toruńczyk napisał(a):... że ja zawsze muszę być naiwny

Teraz też nie sprawdziłem grubości lakieru w swej Madzi
Nie sprawdzę i nie zmierzę już ich bo je sprzedałem z uwagi na nie ten rozmiar – były 215/65/16".
Opony Pirelli Scorpion zostały wykonane właśnie tak by przedłużyć okres ich eksploatacji . A jak wiadomo zimówka powinna być eksploatowana do gr. 4mm !
Nie wiem jak przyjąć informację ,że jeden servis przyzwala na koła 17" a inny sztywno trzyma się instrukcji ? Dla mnie jeszcze 17" koła byłyby kompromisem a 16" już .... nie kupię .
Tu nie chodzi o serwis, czy dopuszcza, czy nie. Nie mają nic do tego. Ja alufelgi i opony kupowałem przez internet i później w ASO byłem na dwóch naprawach i nikt o nic nie pytał czy sprawdzał. Podobną sytuację miałem również w BMW. Generalnie ASO nie sprawdza jakie masz koło, czy dobrane poprawnie czy nie, być może będą sprawdzać jak w ramach gwarancji zaczniesz reklamować np. zbieżność albo ogólnie problemy z układem kół. Natomiast z doświadczenia wiem, że pod względem prawidłowego doboru kół najbardziej upierdliwi są ubezpieczyciele. Jeśli będziesz miał stłuczkę, a zmieniłeś rozmiar fabrycznego koła na inne, niezgodne z dopuszczalną normą, to będą robić duże problemy, żeby nie wypłacić odszkodowania. Dlatego ogólna zasada jest taka, że zmieniając koło (felga + opona) na inny rozmiar, średnica zewnętrzna całego koła nie powinna się zmienić więcej niż 2%. Oczywiście te 2% tyczy się oryginału homologowanego przez producenta samochodu. Bo jeśli ktoś miał fabrycznie jakieś 16" i zmienił na 17" z zachowaniem tych 2% (powiększył przykładowo średnicę) i kolejny właściciel np. zmienia na np. 18", również powiększając średnicę o kolejne 2%, to wtedy sumaryczna zmiana wielkości wynosi ok. 4% i w razie stłuczki można zapomnieć o wypłacie odszkodowania.
Należy pamiętać również zmieniając koła na zachowanie takich samych indeksów prędkości i nośności.
W internecie jest mnóstwo kalkulatorów przeliczających rozmiary kół. W przypadku zmiany na 17", najbliższa oryginału jest opona: 215/55/R17 – mniejsza o 0,58%, czyli 3.9mm. Ja właśnie w tym rozmiarze kupiłem oponę zimową Michelin Alpin 5 215/55/R17. Ale oczywiście w rozmiarze 17" mamy mnóstwo opon do wyboru.