Szarpanie (przerywanie) na ciepłym silniku – Wymiana cewek, świec i przewodów

Wszelkie problemy i naprawy silników Wankla (13B-MSP RENESIS)

Postprzez GruBByRX8 » 11 wrz 2012, 21:26

Witam. borykam sie z takim problemem ze na cieplym silniku miedzy 2 a 4 tys obrotow szarpie autem tak jak by przerywalo cos, najbardziej to czuc jak gaz jest w podlodze ale jak minie 4tys obrotow to jest wszystko okey.podobnie mialem w poprzednim aucie i domyslalem sie ze moze to byc cos zwiazane ze swiecami, cewkami badz przewodami ale niejestem pewien. moze ktos z was wie co to sie moze dziac bo ja sie szykuje na wymiane tych czesci. moze ktos pisal juz o tym ale szukalem i nie znalazlem wiec jesli ktos cos wie to prosze o pomoc i z gory dziekuje. pozdrawiam
Początkujący

Od: 12 lip 2012, 04:16
Auto: Mazda RX8
1.3 231km
2005r
FE

Postprzez konrad278 » 11 wrz 2012, 22:33

Najprawdopodobniej to właśnie coś z układem elektrycznym....Kiedy zmieniałeś co kolwiek??
Forumowicz

Od: 11 lut 2008, 19:48
Auto: RX8 Revolution 231HP 2004r

Postprzez GruBByRX8 » 11 wrz 2012, 23:57

wiesz ja kupilem madzie jakies 3 miechy temu a jezdze nia od 2 bo przez miesiac opiekowal sie nia szwagier w PL a ja mieszkam w UK i niebylo zadnych problemow a szwagier sprawdzal ja na jakims serwisie i bylo wszystko ok wiec nic niebylo zmieniane jesli chodzi o elektryke pod maska. ma przejechane 75tys km a zmienilem tylko aku bo byly problemy z odpalaniem a po miesiacu zaczely sie dziac te rzeczy z tym szarpaniem. znalazlem taki zestaw http://www.ebay.co.uk/itm/Magnecor-lead ... 1095wt_931 plus originalne cewki chce kupic bo jak wymieniac to wymieniac wszystko tylko chce sie upewnic czy to na pewno to:)
Początkujący

1.3 231km
2005r
FE

Postprzez blademan89 » 12 wrz 2012, 00:09

Hmmm, w sumie mam taki sam objaw przy 5tyś obrotów... ale tylko wtedy kiedy spokojnie wkręcam, gdy robię to szybko z pedałem w podłodze jest spoko... może ktoś napisze coś ciekawego :) Na weekend zmieniam kilka rzeczy w swoim rexie i dam znac czy coś pomogło ;)
I always tell the truth even when i lie.
Forumowicz

Od: 8 gru 2011, 17:06
Auto: RX-8 – SOLD :(
E60 530D
Audi A4
ST

Postprzez GruBByRX8 » 13 wrz 2012, 02:12

dzisiaj sprawdzilem czy sa jakies przebicia pod maska i w miejscu gdzie sa swiece widac delikatne blyski wiec sa przebicia i mysle ze to moze byc przyczyna ale chcialbym zeby ktos kompetentny sie wypowiedzial:) blademan89 sprawdz sobie w nocy czy tez masz przebicia wtedy moze bedziemy mieli ten sam problem i jakos we dwoch bedzie go dalo sie szybciej rozwiazac:)
Początkujący

1.3 231km
2005r
FE

Postprzez blademan89 » 13 wrz 2012, 12:57

GruBByRX8 napisał(a):dzisiaj sprawdzilem czy sa jakies przebicia pod maska i w miejscu gdzie sa swiece widac delikatne blyski wiec sa przebicia i mysle ze to moze byc przyczyna ale chcialbym zeby ktos kompetentny sie wypowiedzial:) blademan89 sprawdz sobie w nocy czy tez masz przebicia wtedy moze bedziemy mieli ten sam problem i jakos we dwoch bedzie go dalo sie szybciej rozwiazac:)

Postaram się na weekend posprawdzac parę rzeczy <spoko>
I always tell the truth even when i lie.
Forumowicz

Od: 8 gru 2011, 17:06
Auto: RX-8 – SOLD :(
E60 530D
Audi A4
ST

Postprzez GruBByRX8 » 15 lis 2012, 20:54

przed wymiana swiec bo troche zwlekalem przez brak czasu jak jechalem sobie nagle moj Rex stracil mon i zaczal chodzic jak traktor a dotego zaczela mrygac kontrolka ENGINE. wymienilem swiecie i przewody i probujac odpalic zalalem silnik ale potem hol i odpalil ale chodzil dalej tak samo.po przejechaniu moze kilometra wrocilem do domu zaparkowalem obroty chodzily rowno ale dalej jak traktor i dotego lecial jakis dym z pod maski.sprawdzilem pod autem i katalizator byl strasznie rozgrzany co po takim dystansie nie powinien tak sie zagrzac....tak mi sie wydaje. wiecie co to moze byc?? spotkal sie ktos z takim probleme?? po weekendzie mam zamiar wymienic cewki ale nie wiem czy cos to da. prosze o jakas pomoc rade bo normalnie zalamany jestem ta sytuacja!!
Początkujący

1.3 231km
2005r
FE

Postprzez Paweł » 15 lis 2012, 23:23

Przegrzany katalizator oznacza za dużo paliwa w spalinach. Pytanie teraz, dlaczego nie dochodzi do prawidłowego spalania. Wymiana cewek – do kompletu – jak najbardziej sensowna. Komputer pewnie pokazuje tylko wypadające zapłony, ale warto dokładnie sprawdzić, co ma do powiedzenia.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez GruBByRX8 » 19 lis 2012, 15:57

dzieki za odp. cewki zamowione i czekam bo jutro powinny byc wiec bede wymienial.dzisiaj sprawdzilem stare i od spodu mialy takie plamki jak by cos sie wylalo albo przepalilo. tak mysle ale chcialem sie upewnic czy powodem niespalania paliwa w silniku moze byc awaria cewek a zarazem brak iskry?? bo stare swiece poprostu byly masakryczne i po wymianie na nowe problem byl dalej. jesli cewki zostana wymienione napisze tym ktorzy maja podobny problem z Madziami czy pomoglo czy nie.pozdrowionka :)

Dopisano 20 lis 2012, 12:25:

jestem po wymianie cewek i Madzia chodzi jak marzenie.odpalila bez najmniejszego problemu, silnik pracuje rowniutko autko nie drga, poprostu jest idealnie. poczekalem az silnik sam sie nagrzeje na postoju i w tym czasie sporo dymu wydobywalo sie z wydechu ale z kazda chwila jak silnik sie grzal dym znikal i po jezdzie probnej czuje ze nawet lepiej idzie. podsumowujac moj problem to wymienilem cewki na oryginalne N3H1-18-100B-9U , swiece NGK i przewody MAGNECOR i wszystko dziala jak nalezy. teraz tylko musze skasowac blad bo kontrolka check engine swieci. Jesli ktos ma podobny problem i nie bardzo chce sie brac za wymiane swiec i reszty samemu a mieszka w UK w rejonie BRIGHTON LEWES EASTBOURNE itd ja moge wymienic bez problemu nawet dojechac jak sie dogadamy bo wiem co to za bol jak Madzia stoi i nie mozna nia jechac:) pozdrawiam
Początkujący

1.3 231km
2005r
FE