Witam, nabyłem mazde cx3 z końcówki 2018r z silnikiem 2.0 121km, który jest po modernizacjach względem wersji 120-konnej. Jak mozna przeczytać zmieniono porty dolotowe, zwiększono cisnienie wtrysku poprzez inne zmodernizowane wtryskiwacze, zmieniono też tłoki i pierścienie, inny jest termostat i tego typu rzeczy. Bardziej szczegółowo można przeczytać w poniższym artykule:
https://www.motomaniacy.tv/najnowsze-in ... o-zmianach
Pytanie do użytkowników mazd z tym silnikiem czy te zmiany w silniku 121km nie spowodowały spadku trwałości tego silnika względem wersji 120km(która ma bardzo dobre opinie)
Mogę na bazie obserwacji mojego auta 121konnego stwierdzić, że zaraz po odpaleniu na zimnym silniku po schodzeniu ze ssania słychać do momentu zagrzania się stuki jakby z popychaczy zaworowych. Po rozgrzaniu kilku minutach ten dźwięk ustaje. Jak odpalałem na zimnym auta 2.0 120km tego jakby nie słyszałem. Dodam też, że oglądałem inną mazde cx 2021r 2.0 121km i tak samo jak u mnie stukało na zimnym. za Czy macie jakieś doświadczenia z tym silnikiem 121km?
silnik 2.0 121KM- opinie
Strona 1 z 1
Nie wiem skąd te podejrzenia jak ten silnik raczej został zmodernizowany pewnie w całej gamie. Wtedy była jeszcze Mazda 5 i CX-5 z tym silnikiem. 121KM to jest ograniczony softem ten sam silnik co 150KM (w CX-3 z AWD) i 165KM (6 i CX-5 chociaż tam ma chyba inny dolot lub wydech bo w CX-3 było mniej miejsca pod maską). Bardzo udana jednostka.
A że terkocze jak diesel na zimnym no to podziękuj ekologom ponieważ zakładam, że to praca na wyższym stopniu sprężania i pewnie wyprzedzaniem zapłonu wcześniejszym niż potrzeba aby jak najszybciej rozgrzać pierwszy katalizator.
A że terkocze jak diesel na zimnym no to podziękuj ekologom ponieważ zakładam, że to praca na wyższym stopniu sprężania i pewnie wyprzedzaniem zapłonu wcześniejszym niż potrzeba aby jak najszybciej rozgrzać pierwszy katalizator.
Strona 1 z 1