Sposoby na odpryski lakieru
Przy ostatnim pucowaniu autka zauważyłam w zwiększonej ilości odpryski lakieru od kamyków, zmówiłam swój wymarzony kolor soul red i takie zaskoczenie – bo maska robi mi się niczym dalmatyńczyk
Wcześniej jeździłam tymi samymi trasami innym autkiem i nie miałam takiego problemu co przy nowej Madzi
(nie uwierzę że to jest wina użytkowania samochodu). Czy ktoś u siebie też zauważył ten problem? Co da się z tym zrobić?
-
asiencja
U mnie 3-4 wielkości główki od szpilki
, takie białe kropeczki, a mało w trasy jeżdżę. Co jakiś czas jedna przybywa...
Jakiś czas temu kupiłem coś takiego
http://allegro.pl/lakier-zaprawkowy-wyp ... 03115.html na wszelki wypadek , jak zobaczyłem co się dzieje ale jeszcze nie używałem 
Jakiś czas temu kupiłem coś takiego

dareme89 napisał(a):W aso maja zaprawił za 30zl polecam
Ten link,który podałem to jest do dilera Mazdy w Poznaniu
Nie wielu forumowiczów podaje z jakiego miasta
jest, a ASO nie jest wszędzie , ja z dużego miasta ,ale wolałem kupić gdzie kupiłem nie tracąc czasu na jazdę do ASO w korkach 30 min. w jedną stronę 
No właśnie ostatnio stwierdziłem, że na obecnym samochodzie po ponad roku użytkownia nie rzuciła w oczy mi się jeszcze żadna ryska, żaden odprysk (orpócz na czarnym lusterku) gdzie w poprzednim, który był czarny było już ich milion
Także polecam "ceramiczny" – nie dość, że samochód prezentuje się w tym kolorze bardzo fajnie (jak dla mnie w ogóle nie ma porównania z żadnym innym. No ale uwielbiany przez wielu Soul Red dla mnie wypada jako jeden z najmniej korzystnych w tym modelu więc co ja tam wiem
) to jeszcze nie widać żadnch mankamentów – przynajmniej na pierwszy rzut oka bo nie chodziłem z lupą 
Także polecam "ceramiczny" – nie dość, że samochód prezentuje się w tym kolorze bardzo fajnie (jak dla mnie w ogóle nie ma porównania z żadnym innym. No ale uwielbiany przez wielu Soul Red dla mnie wypada jako jeden z najmniej korzystnych w tym modelu więc co ja tam wiem
Co by to było malin00 jak wszystkie auta byłyby białe ... ?
Za modą też nie podążysz a ja cieszę oko każdym kolorem ubioru i nie dotyczy to tylko samochodów.
Twój biały jest też piękny i jeszcze jak piszesz dodatkowo "użytkowy". Pamiętam "starą epokę", kiedy nie było możliwości wyboru koloru samochodu a biały dominował . Miał on przewagę nad innymi tym , że szybko to się zauważało i nie było problemu z reklamacją kiedy "ruda" tylko zaczęła auto trawić
Mam nadzieję , że z naszymi tak nie będzie choć Mazdy z tego słyną
Za modą też nie podążysz a ja cieszę oko każdym kolorem ubioru i nie dotyczy to tylko samochodów.
Twój biały jest też piękny i jeszcze jak piszesz dodatkowo "użytkowy". Pamiętam "starą epokę", kiedy nie było możliwości wyboru koloru samochodu a biały dominował . Miał on przewagę nad innymi tym , że szybko to się zauważało i nie było problemu z reklamacją kiedy "ruda" tylko zaczęła auto trawić
Mam nadzieję , że z naszymi tak nie będzie choć Mazdy z tego słyną
Witam.
U mnie też brak odprysków 15k. Ale patrząc na lakier pod słońce lub w świetle podziemnego parkingu widać ryski po myjni albo ręcznej albo samoobsługowej
jak na roczne auto
to przykre ale nic nie jest wieczne i wszyscy nie mogą jeździć białymi lub srebrnymi kolorami bo było nudno więc radujmy się tym co mamy.
Pozdrawiam
Lucek
U mnie też brak odprysków 15k. Ale patrząc na lakier pod słońce lub w świetle podziemnego parkingu widać ryski po myjni albo ręcznej albo samoobsługowej

Pozdrawiam
Lucek

toruńczyk napisał(a):Co by to było malin00 jak wszystkie auta byłyby białe ... ?
Twój biały jest też piękny i jeszcze jak piszesz dodatkowo "użytkowy".
Ale o to chodzi, że on nie jest biały i w tym sęk
Jest jeszcze druga opcja kiedy myślą, że biały tylko brudny hehe
Malin00
... zauroczenie !? Fajny stan ... niech trwa do końca !
Mnie podobają się barwy "kameleon" . Wybrane to były barwy a pierwszy Civic zmieniał różne odcienia od zieleni po niebieski. Poprzedni Qashqai (cień nocy) mienił się od czerni po śliwkę a obecny też się zmienia w różnych odcieniach czerwieni w zależności od aury (nasłonecznienia) i to też jest piękne .
Jednak nie zależnie od koloru dostrzegam na karoserii M ślady uszkodzeń i mam już jedną po kamyku do uzupełnienia . Zakupiłem lakier zaprawkowy ale instrukcje tam są zachodniojęzyczne a mnie uczono tylko wschodnich języków to może ktoś w tym temacie mnie wspomoże ?
... zauroczenie !? Fajny stan ... niech trwa do końca !
Mnie podobają się barwy "kameleon" . Wybrane to były barwy a pierwszy Civic zmieniał różne odcienia od zieleni po niebieski. Poprzedni Qashqai (cień nocy) mienił się od czerni po śliwkę a obecny też się zmienia w różnych odcieniach czerwieni w zależności od aury (nasłonecznienia) i to też jest piękne .
Jednak nie zależnie od koloru dostrzegam na karoserii M ślady uszkodzeń i mam już jedną po kamyku do uzupełnienia . Zakupiłem lakier zaprawkowy ale instrukcje tam są zachodniojęzyczne a mnie uczono tylko wschodnich języków to może ktoś w tym temacie mnie wspomoże ?
Oczywiście ze można tylko trzeba mieć jakieś tam doświadczenie. Idealnie to jest zrobić zaprawkę z nadmiarem, później papierem wyrównać i lrzepolerowac, ale: lakier u nas w mazdach jest strasznie cienki i ja bym się bal jechać papierem po tym lakierze. Dlatego można zrobić zaprawkę bez nadmiaru lakieru i będzie Ok. Głównie chodzi o to Seby zakryć blachę podkład kolorem.
Ja po odbiorze (27.05) chcę dać swojego do zabezpieczenia:
na maskę, zderzak, wnęki klamek > folia bezbarwna a na resztę powłokę ochronną
paru znajomych korzystało już z w/w usługi > opinie pozytywne i faktycznie działa
na maskę, zderzak, wnęki klamek > folia bezbarwna a na resztę powłokę ochronną
paru znajomych korzystało już z w/w usługi > opinie pozytywne i faktycznie działa