Parowanie tylnych lamp
Strona 1 z 1
Witam,
czy ktoś posiada problem związany z parowaniem tylnych lamp? Chodzi mi dokładnie o tą część lamp która się unosi wraz z klapą bagażnika. Dodam że lampy praktycznie cały czas są zaparowane w zimie.
czy ktoś posiada problem związany z parowaniem tylnych lamp? Chodzi mi dokładnie o tą część lamp która się unosi wraz z klapą bagażnika. Dodam że lampy praktycznie cały czas są zaparowane w zimie.
- Od: 28 sty 2017, 03:44
- Auto: CX-3, 2.0, 120KM, 6MT, 2016r
Hej!
lampa moim zdaniem do wymiany na gwarancji. Nie ma prawa Ci nic parować w kloszach reflektorów – nie znam się, ale woda może tam doprowadzić do zwarcia?
lampa moim zdaniem do wymiany na gwarancji. Nie ma prawa Ci nic parować w kloszach reflektorów – nie znam się, ale woda może tam doprowadzić do zwarcia?
W gwarancji się zabezpieczyli i jest napisane ze parowanie lamp to normalna rzecz. Wejdź do jakiegoś garażu, otwórz klapkę od lampy i niech porządnie się wywietrzy. Potem dobrze zamknij pokrywkę. ( zakładam ze są tam jakieś pokrywki do żarówek ) może coś było nieidealnie domknięte i parują tak jak tylne szyby.
Kierujesz sprawe na podstawie przepisow konsumenckich i jezeli usterka wystapila w okreslonym czasie od dnia zakupu to sprawa nie podlega dyskusji. Wtedy to dealer musi odniesc sie do reklamacji a nie importer. Przepisy gwarancyjne sa zawsze na korzysc producenta (w tym przypadku importera) i rzeczywiscie jest tam wspomniane wylaczenie. Jezeli bylyby problemy to powolujesz rzeczoznawce i kierujesz sprawe do sadu. Wystarczy, ze rzeczoznawca wykaze, ze zaparowany reflektor stwarza zagrozenie dla zycia (oswietlenie samochodu jest jednym z krytycznych elementow) i nie bedzie dyskusji. Inna sprawa, ze wymiana moze niczego nie zmienic. Masz pakiet LED?
-
limo
Samochód kupiłem w lipcu a zaparowane lampy są od końca listopada. Tak mam pakiet Led z tyłu. Na razie pojechałem do serwisu wysłali gdzieś zdjęcia tego zaparowania i zmierzyli powłokę lakierniczą wokół lamp. Czekam na telefon. z serwisu.
Pewnie wyslali do importera a ten do Mazda Europe. Miejmy nadzieje, ze to jednostkowy przypadek a nie cecha wszystkich wyprodukowanych lamp LED dla Mazdy. Tak, czy owak zycze wymiany na nowy i rozwiazanie problemu.
-
limo
Pakiet Led jest całościowy..
Z tego co widzę na zdjęciu zaparowana jest cześć lampy przy kierunkowskazie, a tam jeżeli dobrze się orientuję światło czerwone to led, natomiast kierunkowskaz żarówka.
U mnie, odpukać, od lipca zeszłego roku nic takiego nie działo się, mimo że, samochód raz jest garażowany, raz nie, niezależnie od pory roku.
Typ oświetlenia pakietu, oraz wiele innych informacji opisany jest w temacie "Światła Led"
U mnie, odpukać, od lipca zeszłego roku nic takiego nie działo się, mimo że, samochód raz jest garażowany, raz nie, niezależnie od pory roku.
Typ oświetlenia pakietu, oraz wiele innych informacji opisany jest w temacie "Światła Led"
Witam mam podobny problem
Auto odebrałem dopiero 2 tyg temu i myślałem ze mój pierwszy post będzie dotyczył wrażeń z jazdy a tu taka niemiła niespodzianka...po obfitych opadach deszczu zaczęła się zbierać para w tylnych kloszach tych na klapie bagaznika. Dowiadywalem się w sprawie gwarancji ale rzeczywiście dopóki nie ma tam wody to nic nie można zrobić za bardzo. Wilgoć moim zdaniem dostaje się od srodka z boku gdzie jest mała plastikowa klapka i nie ma tam żadnej gumy. Przy zamkniętej klapie bagażnika nic tam nie naleci ale wystarczy ze klapa jest mokra i jak się ją podniesie to może sciec parę kropel. Wogole w tym aucie zaskakujaco sporo wody skapuje do środka gdy np otwiera się drzwi a jest mokro to z góry zawsze kapie do kabiny.
Ibroda1990 udało ci się rozwiązać jakoś ten problem?
Ibroda1990 udało ci się rozwiązać jakoś ten problem?
Witam
Panowie taka sytuacja jest niedopuszczalna tak jak pisze SOSENKA może dojść do zwarcia i przepalenia
styków (miałem taką sytuację w drugim aucie i po wymianie lampy na nową problem ustał) na dodatek klosze będą zachodzić od środka w skutek reakcji z wodą. Pisanie w gwarancji że, to normalna rzecz jest raczej nie na miejscu gdyż grozi to usterką oświetlenia co ma wymierny wpływ na bezpieczeństwo podróżujących.
Poniżej link do tematu przybliżającego problem
http://motoryzacja.interia.pl/samochody ... Id,1559411
Pozdrawiam
Lucek
Panowie taka sytuacja jest niedopuszczalna tak jak pisze SOSENKA może dojść do zwarcia i przepalenia
styków (miałem taką sytuację w drugim aucie i po wymianie lampy na nową problem ustał) na dodatek klosze będą zachodzić od środka w skutek reakcji z wodą. Pisanie w gwarancji że, to normalna rzecz jest raczej nie na miejscu gdyż grozi to usterką oświetlenia co ma wymierny wpływ na bezpieczeństwo podróżujących.
Poniżej link do tematu przybliżającego problem
http://motoryzacja.interia.pl/samochody ... Id,1559411
Pozdrawiam
Lucek

Po 3 tygodniach zadzwonili do mnie z ASO Mazda i obiecali wymienić lampy w najbliższy poniedziałek
Tak jak limo napisał powyżej oficjalnie zostałem poinformowany o takim zjawisku (przez ASO, a później odwołując się do MMP od nich).
Zaobserwowałem, że robi się to po stosunkowej chłodnej nocy, gdy jest duża wilgoć na zewnątrz.
I tylko na lampach tylnej klapie. Oczywiście nie każdej nocy i zaraz jak temperatura pójdzie do góry efekt mgiełki na kloszach znika.
Serwisant pokazał mi, że powyższa regułka jest rozesłana do ASO (oczywiście w języku polskim).
Zaobserwowałem, że robi się to po stosunkowej chłodnej nocy, gdy jest duża wilgoć na zewnątrz.
I tylko na lampach tylnej klapie. Oczywiście nie każdej nocy i zaraz jak temperatura pójdzie do góry efekt mgiełki na kloszach znika.
Serwisant pokazał mi, że powyższa regułka jest rozesłana do ASO (oczywiście w języku polskim).
Strona 1 z 1