Witam,
w jednym z wątków dotyczących M3 BM http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=494&t=166588&view=unread#unread przeczytałam, że na http://aliexpress.com można zamówić za ok. 30-40$ kamerę cofania i samodzielnie ją zamontować.
Sprawdziłam, że taka sama kamera jest również dostępna dla naszych CX-3 np. tutaj: http://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=AS_20151111105304&SearchText=mazda+cx-3+camera
Czy ktoś z Was zamontował już z sukcesem taką kamerę?
Kamera cofania – chiński zamiennik
Strona 1 z 1
Łudze się, ze jednak japońce pakują coś markowego i lepszego od tego co jest na aliexpress. Wątpie by w tej cenie udało się zakupic kamerkę z jakimś dobrym przetwornikiem, soczewka szklana a nie plastik itp.
Oczywiście w dzisiejszych czasach wszystko jest możliwe ;/ Znany jest przypadek ASO, które pakowalo czujniki parkowania wlasnie takie chinśkie zamienniki do starszych wersji mazd. Z przyjemnością zerknę na jakieś zdjęcie ekranu z obrazem z tej kamerki. Mam chińską kamerke cofania z ekranem w lusterku... kolory przekłamane w stronę niebieskiego... bardzo.
Możesz zobaczyć tutaj:
viewtopic.php?p=2989907#p2989907
Patrząc na wygląd tych kamer i opisy... bardzo podobne do tych uniwersalnych. Tu większa część ceny to oprawka pod wymiar.
Oczywiście w dzisiejszych czasach wszystko jest możliwe ;/ Znany jest przypadek ASO, które pakowalo czujniki parkowania wlasnie takie chinśkie zamienniki do starszych wersji mazd. Z przyjemnością zerknę na jakieś zdjęcie ekranu z obrazem z tej kamerki. Mam chińską kamerke cofania z ekranem w lusterku... kolory przekłamane w stronę niebieskiego... bardzo.
Możesz zobaczyć tutaj:
viewtopic.php?p=2989907#p2989907
Patrząc na wygląd tych kamer i opisy... bardzo podobne do tych uniwersalnych. Tu większa część ceny to oprawka pod wymiar.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
W w/w wątku dotyczącym M3 BM znajdują się screeny z tej chińskiej podróbki i jak dla mnie nie ma wielkiej różnicy w porównaniu z tym, co widziałam podczas jazdy testowej cx-3 w wersji skypassion. umówmy się, przy dzisiejszej technice kamery cofania nie są skomplikowanymi technologicznie urządzeniami. Mają pomóc w ocenie odległości. Prowadzić nią obserwacji nie zamierzam.
Odgrzewam temat, zamówiłem dodatkowo do swojej CX-3 kamerę przy zakupie auta i z jej jakością, jeśli chodzi o obraz nie jest najlepiej, ale z drugie strony ma służyć do cofania, a nie nagrywania. Ciężko jest cofać przy tak małej szybie z tyłu, dodatkowo przyciemnianej i umieszczonej tak wysoko. Czujniki parkowania też mnie nie przekonują, sytuację ratują duże lusterka, ale co jest bezpośrednio za autem? Podsumowując, kamera najbardziej przydaje się w nocy, obraz jest jasny i szerokokątny, gadżet warty uwagi.
Strona 1 z 1