Zużycie oleju
Strona 1 z 1
Sorki że nie z tej beczki ale nie chciałem zakładać nowego tematu.
Jak u Was ze zużyciem oleju w silniku ? U mnie po przejechaniu 11000 km wciągnął prawie 6 litrów. Jak dla mnie to chyba coś nie tak. Autko ma przejechane raptem 30000 km. Mój mechanik stwierdził że bardzo dużo ale trzeba by pół silnika rozebrać by znaleźć nieszczelność.
Jeżdżę na gazie.
A jak jest u Was ? Bo zastanawiam się co zrobić.
Jak u Was ze zużyciem oleju w silniku ? U mnie po przejechaniu 11000 km wciągnął prawie 6 litrów. Jak dla mnie to chyba coś nie tak. Autko ma przejechane raptem 30000 km. Mój mechanik stwierdził że bardzo dużo ale trzeba by pół silnika rozebrać by znaleźć nieszczelność.
Jeżdżę na gazie.
- Od: 15 sty 2014, 00:41
- Auto: Mazda cx-9 2011
Jak kręcę się "koło komina" to prawie wogóle nie bierze(0,3-0,6l). Jak robię trasę , dość szybko to ok. litr na 1000Km..
Teraz zmienię olej na 5w-20 zalecany przez producenta – zobaczymy jak na nim będzie żłopał
Teraz zmienię olej na 5w-20 zalecany przez producenta – zobaczymy jak na nim będzie żłopał
ute napisał(a):Sorki że nie z tej beczki ale nie chciałem zakładać nowego tematu.
Jeżdżę na gazie.
Siema !
UTE ! Kosmicznie dużo Ci tego oleju bierze, musi nieźle dymić jak dajesz po garach / ciśniesz na max-a :–)
Mi bierze od wymiany do wymiany (co 10kkm) może z litr max 1,5, robię głównie trasę, po mieście rzadko. Wiadomo jak się ciśnie gaz do dechy więcej wciągnie oleju. Ale to nie jest tak, że muszę dolać po przejechaniu 10 kkm, po prostu poziom oleju spada do minimum.
Jeżdżę na 5W30 Mazdowskim Ultra Dexelia i jest OK.
Przebieg – 118 000 mil ! :–)
pozdro
Ostatnio edytowano 17 gru 2014, 22:00 przez Dranet, łącznie edytowano 1 raz
Ja stosuje Dexelie DPF. Wymiana co 15tkm. Przebieg auta to 210tkm i żadnych dolewek między zmianami. Jazda w 90% po trasach, silnik z LPG.
- Od: 22 cze 2008, 22:16
- Auto: Mazda 6 (GY) 2.0 MZR CD '03 136KM
Mazda 6 (GY) 2.0 MZR CD '06 143KM
Mazda 5 (CR) 2.0 MZR CD '08 143KM
Mazda CX-9 `08
277KM + LPG
Witam. Pewnie banalne pytanie ale trzymacie stan oleju w gornej granicy na bagnecie czy po środku? Pytam bo podobno przy rozrządzie na łańcuchu ma to znaczenie. Tzn. idelnie trzymany stan oleju. Dodam ze auto do przebiegu 284tys jeździlo na benzynce. Obecnie gaz i na 6tys/km dolałem 0.6lit. Co chyba ważne około 3tys po autostradzie i cisnąłem ostro tym bardziej ze były warunki.(niemcy)
Zauważyłem że na LPG mniej zużywa niż na benzynie.
- Od: 12 lip 2017, 22:06
ute napisał(a): U mnie po przejechaniu 11000 km wciągnął prawie 6 litrów. Jak dla mnie to chyba coś nie tak. Autko ma przejechane raptem 30000 km.
Siema.
Bardzo dużo Ci bierze, czyli od wymiany do wymiany zużywasz 11 litrów oleju :-O
Musi dymić sporo po odpaleniu na zimnym, nie zauważyłeś tego wcześniej ?
ja praktycznie nie dolewam, no może z pół litra doleję i tyla.
DD
Strona 1 z 1