Ksenony, a prawo

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kenlao » 13 lis 2011, 22:12

Mam pytanie:z tego, co przeglądam oferty CX-9-tek, to nie spotkałem jeszcze takiej, która miałaby widoczne spryskiwacze do lamp. Jak kupować tej klasy auto, to z ksenonami. Gdzie szukać CX-9-tek z wymaganymi przez prawo spryskiwaczami i samopoziomowaniem?...w UE?...aa...czy wogóle można te spryskiwacze i system samopoziomujący "jakoś" dorobić, co by się nasi stróże prawa nie dochrz...??? :|
kenlao

Postprzez bandit650 » 15 lis 2011, 19:07

Spoko sprawa sam się zastanawiam jak to wygląda w praktyce prawdopodobnie jak przegląd przejdzie to niema czym się martwić <oczy>
bandit650

Postprzez MaG » 16 lis 2011, 00:57

Ostatnio przeglądałem ofertę Mazdy na wschodzie, bo interesuje mnie Mazda 8 czyli nowy MPV. No i znalazłem na Taiwanie CX9 z kierownicą po lewej, ksenonami ze spryskiwaczami, przeciwmgielnymi z tyłu i licznikiem w km.
http://www.mazda.com.tw/cars_main.asp?c ... menuid=101
Można? Można! Tylko dlaczego tak daleko od EU?
No a dlaczego nie ma Mazdy 8/MPV poza Azją?
Początkujący

Od: 15 gru 2003, 16:46
Auto: CX9 3,7 Sport, M6 2.0 143KM

Postprzez Paweł » 16 lis 2011, 02:23

MaG napisał(a):No a dlaczego nie ma Mazdy 8/MPV poza Azją?

Dobre pytanie. Doprecyzowując – dlaczego nie ma Mazdy8 w wersji LHD? Samochód wygląda na bardzo konkurencyjny wobec Questów, Odysseyów i spółki. Możliwe, że Ford bojąc się o sprzedaż aut spod własnego znaku zablokował wprowadzenie tego samochodu do Ameryki, a zainteresowanie minivan'ami w Europie jest nikłe, więc Mazda po prostu nie miała dla niej prawostronnego rynku zbytu.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez MaG » 16 lis 2011, 11:01

Otóż jest Mazda 8 w wersji LHD – w Chinach.
Co do motywów Forda – możliwe, choć nie wiem, czy mają wciąż taki wpływ na Mazdę. Co do Europy – no nie wiem, patrząc na ofertę: VW Sharan, Seat Alhambra, Fiat/Lancia z kupionym Voyager'em i inne. Ale to na inny wątek :)
Początkujący

Od: 15 gru 2003, 16:46
Auto: CX9 3,7 Sport, M6 2.0 143KM

Postprzez Paweł » 16 lis 2011, 20:18

MaG napisał(a):Otóż jest Mazda 8 w wersji LHD – w Chinach.

No proszę! Od zeszłego roku... nie wiedziałem. Skoro mają już opracowaną przekładkę, to może jest szansa na wprowadzenie jej do Europy i Ameryki, gdzie Ford już nie rządzi Mazdą – choć na pewno mają podpisane jakieś umowy o zasadach współpracy na najbliższe lata.

MaG napisał(a):Ale to na inny wątek

Eee tam, wreszcie coś ciekawego! <lol>

P.S. Eurovan nie doczekał się następcy, bo wciśniecie Voyagera do katalogu Lancii to raczej gest rozpaczy nad firmą mającą kojarzyć się z prestiżem, a posiadającą jedynie mikre autko miejskie i kompakt. Renault też jakby wahał się nad produkcją Espace V. Natomiast lekko karłowaty Sharan – wreszcie z odsuwanym drzwiami, ale imho niepotrzebnie ograniczoną przestrzenią wnętrza przez konsolą środkową, sztywno umieszczone fotele i wyprofilowanie podłogi – jest raczej bliższy np. Mazdzie5, czy C4 GP, niż prawdziwemu minivanowi.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17