Czy wasze CX9 również dymią przy zwiększonych obrotach prawie zawsze na biało?
Wcześniej jeździłem Mazdą 6 2.0 l w benzynie i nic takiego nie dostrzegałem.
Zawsze myślalem, że to normalne przy dużej mocy silniku.
Teraz zacząłem się obawiać, że może to przez problemy z uszczelką pod głowicą.
Około 2 miesięcy temu w serwisie na przeglądzie wszystko było ok.
Dymienie mam od zawsze.
Przebieg 160 tysi.
Dopisano 7 sty 2014, 21:44:
Zapomniałem dodać, że moje obawy zaczęły się brać z powodu ubywającego płynu chłodniczego.
Wycieku raczej brak.
Poziom oleju w silniku niski (min).
Stopień dymienia, ubywa płynu
Strona 1 z 1
Bardzo czesto, chyba zawsze widze biały dym.
Jak wchodze na wysokie obroty to w lusterku widać.
Ale również jak stoje na na światłach to widze jak wiatr na lewo i prawo zawija dymem.
Płynu ubyło mi z Max na min po około 1-2 tygodnie.
Ale zatrzymuje sie poniżej min i juz nie ubywa.
Dziennie robie 60 km.
Dzisiaj rano to wyglądało tak:
Po przejechaniu około 12 km stoje na zamkniętym przejeżdzie kolejowym i widze w lusterku jak zadymienie białe z wydechu. WYdaje mi się że znacznie wieksze niż w przypadku innych aut.
Jak wchodze na wysokie obroty to w lusterku widać.
Ale również jak stoje na na światłach to widze jak wiatr na lewo i prawo zawija dymem.
Płynu ubyło mi z Max na min po około 1-2 tygodnie.
Ale zatrzymuje sie poniżej min i juz nie ubywa.
Dziennie robie 60 km.
Dzisiaj rano to wyglądało tak:
Po przejechaniu około 12 km stoje na zamkniętym przejeżdzie kolejowym i widze w lusterku jak zadymienie białe z wydechu. WYdaje mi się że znacznie wieksze niż w przypadku innych aut.
- Od: 3 sty 2011, 21:06
- Auto: Mazda CX9, 2012 USA
...inna sprawa ,że z tym płynem to jaja są – raz jak sprawdzam to mam minimum , innym razem 3/4 i tak w kółko... nigdy nie jest tak, że codziennie taki sam poziom w zbiorniczku. Ale nic mi nie ubywa – przez 12 tyś ( jak mam madzie) nic nie dolewałem. aha – na światłach faktycznie "dymi" , ale wysiadłem dzisiaj i popatrzyłem – to nie dym tylko para wodna...
Dzisiaj wstepnie mechanik mi mowil przez telefon, ze takie dymienie lekkie na postoju to normalne.
Powazny problem zaczyna sie w przypadku dodania gazu.
Ale w sumie jak dzisiaj ogladalem inne auta to im tez dymi.
Wiec jest nadzieja hehe
Powazny problem zaczyna sie w przypadku dodania gazu.
Ale w sumie jak dzisiaj ogladalem inne auta to im tez dymi.
Wiec jest nadzieja hehe
- Od: 3 sty 2011, 21:06
- Auto: Mazda CX9, 2012 USA
cinek78 napisał(a):...inna sprawa ,że z tym płynem to jaja są – raz jak sprawdzam to mam minimum , innym razem 3/4 i tak w kółko... nigdy nie jest tak, że codziennie taki sam poziom w zbiorniczku. Ale nic mi nie ubywa – przez 12 tyś ( jak mam madzie) nic nie dolewałem. aha – na światłach faktycznie "dymi" , ale wysiadłem dzisiaj i popatrzyłem – to nie dym tylko para wodna...
Bo może raz sprawdzasz na zimnym a innym razem na ciepłym silniku pzdr
Spokojnie za mną na światłach też jest biało
I tak od 4 lat -zdążyłem się przyzwyczaić , w końcu to duży silnik a nie kosiarka 
-
Grucha
Siema.
U mnie dymi tylko na zimnym silniku, co jest normalnie i to nie jest dym, tylko para, bo mam CX-9 na LPG :–), a podczas jazdy na LPG produkuje się o wiele więcej pary wodnej.
Pozdro
U mnie dymi tylko na zimnym silniku, co jest normalnie i to nie jest dym, tylko para, bo mam CX-9 na LPG :–), a podczas jazdy na LPG produkuje się o wiele więcej pary wodnej.
Pozdro
Ostatnio edytowano 2 maja 2014, 23:34 przez Josh, łącznie edytowano 1 raz
Powód: OT
Powód: OT
Strona 1 z 1