Olej silnikowy – 0w20
1, 2
Jakim olejem zalewany jest silnik w CX3? W manualu jest informacja o 0W-20 i 5W-30. Samochód przed pierwszym serwisem. Którym zrobić dolewkę?. Poziom oleju na bagnecie w okolicy minimum a przede mną wyjazd na ferie?
Witam.
Olej 0W20 a 5W30
0w20 mniejsza gęstość przy niskich temperaturach a więc lepszy rozruch silnika w niskich temperaturach
cieńszy film olejowy w wyższych temperaturach w porównaniu do 5W30.
Obydwa oleje są rekomendowane przez producenta.
Jeżeli chodzi o producentów Olei to pewnie parametry dedykowanych i stosowanych olei dla danych silników są opracowywane przy współpracy z koncernami samochodowymi więc nie sądzę żeby pozwoliły
sobie na wpadkę w tym wypadku gdzie olej silnikowy jest jednym z najważniejszych czynników mających wpływ na pracę serca naszych pojazdów. Oleje oryginalne dedykowane to stricte nie te same oleje które możemy spotkać na półkach sklepowych aczkolwiek pewnie zbliżone.
Pozdrawiam
Lucek
Olej 0W20 a 5W30
0w20 mniejsza gęstość przy niskich temperaturach a więc lepszy rozruch silnika w niskich temperaturach
cieńszy film olejowy w wyższych temperaturach w porównaniu do 5W30.
Obydwa oleje są rekomendowane przez producenta.
Jeżeli chodzi o producentów Olei to pewnie parametry dedykowanych i stosowanych olei dla danych silników są opracowywane przy współpracy z koncernami samochodowymi więc nie sądzę żeby pozwoliły
sobie na wpadkę w tym wypadku gdzie olej silnikowy jest jednym z najważniejszych czynników mających wpływ na pracę serca naszych pojazdów. Oleje oryginalne dedykowane to stricte nie te same oleje które możemy spotkać na półkach sklepowych aczkolwiek pewnie zbliżone.
Pozdrawiam
Lucek

Jest wiele parametrów które można porównać wybierając olej. Nie oszukujmy się Mazda ma podpisana umowę z totalem i dlatego taki olej jest zalewany. Z ciekawostek dodam ze w moim aso jak powiedziałem ze kupię olej innej marki to prosili żeby wziąć jednak 0w20 zamiast 5w30 bo po info z centrali wiedza ze jednak lepiej zalewać taka gęstością. Zalali mi penrite na przeglądzie i żadnego gadania nie było.
Tak robię od lat ,wybrałeś bardzo dobry olej.
A taki szajs wykonany w t e c h n o l o g i syntetycznej proponuje nam serwis tylko w innym opakowaniu i za odpowiednio wyższą cenę ,to jest dokładnie
http://produkty.total.com.pl/pl/product ... -NFC-5W-30
ten sam olej tylko w innej bańce
A taki szajs wykonany w t e c h n o l o g i syntetycznej proponuje nam serwis tylko w innym opakowaniu i za odpowiednio wyższą cenę ,to jest dokładnie
http://produkty.total.com.pl/pl/product ... -NFC-5W-30
ten sam olej tylko w innej bańce
Ostatnio edytowano 14 kwi 2017, 15:27 przez Josh, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Nie cytujemy poprzednika
Powód: Nie cytujemy poprzednika
Ja mam prośbę ...
Nie rozwijajmy dyskusji o olejach bo ona do niczego nie doprowadzi . Na każdym forum taka się toczy i nigdy nie kończy ... nawet kompromisami . To tak jak dyskusja nad wyższością Świąt Wielkanocnych nad Bożego Narodzenia ...
Każdy niech zalewa ( robaka też
) czym chce ale ma świadomość , że może to być pretekst dla Gwaranta do zerwania warunków gwarancji co też opisywane było na forum Mazdy .
Nie rozwijajmy dyskusji o olejach bo ona do niczego nie doprowadzi . Na każdym forum taka się toczy i nigdy nie kończy ... nawet kompromisami . To tak jak dyskusja nad wyższością Świąt Wielkanocnych nad Bożego Narodzenia ...
Każdy niech zalewa ( robaka też
Witam.
Toruńczyk jak zwykle trafne uwagi
Dodam tylko że, w sumie zdzieram już któryś samochód były i benzyny i diesle każdy po kilka lat w rodzinie i w sumie zawsze zalewany olejem o dedykowanych parametrach różnych producentów nie znam się który gorszy który lepszy który szajs który nie i jakoś szczęśliwie przejeździłem mnóstwo kilometrów bez uszczerbku dla silnika czy innych podzespołów
więc faktycznie dyskusja bez końca
Wolę Boże Narodzenie
.
Pozdrawiam
Lucek
Toruńczyk jak zwykle trafne uwagi

Dodam tylko że, w sumie zdzieram już któryś samochód były i benzyny i diesle każdy po kilka lat w rodzinie i w sumie zawsze zalewany olejem o dedykowanych parametrach różnych producentów nie znam się który gorszy który lepszy który szajs który nie i jakoś szczęśliwie przejeździłem mnóstwo kilometrów bez uszczerbku dla silnika czy innych podzespołów

Wolę Boże Narodzenie
Pozdrawiam
Lucek

toruńczyk napisał(a):Ja mam prośbę ...
Każdy niech zalewa ( robaka też) czym chce ale ma świadomość , że może to być pretekst dla Gwaranta do zerwania warunków gwarancji co też opisywane było na forum Mazdy .
Nie mogą Ci odmówić gwarancji jeżeli zalejesz olej który ma zalecana gęstość i normę api z instrukcji. Ja tak zrobiłem. Ów penrite ja spełnia. Potwierdził to e-mail z mazdy Polska.
Jeśli mogę się wtrącić?, to ja kupowałem tu
http://allegro.pl/oe-mazda-dexelia-supr ... 95839.html
konole jeśli jesteś z KRK to filtr oleju mogę dać Ci w prezencie
, mieszkam nie daleko tego sklepu , jak byś olej osobiście odbierał. Mnie w ASO namówili na oryginał. W tym sklepie filtra kabiny i powietrza w tamtym czasie nie mieli (Maj 2017 )
Pozdrawiam

konole jeśli jesteś z KRK to filtr oleju mogę dać Ci w prezencie
Pozdrawiam
1, 2