Zmiana fabrycznego radia [EU]

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Robert76 » 16 lip 2019, 17:30

Witam wszystkich, czy może ktoś podpowiedź jak przerobić podłączenie oryginalnej kamery cofania mazda cx9 2014 do stacji multimedialnej. Pozdrawiam Robert
Początkujący
 
Od: 16 lip 2019, 17:19
Posty: 2

Postprzez rafik85 » 16 lip 2019, 21:50

Raczej tylko podłączenie kamery dedykowanej do radia
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sty 2017, 09:15
Posty: 813 (0/17)
Auto: cx5 2.5t 250KM2020
3 2.5 185KM 2019
mx5 2.0 185KM 2019

Postprzez Dranet » 17 lip 2019, 06:03

Robert76 napisał(a):Witam wszystkich, czy może ktoś podpowiedź jak przerobić podłączenie oryginalnej kamery cofania mazda cx9 2014 do stacji multimedialnej. Pozdrawiam Robert


Siema.
Oryginalne kamery są na 6 V, wystarczy dokupić konwerter z 6 na 12 V i odpowiednio podłączyć.
Ja w swojej wykorzystałem oryginalną kamerkę i kable AV.
Sygnał cofania znalazłem w kostce z przodu, w słupku, nie musiałem nic przeciągać z tyłu samochodu.
Dokładnie jest to opisane na grupach Mazda USA po eng.

Pozdro
DD
Forumowicz
 
Od: 6 mar 2014, 22:45
Posty: 137 (0/1)
Skąd: Warszawa
Auto: CX-9 13 GT AWD, 3.7 LPG BRC na jednym parowniku :–)
CX-9 07 Sport FWD na eLPiGi BRC po wymianie silnika na 3,7

Postprzez Robert76 » 17 lip 2019, 08:40

Konwenter już kupiłem tylko włąśnie nie wiem skąd wziąć zasilanie bo wejście sygnałowe do nowego radia jest, a to zasilanie z której wiązki się bierze? I jeszcze jedno pytanie czy można dostać jakąś przejściówkę czy trzeba odcinać oryginalną kostkę. Pozdrawiam
Początkujący
 
Od: 16 lip 2019, 17:19
Posty: 2

Postprzez kuleczka102 » 13 wrz 2019, 20:48

Witam.
Autko cx7 2007 bose ze zmieniarką na 6 płyt.
Zgodnie z poradami na forum zakupiłem adapter PAC Mazato i podłączyłem chińczyka niededykowanego do Mazda. Wszystko działa, dźwięk jest na wszystkich głośnikach, trzeba było tylko zmniejszyć w samym chińczyku moc sygnału (w ustawieniach fabrycznych) bo szło za duże wzmocnienie z radia, potem wzmacniacz bose i było tak, że od basów uszy pękały a do tego straszne szumy. Po zmniejszeniu w ustawieniach radia jest poprawnie. Gdyby ktoś miał problem z głośnością a nie miał regulacji w radiu to można spróbować podłączyć się przez wiązkę z chinchami z radia.

A teraz pytanie:
Jak podłączyć SWI z kierownicy? Adapter Pac mazato który mam, ma na wiązce odgałęzienie na jakiś inny dodatkowy adapter do SWI, ale jaki zakupić? Jak to połączyć? Próbowałem bezpośredniego połączenia key1 i key2 radia z przewodami na kostce radiowej mazdy, ale nie ma żadnej reakcji.
Początkujący
 
Od: 13 wrz 2019, 20:35
Posty: 1
Auto: CX7 2007 2,3Tgaz

Postprzez ravhtcx9 » 1 lis 2019, 08:38

Witajcie.
Czy bez wymiany oryginalnego radia( opcja z kamerą i środkowym wyświetlaczem) można dołożyć sam moduł bluetooth do tego radia? Bez nawigacji się obędę ale rozmowy w aucie z uwagi na pracę prowadzę często i słucham też Tidala więc przydałby mi się BT, a nie łączenie po aux.
Forumowicz
 
Od: 31 paź 2019, 19:18
Posty: 33 (0/1)
Auto: Mazda CX9 2011

Postprzez ravhtcx9 » 5 lis 2019, 20:18

Pomoże/odpowie ktoś :)?
Forumowicz
 
Od: 31 paź 2019, 19:18
Posty: 33 (0/1)
Auto: Mazda CX9 2011

Postprzez majonez1970 » 6 lis 2019, 09:27

Możesz dokupić zestaw głośnomówiący. Ale dziwię się że nie masz radia z BT, tym bardziej, że masz kamerę cofania.
Forumowicz
 
Od: 25 cze 2019, 07:00
Posty: 52 (0/1)
Skąd: podlaskie, Białystok
Auto: Mazda CX-7 2,3 244KM ER 2007

Postprzez ravhtcx9 » 8 lis 2019, 09:14

Ja też jestem zdziwiony .Takie funkcje jak: Kamera cofania, elektryczna klapa, grzanie foteli, a BT brak.
Prędzej bym obstawiał, że którejś z tych opcji nie będzie w standardzie.
Na kierownicy brak przycisku do rozmów i na radio też brak ikony telefonu :(
Widziałem w necie, że większość CX9ek ma radio, które wygląda niemal identycznie jak moje ale ma w prawym górnym rogu magiczny przycisk Phone.
Pytanie czy podmiana na to radio wystarczy i będzie możliwość korzystania z BT?
https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-cx9 ... C1Fev.html
Przy lusterku z tego co widzę, mam mikrofon do rozmów więc niby coś jest w tym kierunku, a jednak za mało.

Forumowicz
 
Od: 31 paź 2019, 19:18
Posty: 33 (0/1)
Auto: Mazda CX9 2011

Postprzez henex1980 » 4 gru 2019, 14:47

Witam. Czy pomoże ktoś w ocenie tego radia? Mam system bose,radio bez wyświetlacza. Chciałbym podpiąć kamerkę cofania i oczywiście zależy mi na zachowaniu nagłośnienia. https://allegro.pl/oferta/radio-nawigac ... e=facebook
Forumowicz
 
Od: 17 mar 2019, 13:04
Posty: 158 (10/0)
Skąd: Jasło
Auto: Mazda cx-9 2008r

Postprzez Kolbi » 11 gru 2019, 14:24

Ten sam sprzedawca ma dedykowane do CX-9 z BOSE ale cena już 50% wyższa.
Ciekawe czemu taka różnica?
Zadaj pytanie sprzedającemu, odnośnie tej tańszej wersji, czym się różni i czy obsługuje też BOSE.
Forumowicz
 
Od: 20 kwi 2007, 20:20
Posty: 59 (0/1)
Skąd: Szczecin
Auto: była Mazda 323F BA 1.5 Z5 aut.
Mazda CX9 TB 3.7 2010 europa.

Postprzez majonez1970 » 11 gru 2019, 15:18

Różni sie pewnie tym, że ma tylko 1GB pamięci RAM a tamto więcej. Mam podobne radio z 1GB pamięci i wbudowanym micro do zestawu głośnomówiącego (prawie mnie nie słychać jak mówię a nie można zwiększyć poziomu głosu) i działa tak sobie. Nie mówiąc o sygnale radiowym, sterowaniu z kierownicy (nie działa).
Forumowicz
 
Od: 25 cze 2019, 07:00
Posty: 52 (0/1)
Skąd: podlaskie, Białystok
Auto: Mazda CX-7 2,3 244KM ER 2007

Postprzez ravhtcx9 » 21 lis 2020, 08:25

Czy ktoś mi podpowie czy do CX9 z 2011 wersja EU podejdzie radio z CX9 2014 wersja USA?
Mam bowiem fabrycznie radio bez BT i z tym mniejszym wyświetlaczem, a myślę o jego wymianie na radio z BT i navi czyli tą inną opcją jaką wsadzali do CX.
Wymiarowo wygląda, że ok ale czy inny rocznik auta bo 2014 to już też zmieniona buda, oraz USA zamiast PL zagra do mojej Madzi?
Forumowicz
 
Od: 31 paź 2019, 19:18
Posty: 33 (0/1)
Auto: Mazda CX9 2011

Postprzez Krzych-Lublin » 24 lis 2020, 15:16

Bt w CX-9 to oddzielny moduł po deską, nie jest wbudowany w radio.
Początkujący
 
Od: 12 lip 2017, 21:06
Posty: 22

Postprzez ravhtcx9 » 24 lis 2020, 20:13

Ok. Dziękuję.
Czyli sama zmiana radia nie pomoże. Muszę sprawdzić czy mam moduł a jak nie to zakup jednego i drugiego by był rozwiązaniem tj. radia i modułu.
Wrzuciłbym emulator zmieniarki ale do CX9 nie ma.
Forumowicz
 
Od: 31 paź 2019, 19:18
Posty: 33 (0/1)
Auto: Mazda CX9 2011

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Moderator

Moderatorzy CX-3 / CX-5 / CX-7 / CX-9