Pozwolę sobie się wypowiedzieć bo miałem Rx8 w życiu z 15 szt, a aktualnie mam m.in. 2 sztuki w automacie.
Automatów są 2 rodzaje.
Od początku produkcji do 2009 jest 4 biegowy.
Po 2009 roku – 6 biegowy. ( prawie nieznajdywalne i znacznie droższe)
Auto z 4 biegowym jest odrobinę mniej dynamiczne niż z manualem i z 6 biegowym automatem. Wynika to z tego że ten sam zakres dostępnych prędkości musi być zrealizowany przez mniejszą ilość przełożeń. Ale tak naprawdę te samochody i tak nie są mistrzami prostej.
Ja osobiście i moja żona zakochaliśmy się w tej wersji z automatem.
Skrzynia ma opcję pełnego automatu – realizowany przez tradycyjną przekładnie hydrokinetyczną.
Oraz opcje manualnej zmiany biegów z możliwością przełączania drążkiem lub łopatkami pod kierownicą i przyciskami na kierownicy. W tym trybie samoczynnie nie przerzuca, normalnie silnik dokręca się do odcięcia i wyczuwalne są naprawdę mocne dohamowania silnikiem przy redukcjach.
Reakcja skrzyni nie jest liczona w kilku milisekundach jak w najnowszych DSG, ale na prawdę nie jest zła.
Spalanie porównywalne z manualem, 15-16 litrów w mieście, okolice 20 przy bardzo dynamicznej jeździe.
trasa 11-12 przy przepisowej jeździe, 16 litrów przy autostradowym 170-210.
Z moich obserwacji plusem jest fakt że silniki przy automatach żyją raczej dłużej, skrzynie nie hałasują, sprzęgła nie klękają. No i fakt że wiele aut pochodzi z ciepłych rejonów USA, i nie mają grama rdzy.
Mi się pół roku temu udało kupić taką która niecały rok temu przyjechała z Kaliforni na przykład.
Minusem jest fakt że różni się trochę tylny plate silnika, czyli jeśli nie daj Boże powodem remontu jest wypadnięty apex na tylnym rotorze i zrobi on mocne rysy w tylnym placie to trochę trudniej go kupić.
Można zmodyfikować tak plate z manuala żeby dało się to skręcić , ale na jedną śrubę mniej.
Ale to ekstremalny przypadek bardzo pechowego zbiegu zdarzeń.
Uważam że jeśli bierzesz pod uwagę automat to się na niego zdecydujesz.
Dla mnie gdzie jeżdżę sporo po mieście i stoję często w korkach, sprawa jest rewelacyjna.
Nie słuchaj ludzi którzy w życiu nie jechali automatem, i twierdzą że Ci od tego fajka w spodniach zmaleje

PS. Gronek ostatnio robił na seryjnym sterowniku programy do automatów LP uzyskując wyniki ponad 200KM, czyli realnie tyle ile w większości pokazują wersje HP.
JA SZCZERZE POLECAM!