Błąd Air bag

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez MazdaBlack » 24 lut 2015, 12:32

Witam wszystkich.

W mojej CX-9 wystąpił mały ale trudny do opanowania problem, może ktoś miał podobny i wesprze doświadczeniem. Rok po zakupie samochodu, wyrzuciło mi błąd Airbag, kontrolka zapala sie raz przerwa i dwa razy. Z tego co doczytałem to kod 12. Stało się to jak osoba 120 kg jechała samochodem na miejscu pasażera. jeden mechanior stwierdził że Crash data, no to została "wykasowana" aczkolwiek błąd nadal występuje. Ten co wykasowywał stwierdził uszkodzony sensor bocznego airbaga. Po podpięciu w w ASO Mazdy komputer pokazuje dwa błędy, z czego jeden to brak zamknięcia pętli czujnika odsunięcia fotela pasażera. Czy ktoś miał może podobny problem i może coś doradzić.
Dzieki za pomoc.
MazdaBlack

Postprzez cinek78 » 25 lut 2015, 09:59

Musisz sprawdzić czy nie jest oberwany czyjnik w fotelu siedzenia który analizuje wagę osoby siedzącej – miałem podobny problem w f. stilo – ponowne poprawne ułożenie maty i poprawienie kostek usuneło problem... ;–)
Niestety wiąże sie to z demontażem tapicerki siedzenia.
Forumowicz

Od: 23 lip 2013, 09:08
Auto: Mazda cx5 , Alfa Romeo Giulietta
, Ducati MTS 1200

Postprzez Ronin 4x4 » 8 kwi 2015, 21:12

Cinek, u mnie miga raz, a po chwili 9x i ta sekwencja pojawia się co jakiś czas. Możesz coś pomóc?
Forumowicz

Od: 28 cze 2014, 22:53
Auto: Mazda CX-9 2013 USA Crystal White Pearl Mica

Postprzez cinek78 » 10 kwi 2015, 09:26

tylko ASO – nie mam kodów...
Forumowicz

Od: 23 lip 2013, 09:08
Auto: Mazda cx5 , Alfa Romeo Giulietta
, Ducati MTS 1200