Komunikat: konieczna wymiana oleju 0 km !
Strona 1 z 1
Komunikat o treści "konieczna wymiana oleju 0km !" zapalił mi się po 10tys. km. Ktoś się z tym spotkał ? Serwis stwierdził, że to bardzo niepokojące, bo ten komunikat mógłby ew. zapalić się bezpośrednio przed przeglądem okresowym ( 20 tys. km ), ale nie po 10 tysiącach i że z lampkami od oleju się nie ryzykuje, bo można sobie silnik zatrzeć, więc ... ponownie assistance, laweta i do serwisu – czekam na informacje. Najpierw zaliczyłem lawetę z powodu awarii czujnika obrotu tylnego, prawego koła, który zapalił całą choinkę lampek, potem padło składanie lusterka od strony kierowcy = serwis, następnie przygody z niereagującym guzikiem START i brak możliwości odpalenia auta, a teraz to i nowe auto znów na lawecie. Czyżby Mazda brała lekcje u Francuzów, jak produkować awaryjne na potęgę auta ? Po mojej starej maździe 6 na razie jestem kompletnie zawiedziony "marką".
Kac napisał(a):Czyżby Mazda brała lekcje u Francuzów, jak produkować awaryjne na potęgę auta ? Po mojej starej maździe 6 na razie jestem kompletnie zawiedziony "marką".
Mazda ze swoją bezAWARYJNOŚĆIĄ konkurować może jedynie z Renault ,bo do PSA to jej trochę brakuje.
A komunikat to tak jak kolega dareme89 napisał zmieniony interwał wymiany
toruńczyk napisał(a):Komunikat taki też mi się pojawił ale zbiegło się to z terminem 12 m-cy po zakupie auta . A to też jest jeden z warunków w którym taki przegląd musimy zrobić .
to co innego, ja mam auto kilka miesięcy i 10tys km, a tu taki komunikat.
Dopisano 4 lip 2017, 21:36:
dareme89 napisał(a):Może ktoś w serwisie ustawił Ci zły interwał a aplikacji. Rozumiem ze komunikat tylko na mzd, żadnej lampki na licznikach?
tak żadnej lampki, tylko ten komunikat.
bbogdan napisał(a):Mazda ze swoją bezAWARYJNOŚĆIĄ konkurować może jedynie z Renault ,bo do PSA to jej trochę brakuje.
A komunikat to tak jak kolega dareme89 napisał zmieniony interwał wymiany
Bogdan chyba przesadzasz, no chyba że to tylko Twoje doświadczenie na podstawie swoich zakupów i stanu posiadania.
Kac w MZD jest możliwość ustawienia serwisu olejowego. Może to jest to. Czy pojawiło sie dokładnie po 10 tys?
Tylko wtedy pojawia sie kontrolka " kluczyk" – u mnie sie pojawił przy rotacji kół, komunikat i kontrolka.
Składane lusterko po stronie kierowcy ma wadę konstrukcyjną. Pewnie Was zmartwię, ale po wymianie, było dobrze przez chwilę ( równo sie składały), a teraz znowu zaczyna zwalniać. Pewnie za chwile znów trafi do serwisu.
Nie nie słyszałem o problemie z odpalaniem. Czy to nie było związane z alarmem?
Tylko wtedy pojawia sie kontrolka " kluczyk" – u mnie sie pojawił przy rotacji kół, komunikat i kontrolka.
Składane lusterko po stronie kierowcy ma wadę konstrukcyjną. Pewnie Was zmartwię, ale po wymianie, było dobrze przez chwilę ( równo sie składały), a teraz znowu zaczyna zwalniać. Pewnie za chwile znów trafi do serwisu.
Lukk75 napisał(a):Kac w MZD jest możliwość ustawienia serwisu olejowego. Może to jest to. Czy pojawiło sie dokładnie po 10 tys?
tak kluczyk też się pojawił i dziś odebrałem auto. okazało się, że mazda przyznaje się do błędu w sofcie i dlatego błędnie po 10tys to się zapaliło ... aktualizacja specjalna serwisowa załatwiła temat. Z lusterkiem martwisz mnie – zawsze mi się wydawało, że jak coś ma wadę, to się to wymienia na część już tej wady pozbawioną, a widzę z opisu że wsadzili ten sam wadliwy badziew tylko nowy, więc chwile podziała znowu
Dopisano 5 lip 2017, 22:59:
toruńczyk napisał(a):Zapewniam Was , że na forum aut każdej marki znajdziecie wiele wpisów takiej samej lub podobnej treści .
Nikt też nie przekona mnie , że są idealne auta i np.jak będę posiadaczem Lexusa to osiągnę pełnię szczęścia . Dlatego cieszę się póki co z jazdy Cx 3- ką i nigdy nie mówię nigdy ...
ależ zgodność 100%. dziś odbierając moją CX3 byłem światkiem jak koleś w salonie obok ( a w zasadzie w tym samym bo mercedes jest razem z mazdą ) rzucał przekleństwami na cały głos na swojego nowego merca ... ilość słów na k, i wszelakich innych, powszechnie uznanych za obraźliwe doprawdy była imponująca ... sprzedawca niemal zapadał się pod ziemię stojąc i słuchając co się z autem dzieje
Dopisano 5 lip 2017, 23:01:
Fred.X napisał(a):A co się spodziewacie
przecież teraz auta mają wyglądać a nie jeździc, to tak od czasu jak ksiegowi je "projektują"
auta jak laptopy i smartfony mają paść po gwarancji ... najlepiej tydzień po gwarancji
Strona 1 z 1