Co prawda jeszcze nie jestem posiadaczem Mazdy ale może wkrótce się stanę. Od zawsze jeżdżę Hondami, aktualnie najlepszą jaką kiedykolwiek miałem, jednak z biegiem lat człowiek się zmienia i zmieniają się jego wymagania co do samochodów.
Zaczynam szukać auta dynamicznego, ale jednocześnie oszczędnego i troszkę wygodniejszego niż Type R, ważne żeby było piękne i również zwracało na siebie uwagę:)
Jestem zdecydowanym przeciwnikiem downsizingu. Ostatnimi czasy jednak zacząłem godzić się z myślą, że moim kolejnym autem będzie auto turbodoładowane. Wtedy pojawiła się nowa Mazda 3. Bardzo mi się spodobała. Z tego względu ze posiadam szybkie auto, biorę pod uwagę tylko najmocniejszą wersję "trójki" czyli 165KM. Widziałem i czytałem masę testów. Oglądałem na żywo w salonie (jeszcze nie miałem okazji pojeździć). Także o aucie wiem prawie wszystko.
Teraz zastanawiam się nad jedną rzeczą, jak w tej wersji silnikowej, która występuje tylko ze skrzynią manualną (co bardzo mnie cieszy:) ) działa aktywny tempomat ?
Wiem, że aktywny tempomat ze skrzynią automatyczną np w Audi jest bardzo inteligentny, nawet hamuje do zera na czerwonym swietle, a gdy auto przed nami rusza wystarczy musnąć gaz lub komendą "resume" przy kierowniczy i auto rusza utrzymując zadaną odległość od auta poprzedzającego.
Zastanawia mnie jak ta funkcja działa w Mazdzie z manualną skrzynią ?
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Pozdrawiam fanów japońskiej motoryzacji