofilowana:>
samsung galaxy 5 neo
anro 5.1.1
Ostatnio edytowano 9 lut 2016, 19:54 przez starcraft, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 17 gru 2015, 23:19
Auto: mazda 3 bm 2015 2.0, 120km. SEDAN skyenergy

Postprzez maryousz » 9 lut 2016, 19:49

Galaxy alpha android 5.0.2
Pierwszy test screen mirroringu podczas jazdy:
Podczas okolo 20 minutowej podróży telefon przestal dwukrotnie zrzucac ekran na tablet. Za kazdym razem mediaplayer pokazywał status screen mirroring jako działający. Za kazdm razem aby przywrócić SM konieczne bylo zamkniecie aplikacji task managerem i uruchomienie ponownie.
maryousz

Postprzez wnukadam » 10 lut 2016, 18:31

Można udostępnić połączenie przez USB? Mam problem z połączeniem się przez WI-FI.
Jak tak to jak to zrobić.
wnukadam

Postprzez jupiter95 » 11 lut 2016, 15:51

Nie chcę być złym posłańcem ale na forum mazda3revolution.com już pojawiło się info o wersji oprogramowania Infotaiment blokującego dostęp do systemu.

Najprawdopodobniej Łukasz nie testował jego ze swoja aplikacją.

See this my post.
The Infotainment Project

This 56.00.511A_EU firm' jci-fw.sh changed Method too.
But we can over write this file to previous ver's one Easily.

And....We must to need make Public key .
This is a little work.

I will test to edit sshd_config file and /config_mfg to previous files by using script.

CZY wiadomo czy ten update dotarł już do POLSKI?
Czy w czasie wizyty serwisowej można prosić o NIE instalowanie updatu?
Początkujący

Od: 27 sty 2016, 11:59

Postprzez ereste83 » 11 lut 2016, 17:04

To jest żałosne zachowanie Mazdy.

Nie dość, że infoteinment nie jest rozbudowywany, ma bugi i pozostaje w tyle za konkurencją to jeszcze przyblokują możliwość modyfikacji. Jaka ma być niby argumentacja tego? To jest infoteinment, nie ma wpływu na działanie systemów bezpieczeństwa.

Zamiast otwarcia systemu, dokumentacji webservisów i instrukcji jak czytać ODB robią coś dokładnie odwrotnego. Brawo Mazda, chyba w Japoni zapomnieli że mamy 2016 rok.
Forumowicz

Od: 12 sty 2016, 13:10
Auto: Mazda 3 2015 HB SkyPassion 2.0 120KM 6AT

Postprzez lukaszjakubowski » 11 lut 2016, 17:23

Jupiter95, sądzę że jeśli nie będziesz zgłaszał problemów z systemem to nikt Ci nie wgra nowego softu.
lukaszjakubowski

Postprzez darrecki » 11 lut 2016, 18:18

Chyba, że Mazda odgórnie przykaże taką operację podczas serwisu. W końcu to dla "bezpieczeństwa" <lol>. Nigdy nic nie wiadomo...

Wszelkie nowe pytania i opinie dotyczace MZD prosze kierowac TUTAJ.
Ten watek jest poswiecony wylacznie aplikacji kolegi Łukasza, uszanujmy jego wklad i nie smiecmy <spoko>
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 01:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D

Postprzez Scorsese » 11 lut 2016, 19:25

Samochód jest naszą własnością, a nie koncernu Mazda (kupiliśmy go), więc wystarczy się nie zgodzić i nikt na siłę nie ma prawa nam niczego wgrać. Korzyść z aplikacji Łukasza będzie sto razy większa niż jakakolwiek aktualizacja softu Mazdy kiedykolwiek będzie w stanie mam zaproponować.
Forumowicz

Od: 11 sty 2014, 19:42
Auto: Mazda 3 BM sedan 120KM SkyEnergy

Postprzez lukasz-skalski » 12 lut 2016, 00:15

Hej,

Czytałem z ciekawością dzisiejsze wpisy w tym temacie. Moim zdaniem nie ma co się 'stresować' całą sytuacją z updatem oprogramowania, a wręcz przeciwnie – uznać to za krok w dobrą stronę, gdyż jest to zawsze 'jakaś' (o to jest dobre słowo) odpowiedź producenta. Ciężko mi powiedzieć w jakim stopniu przyczyniła się do takiego ruchu aplikacja 'Mazda Media Player', ale po ilości pytań/maili/pobrań/itp. śmiem twierdzić, że miała jakiś w tym udział – znam około ~20 przypadków (z różnych części świata, w tym Austrialia, Tajwan, Rosja, a nawet Bahrajn), gdzie właściciel Mazdy udał się do bezpośrednio do serwisu z reklamacją "bo nie działa mu Mazda Media Player" :) Ciekaw jestem ile modułów WiFi musieli wymienić z tego powodu <glupek2> Tak więc odbierzmy to jako dobry znak i troskę o klienta – sam osobiście, jeśli tylko zostanie mi zaproponowana taka aktualizacja ,to z niej skorzystam. Co dalej z samą aplikacją?

Szczerze mówiąc to pojawienie się aktualizacji nie bardzo mnie zaskoczyło – spodziewałem się tego od dłuższego czasu (no dobra zaskoczyło mnie, że tak późno hahaha ). Miałem trochę czasu, żeby się przygotować. Co więcej, właśnie ze względu na problemy z połączeniem HotSpot i modułami WiFi, od jakiegoś czasu myślałem również nad alternatywnym rozwiązaniem – w wolnych przerwach od Mazda Media Player'a testowałem inne opcje, zwłaszcza, że sterowanie telefonem nie należy jednak do najwygodniejszych. Jutro wrzucę filmik z moją nową propozycją – w skórcie tylko opowiem, że jest to jakby 'alternatywny' interfejs użytkownika ładowany po podłaczeniu pendrive – wszystko oczywiście w duchu Mazda Media Playera, czyli zero ingerencji istniejący system plików. Sama aplikacja Androidowa zostanie ograniczona do minimum – czyli szybkie włączenie (bez logowania, menu, itd.) i dwa przyciski START/STOP do uruchomienia mirroringu (może nawet sam widget na pulpit androidowy byłby lepszy?)

Podsumowując – jest aktualizacja, więc może warto skorzystać (nikogo nie zachęcam, ale i nie odradzam – ja osobiście sprobuję). Co do obaw o możliwość zablokowania wprowadzania modyfikacji, to obawiam się, że przy obecnie stosowanej numeracji, tj. 5x.xx.xx szybko by zabrakło numerków na kolejne aktualizacje bezpieczeństwa <diabełek> Ten soft jest dokładnie taki sam jak rodzaj sera który bardzo lubie <nie powiem>

Miłej nocy,
Łukasz

Od: 25 kwi 2015, 21:07
Auto: Mazda 3 BM 2015 HB, 120KM 6AT, Soul Red, SkyEnergy

Postprzez kuman1987r » 12 lut 2016, 00:34

Co do tego systemu w wersji portable to była by swietna sprawa , rozumiem że wtedy sterowanie odbywa się przez dotyk na panelu ? Jeśli tak to by miało wyglądać to kladę poklony za zaangażowanie w rozwój multimedialny dla Mazdy <spoko>
Forumowicz

+

Postprzez wnukadam » 12 lut 2016, 10:48

Mi działa na 56.00.230 jak tylko uda mi się połączyć po wifi z sony z1. Łączy mi się za pierwszym razem z rana ale jak już odłączę to już bardzo ciężko nawiązać połączenie.
Powtórzę pytanie. Czy można udostępnić połączenie przez USB? Czy ktoś też miał problemy z połączeniem wifi i jakiś to rozwiązał?
wnukadam

Postprzez lukaszjakubowski » 12 lut 2016, 10:57

Najłatwiej się połączyć zaraz po uruchomieniu samochodu.
lukaszjakubowski