Wymiana płynu chłlodniczego na zimowy
Strona 1 z 1
Witam Mam mazde rx8 w uk czy konieczna jest wymiana plynu chlodniczego na zimowy? Dodam, ze tak siarczystych morozow jak w polsce nie ma.
-
aga044
aga044 napisał(a):Witam Mam mazde rx8 w uk czy konieczna jest wymiana plynu chlodniczego na zimowy? Dodam, ze tak siarczystych morozow jak w polsce nie ma.
Sprawdź krzepliwość w warsztacie i sama oceń, czy jest konieczność. Podpowiem
Ja dwa dni temu uzupełniałem poziom. Kupiłem koncentrat jakiejś kanadyjskiej firmy 1l i wodę zdemineralizowaną 1l. Mieszasz 50/50 min. lub 70/30 max. z przewagą koncentratu. Takie żółto-zielone ustrojstwo możesz zmieszać z każdym kolorem płynu chłodniczego.
Czy Petrygo można mieszać? Ja wolałem nie ryzykować, bo na etykiecie nikt tam nie wspomina o możliwości mieszania z innymi płynami chłodniczymi (chyba, że wcześniej miałeś zalane Petrygo, ja nie wiem co mi wlali po przeglądzie w Niemczech). Niech inni się wypowiedzą, wolałem skorzystać z wymienionego koncentratu niż z Petrygo. Wszystko zajęło mi 3-4 minuty żeby nikt nie pisał, że za dużo zachodu z mieszaniem.
Koszt uzyskania ok. 1,70 litra (niecałych 2 litrów bo robiłem przewagę koncentratu) płynu chłodniczego z możliwością zamieszania z każdym innym płynem > ok. 27 zł. Ile wykorzystałem? Oby szklankę (0,2 litra). 

- Od: 10 lip 2008, 19:28
- Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]
Strona 1 z 1