Witam was ponowne!
Ostatnio przy dość mocnym śniegu oraz jakiś czas temu przy ulewnym deszczu włączyła mi się i została aż do ponownego uruchomienia samochodu pomarańczowa kontrolka systemu SBS...
Czy ktoś miewał coś podobnego?
Wygląda na to, że woda lub śnieg spływająca lub zalegająca w przednim logo blokuje prawidłowe działanie systemu :–(
Chyba, że system używa też kamer... i tamto miejsce było "zasłonięte"...
Jeśli ani jedno ani drugie to czuję serwis przy pierwszym przeglądzie :–(
Z góry dzięki za podzielenie się doświadczeniami.
V.
Dopisano 22 lis 2017, 22:05:
Doczytałem instrukcję:
W wymienionych poniżej przypadkach kamera FSC nie może prawidłowo wykryć
obiektów docelowych i każdy z systemów może nie być w stanie działać prawidłowo.
(..)
• W złych warunkach pogodowych, takich jak deszcz, mgła oraz śnieg.
• Podczas spryskiwania szyby lub kiedy wycieraczki szyby przedniej nie są używane,
mimo iż pada deszcz.
• Lód, błoto, śnieg, szron, deszcz, zabrudzenia lub ciała obce, na przykład worek
foliowy, znajdują się na szybie przedniej.
(..)
Niby logiczne...
To tak w kwestii wyjaśnienia – ale jakie są wasze doświadczenia z działaniem tych systemów?
Jeszcze raz dzięki!
V.
SBS – pomarańczowa kontrolka przy śniegu i podczas deszczu
Strona 1 z 1
Niestety jest to kolejne niedopatrzenie producenta.
Wg mnie powodem jest brak ogrzewania konkretnie tej części szyby oraz wysokie usytuowanie uniemożliwiające w miarę sprawne ogrzanie szyby dmuchawą..
To nie pierwszy błąd utrudniający poprawne działanie systemów w mokrych i zimnych warunkach.
Wg mnie powodem jest brak ogrzewania konkretnie tej części szyby oraz wysokie usytuowanie uniemożliwiające w miarę sprawne ogrzanie szyby dmuchawą..
To nie pierwszy błąd utrudniający poprawne działanie systemów w mokrych i zimnych warunkach.

Emokah napisał(a):Staram się prowadzić auto tak, jakby tych gadżetów nie było.
Tak – ale zapalona pomarańczowa kontrolka sygnalizująca niewłaściwa pracę systemu awaryjnego hamowania (SBS) może spowodować niemały stres...
Ja także nie uzależniam się od tych systemów,
niektóre są jednak pomocne :–) SBS jeszcze do pomocnych nie należy i oby się nie przydał :–)
Podsumowując.
Mazda powinna zwrócić uwagę na górę szyby i na logo (jego konstrukcja mogłaby lepiej zapobiegać odkładaniu się wewnątrz śniegu), podgrzewanie tych elementów mogłoby trochę pomóc w sytuacjach gdy w obecnej konfiguracji systemy te zbyt łatwo "oślepiane" są przez warunki pogodowe.
Dam też znać jeśli zapalenie pomarańczowej kontrolki nasili się.
Dzięki!
V.
Mazda powinna zwrócić uwagę na górę szyby i na logo (jego konstrukcja mogłaby lepiej zapobiegać odkładaniu się wewnątrz śniegu), podgrzewanie tych elementów mogłoby trochę pomóc w sytuacjach gdy w obecnej konfiguracji systemy te zbyt łatwo "oślepiane" są przez warunki pogodowe.
Dam też znać jeśli zapalenie pomarańczowej kontrolki nasili się.
Dzięki!
V.
Panowie czy wy przypadkiem nie przesadzacie? Oczywiście podgrzewana przednia szyba byłaby super ale nie ze względu, że jeden system podczas opadów śniegu nie działa
W instrukcji jest opisane (z tego co pamiętam) np. w przypadku asystenta pasa, że warunki pogodowe mogą mieć wpływ na działanie. Tak samo pamiętam kilka lat temu test asystenta pasa w przypadku volvo które raz widziało raz nie. Inna historia z gps co ostatnio podawali, że navi mówiła jedź prosto a tam brak mostu bo remont.... Przykład z kamerą która jak jest zabrudzona pokazuje obraz brudu też będziecie narzekać?
Podsumowując nie przywiązujcie się aż tak bardzo do tych systemów bo są czasami zawodne i nie powinno nikogo to dziwić i brać wszystko na logikę, śniegiem pizdzi to .......
W instrukcji jest opisane (z tego co pamiętam) np. w przypadku asystenta pasa, że warunki pogodowe mogą mieć wpływ na działanie. Tak samo pamiętam kilka lat temu test asystenta pasa w przypadku volvo które raz widziało raz nie. Inna historia z gps co ostatnio podawali, że navi mówiła jedź prosto a tam brak mostu bo remont.... Przykład z kamerą która jak jest zabrudzona pokazuje obraz brudu też będziecie narzekać?
Podsumowując nie przywiązujcie się aż tak bardzo do tych systemów bo są czasami zawodne i nie powinno nikogo to dziwić i brać wszystko na logikę, śniegiem pizdzi to .......
Systemy powinny posiadać bardziej przemyślane zabezpieczenia przed warunkami pogodowymi,
przednie logo jest tu bardzo wrażliwym punktem...
Ja miałem już w tym roku 2 sygnalizacje awarii SBS, pierwsza podczas deszczu i druga niedawno podczas opadów śniegu.
Kontrolka zgasła dopiero po zatrzymaniu się w garażu, oczyszczeniu logo z wody/śniegu i ponownym odpaleniu samochodu.
Szyba... tu rzeczywiście jej podgrzewanie to spory koszt i zapewne to już byłaby przesada.
V.
przednie logo jest tu bardzo wrażliwym punktem...
Ja miałem już w tym roku 2 sygnalizacje awarii SBS, pierwsza podczas deszczu i druga niedawno podczas opadów śniegu.
Kontrolka zgasła dopiero po zatrzymaniu się w garażu, oczyszczeniu logo z wody/śniegu i ponownym odpaleniu samochodu.
Szyba... tu rzeczywiście jej podgrzewanie to spory koszt i zapewne to już byłaby przesada.
V.
Strona 1 z 1