kamera cofania nie załącza się – problem
1, 2
witam ponownie posiadaczy mazdy.
Dziś oto, po kilku miesiącach użytkowania po wejściu na parking i odpaleniu mazdy cx3 i załączeniu biegu wstecznego, kamera cofania nie załączyła się. Po kilkukrotnym uruchomieniu samochodu i zgaszeniu znowu to samo. Dodam, że auto stoi na parkingu podziemnym więc żadne mrozy i zjawiska atmosferyczne nie wchodzą w grę.
czy umiecie pomóc ? czy da się to samemu ogarnąć czy potrzebna będzie wizyta w serwisie ? w instrukcji nic nie ma....
dzięki z góry
Dziś oto, po kilku miesiącach użytkowania po wejściu na parking i odpaleniu mazdy cx3 i załączeniu biegu wstecznego, kamera cofania nie załączyła się. Po kilkukrotnym uruchomieniu samochodu i zgaszeniu znowu to samo. Dodam, że auto stoi na parkingu podziemnym więc żadne mrozy i zjawiska atmosferyczne nie wchodzą w grę.
czy umiecie pomóc ? czy da się to samemu ogarnąć czy potrzebna będzie wizyta w serwisie ? w instrukcji nic nie ma....
dzięki z góry
nie wiem jak się resetuje system 
Dopisano 14 lut 2018, 08:31:
podpowiedz prosze, jak się restuje system
Dopisano 14 lut 2018, 08:31:
podpowiedz prosze, jak się restuje system
Tu pisałem viewtopic.php?f=519&t=203470
o ile pamiętam reset robiłem tak: Back+Navi+Mute trzymać 10 sek.
na forum trójki gość miał podobny problem i sam się naprawił
tu bodajże viewtopic.php?f=489&t=186894&p=3290101&hilit=nie+dzia%C5%82a+kamera+cofania#p3290101
Tylko po resecie trzeba sobie wszystko poustawiać od nowa, ale tego pewnie się domyślasz?
o ile pamiętam reset robiłem tak: Back+Navi+Mute trzymać 10 sek.
na forum trójki gość miał podobny problem i sam się naprawił
tu bodajże viewtopic.php?f=489&t=186894&p=3290101&hilit=nie+dzia%C5%82a+kamera+cofania#p3290101
Tylko po resecie trzeba sobie wszystko poustawiać od nowa, ale tego pewnie się domyślasz?
ale co konkretnie poustawiać trzeba na nowo ? listę ulubonych stacji i telefon, czy coś więcej ?
Kolego reset przywraca ustawienia fabryczne , nigdy nic nie resetowałeś ? to lepiej się wstrzymaj. Np. głośność , tony wysokie, niskie itp. stacje radiowe ... wszystko to co "pod siebie" ustawiałeś.
PS
Marcin ja bym jeszcze poruszał kabelkami może coś nie łączy? , na klapie po podniesieniu jest taka duża zaślepka tam można rękę włożyć (jeśli masz cx 3 bo w podpisie nie widzę). Grzebałem
tam jak wymieniałem żarówki na ledy w rejestracji. Może od "trzaskania" się obluzowało?
No i tel. do ASO ,masz pewnie gwarancję ?
PS
Marcin ja bym jeszcze poruszał kabelkami może coś nie łączy? , na klapie po podniesieniu jest taka duża zaślepka tam można rękę włożyć (jeśli masz cx 3 bo w podpisie nie widzę). Grzebałem
No i tel. do ASO ,masz pewnie gwarancję ?
no mam gwarancje, auto ma kilka miesięcy. Natomiast skoro ta awaria ma zdolność do samonaprawienia się, to licze że, po 8 h w pracy naprawi się.
Nie mniej jednak jak nie, to sprubuje zresetować...pewnie w serwisie tez pierwsze co zrobią, to zresetują...
Nie mniej jednak jak nie, to sprubuje zresetować...pewnie w serwisie tez pierwsze co zrobią, to zresetują...
Mrozy nie powinny wpływać na działanie. Moja cx zimuje na zewnątrz (po Krakowsku na polu
) i nie mam problemów. Światła wsteczne włączają się przy wrzucaniu wstecznego? Masz automat czy manual?
Obawiam się, że będziesz musiał pofatygować się do ASO.
Obawiam się, że będziesz musiał pofatygować się do ASO.
xMisiek napisał(a):Masz możliwość podłączenia pod forscana? Może wyskoczył błąd kamery cofania i po jego usunięciu kamera zacznie działać?
Coś jest nie tak z tymi kamerami.
Nie sądzą aby to była wina słabego łączenia w instalacji gdyż problem znika często po nocnym postoju w garażu bez żadnego grzebania, ruszania kablami a czasem nawet wystarczy ponowne odpalenie auta.
Imo problem jest gdzieś po stronie software-owej.
kolego @marcin_wroc – jaką masz wersję oprogramowania MZD ?
Wiecie może czy Mazda oferuje darmowe aktualizowanie oprogramowania?
Ja na szczęście nie mam problemu z kamerą ale jeżeli np. coś aktualizują, to może na przyszłość warto to zrobić
Ja na szczęście nie mam problemu z kamerą ale jeżeli np. coś aktualizują, to może na przyszłość warto to zrobić
Dzisiaj do długiej listy błędów doszedł następny związany z dostępem bezkluczykowym ,przy odchodzeniu od auta kilka razy auto się nie zamknęło ,nie pomagało ani powtórne otwieranie i zamykanie drzwi ,nie było też żadnej reakcji przy próbie zamknięcia przyciskiem w klamce ,jedynie można było zamknąć pilotem .Dzisiaj zdarzyło się to dwa razy
bbogdan napisał(a):Dzisiaj do długiej listy błędów doszedł następny związany z dostępem bezkluczykowym ,przy odchodzeniu od auta kilka razy auto się nie zamknęło ,nie pomagało ani powtórne otwieranie i zamykanie drzwi ,nie było też żadnej reakcji przy próbie zamknięcia przyciskiem w klamce ,jedynie można było zamknąć pilotem .Dzisiaj zdarzyło się to dwa razy
Ja już zaczynam wierzyć, że prędzej dostanę bilety na koncert noworoczny w Wiedniu, niż Mazda spełni moje wezwania serwisowe. Ileż można czekać – zgłaszałem lusterko i antenę bodajże w listopadzie...
A co Ty @Furiat koncerty uwielbiasz – nie rozumiem ?
Czy należy przyjąć , że ASO przyjęło reklamację a Ty teraz czekasz na naprawę ? Między nami a sprzedającym jest umowa gwarancyjna i ją trzeba egzekwować, i to stanowczo
!
Czy należy przyjąć , że ASO przyjęło reklamację a Ty teraz czekasz na naprawę ? Między nami a sprzedającym jest umowa gwarancyjna i ją trzeba egzekwować, i to stanowczo

toruńczyk napisał(a):A co Ty @Furiat koncerty uwielbiasz – nie rozumiem ?![]()
Czy należy przyjąć , że ASO przyjęło reklamację a Ty teraz czekasz na naprawę ? Między nami a sprzedającym jest umowa gwarancyjna i ją trzeba egzekwować, i to stanowczo!
Ironicznie nawiązałem do ''szybkości'' działania serwisu Mazdy
Już raz się bawiłem z nimi w przesyłanie pism poprzez prawników i też trwało to bardzo długo. Szkoda mi nerwów i czasu, mam lepsze rzeczy do roboty
cześć chłopaki. dzięki za pomoc. no więc, tak jak przypuszczaliście, ,,samo sie naprawiło'' wyszedłem po 8 h z roboty i juz działało. pytanie w jaki sposób ten system ma zdolnośc do samo naprawienia się ?
jak wyjechałem z roboty jadąc do domu zauważyłem, że z kolei przestał działać system istop. ale na drugi dzień tez się sam ,,naprawił'' i już działa.
cuda Panie cuda...
jak wyjechałem z roboty jadąc do domu zauważyłem, że z kolei przestał działać system istop. ale na drugi dzień tez się sam ,,naprawił'' i już działa.
cuda Panie cuda...
Jeżeli chodzi o system i-stop, to samochód musi spełniać określone warunki, żeby system w ogóle działał. Na ekranie możesz sobie sprawdzić – zadziała w momencie, gdy pojawi się napis "i-stop: Gotowy."
1, 2