Korek zakrętka do zbiorniczka płynu hamulcowego

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez depeszman » 8 lut 2015, 11:38

Witajcie,
mam problem, podczas wizyty w serwisie i wymiany płynu hamulcowego mechanik zapomniał zakręcić zbiorniczek. Zauważyłem to po 3 miesiącach – jaki wstyd. Dzwoniłem do serwisu, ale nie znaleźli korka. Czy wiecie od jakiego innego modelu MAZDY korek/zakrętka pasuje ? Do MAZDY CX-9 można jedynie zakupić kompletną pompę wspomagania ze zbiorniczkiem, co kosztuje chyba 2-3 tyś. Szukam na Allegro, próbuję pytać sprzedających, ale nikt nie wie czy korek będzie pasował do CX-9. Dodam, że jeśli dobrze pamiętam, to w zbiorniczek wkładało się zatyczkę przeźroczystą (też jej nie mam), a potem zakręcało korek. MAZDA CX-9, silnik 3,7, rok 2008, wersja europejska. Może ktoś pomóc ?

Tak wygląda mój zbiorniczek
http://zapodaj.net/14deae5f049b5.jpg.html
Początkujący

Od: 12 wrz 2013, 01:16
Auto: Mazda CX-9, 3,7l, 277KM, wersja Europa

Postprzez Josh » 8 lut 2015, 13:42

Zmierz średnicę gwintu i spróbuj dobrać coś zamiennego na przykład tu:
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/ofe ... 92,101494/

Co do "zatyczki" chodzi Ci pewnie o rodzaj sitka zabezpieczający przed wpadaniem brudu, tu też polecam dobór jedynie po zmierzeniu średnicy otworu.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Xtof
Moderator

Od: 13 maja 2008, 11:29
Auto: Rodzinne

Postprzez depeszman » 10 lut 2015, 17:29

Koledzy, może ktoś zmierzyć średnicę zewnętrzną i wewnętrzną oraz wysokość zewnętrzną korka płynu hamulcowego w Mazdzie CX-9 wersja Europa ? Dziękuję za pomoc, będę mógł sobie dobrać zamiennik, który proponuje kolega Josh
Początkujący

Postprzez depeszman » 4 mar 2015, 09:30

Witam. Szkoda, że nikt mi nie pomógł w tak prostej sprawie – zmierzenie średnicy i wysokości korka. Podzielę się mimo to moim doświadczeniem, bo może komuś się przyda. Kupiłem na Allegro kompletną pompę ze zbiorniczkiem i nakrętka do MAZDA PREMACY z 2001. Korek pasuje idealnie. Wybrałem go na podstawie zdjęcia oryginalnej pompy do MAZDY CX-9 i na podstawie ofert z Allegro pomp/zbiorniczków do Mazdy. TEMAT ZAMKNIĘTY.
Początkujący