Wojtek napisał(a):Zamek do zwiedzania jest 8 mil od hotelu:
Highclere Castle
Niestety obawiam się, że zwiedzanie zamku może być utrudnione, gdyż do zwiedzania udostępniony jest tylko w określonym terminie: April, May, July, August and September albo na specjalnych eventach: najbliższy jest 8-9 Oct, poźniej dopiero Christmas time

Nie jestem pewien, bo nie znalazłem danych, czy ogrody dostępne są cały rok czy również tylko w wyznaczonych terminach

Jest niedaleko miejsca noclegowego, więc można sprawdzić,
Dostęp dla zwiedzających jest w następujących miejscach w okolicy naszego "noclegu" w promieniu (+)(–) 20 mil:
1) Adres: ruiny Donnington CastleDonnington – Castle Farm Cottage, Castle Ln, Donnington, Newbury RG14 2LE
2) Kaplica – Chisbury, Marlborough, Wiltshire, SN8 3JA
3) Farnham Castle Keep – Castle Street, Farnham, Surrey, GU9 0AG
4) ABINGDON COUNTY HALL MUSEUM – Abingdon, Oxfordshire, OX14 3HG
5) SILCHESTER ROMAN CITY WALLS AND AMPHITHEATRE – Silchester, Hampshire, RG7 2HP
Proponuję spotkać się w hotelu około 10am. Zameldować się można dopiero od 15.00, ale jest restauracja aby napić się kawy czekając na wsystkich. Potem możemy zrobić wypad do Farnham (3) i Silchester (5) kończąc na zamku Donnington (1) (jeśli będzie otwarty) lub pojechać do Kaplicy (2). W niedzielę polecam Abington (4) i rozjechać się do domów.