Szukałem trochę, ale jakoś nie mogłem znaleźć informacji na ten temat.
Chodzi o zamianę obecnych żarówek 2-włóknowych (STOP i pozycyjne) na LEDy.
Przeważnie jeżdżę po mieście i z automatyczną skrzynią STOPy często się świecą.
Pytam o to ponieważ nie chcę w ciemno kupować LEDów z obawy o komunikaty o spalonej żarówce.
Za dobre LEDy trzeba zapłacić ok 100 zł za sztukę.
Czy montował ktoś LEDy w miejsce standardowych żarówek i czy były komunikaty o spalonej żarówce?
Czy jest jakiś wątek o tym na forum?
Podobna sprawa ze światłami cofania – przydałoby się coś jaśniejszego.
Generalnie cały tył na LEDy.
Na razie przymierzam się do wymiany oświetlenia wnętrza i bagażnika na LEDy i szukam jakiś fajnych (bez CAN Busa) o ładnej białej barwie (bez domieszki niebieskiej).
Światła STOP – zamiana na LED
Strona 1 z 1
kriu napisał(a):Czy jest jakiś wątek o tym na forum?
Jest wątek o modyfikacjach , ja dużo żarówek na Ledy wymieniałem i problemów żadnych
Akurat tych o które pytasz nie choć mam ledy z tyłu
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... &start=560
a tak mam oświetlony bagażnik
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 9#p3376379
Polecam kierunkowskazy "pływające" w lusterkach, są jasne i ładnie wyglądają , też w tamtym wątku opisałem

Kupowałem ostatnio dla kolegi , cena pewnie mniejsza niż wymiana żarówki w ASO
https://pl.aliexpress.com/item/10050035 ... pt=glo2pol
Do Twojego modelu też są
Dzięki za informacje i linki. Na razie mam zamiar wymienić STOP i wsteczne, no i oczywiście oświetlenie wnętrza tak jak napisałem. Później pomyślę o kierunkowskazach, ale nadal nie wiem czy nie będzie błędu spalonej żarówki. Nie podoba mi się opcja z "CanBus" na zasadzie dołożonego rezystora, który strasznie się grzeje – szczególnie w światłach STOP, które często się świecą przy jeździe po mieście z automatem.
- Od: 17 lis 2022, 10:32
- Auto: CX-3 AWD 2019,
2.0 150KM
Nie ma żadnych komunikatów , wszystko dokładnie opisałem w tamtym temacie. Jest co czytać 
Wymieniłem cały środek , rejestracja, wsteczne, dołożyłem taśmę led w bagażniku a podłączyłem pod lampkę (żarówkę usuwając)
Może być problem przy kierunkach ,może odczytać LEDa jak spaloną żarówkę.
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 2#p3247082
Dużo tam koledzy zmian opisują ,poczytaj na pewno się przyda i już pytaj w tamtym temacie...
Wymieniłem cały środek , rejestracja, wsteczne, dołożyłem taśmę led w bagażniku a podłączyłem pod lampkę (żarówkę usuwając)
Może być problem przy kierunkach ,może odczytać LEDa jak spaloną żarówkę.
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 2#p3247082
Dużo tam koledzy zmian opisują ,poczytaj na pewno się przyda i już pytaj w tamtym temacie...
Trzeba coś od siebie... ,tamten temat jest o modyfikacjach a wymiana żarówek na LED jest modyfikacją
jest również "szukajka"
Pewnie że dla każdego jest jego pytanie najważniejsze ale regulamin też jest...
Pozdrawiam
Pewnie że dla każdego jest jego pytanie najważniejsze ale regulamin też jest...
Pozdrawiam
Nie pisz jałowe posty. Forum jest po to aby pytać a jak ktoś wie i chce odpowiedzieć to pisze. Ja zawsze chętnie odpowiadam jak coś wiem na temat – sprawia mi to przyjemność, że mogłem pomóc. Nie widzę przeciwwskazań aby był osobny wątek np. o zamianie żarówek na LED'y.
2.0 150KM
Zależy od forum, na starszych forach raczej poleca się skorzystanie z szukajki, aby nie produkować kolejny raz tych samych treści. Od czasu popularyzacji FB to każdy chce od razu na tacy...
Na jednym forum innej marki jestem od 14 lat i co mam 125 raz opisywać dlaczego fachowy mechanik źle ustawił rozrząd?
Na jednym forum innej marki jestem od 14 lat i co mam 125 raz opisywać dlaczego fachowy mechanik źle ustawił rozrząd?
Z "szukajki" jak najbardziej korzystam jednak dla zapytania o światła Stop i zamiany żarówek na LEDy nic nie znajduje, a w podanym wyżej linku też nie znalazłem o tym.
Ale ja już kończę z zapytaniami – po prostu założę LEDy i sprawdze co się dzieje
Jeżeli ktoś będzie chciał coś dodać w temacie to bardzo proszę.
Ale ja już kończę z zapytaniami – po prostu założę LEDy i sprawdze co się dzieje

2.0 150KM
kriu napisał(a):Ale ja już kończę z zapytaniami – po prostu założę LEDy i sprawdze co się dzieje![]()
Sprawdziłeś…?
Jeżeli bede w stanie pomoc to dodam od siebie ze wymieniłem wszystkie żarówki na led z wyjątkiem tylniego przeciwmglowego (przednie led i tył mijania hamulec led w standardzie) i oprócz początkowych problemow z kierunkami wszystkie ładnie świecą.
Na początku włożyłem w kierunki żarówki led firmy Osram dedykowane do takiej roli i … lipa. Błyskały dwa razy szybciej jak powinny, brak żadnych błędów na desce.
Odesłałem i zamówiłem Auxito chyba jakieś chinczyki z canbusami i po problemie. Żadnych błędów, ladne, mocne ledowe kierunki!
- Od: 1 cze 2008, 18:24
- Auto: Mazda CX3 DK 2.0 120 SkyActive-G Sport NAV
2016
Strona 1 z 1