A co do sprawdzania oleju – na stacji benzynowej to prawie żadna strata czasu
Jaki olej silnikowy – 5w30 hydrosyntetyczny
Jednym słowem da się, ale trzeba się pilnować i czerpać mniej radości z kręcenia silnika
RXy mają wskaźnik poziomu oleju czy tylko na bagnecie można zobaczyć?
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
No i dlatego jestem zdziwiony deczko.
Dzisiaj sprawdzę bagnet, może mi kontrolka oleju się zepsuła, ale nie ma w moich postach ani trochę przesady 0.4-0.5 litra na tydzień (a robię max 400km tygodniowo Rexem).
- Od: 10 lip 2008, 19:28
- Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]
Deniorek napisał(a):No i jak krytycznie mały poziom jest to się świeci kontrolka i wtedy dolewam. Średnio co tydzień 0,5 litra dolewam cały czas.
Strasznie duzo. Ja przez rok dolalem jakies 4-5 litrow, zrobiwszy 15 tys km
- Od: 13 lip 2007, 13:18
- Auto: RX-8 Revolution SP
aybabtu napisał(a):Deniorek napisał(a):No i jak krytycznie mały poziom jest to się świeci kontrolka i wtedy dolewam. Średnio co tydzień 0,5 litra dolewam cały czas.
Strasznie duzo. Ja przez rok dolalem jakies 4-5 litrow, zrobiwszy 15 tys km
A ja dolałem jakieś 3 litry w ciągu 1,5 miesiąca.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Ok, sprawdziłem na bagnecie i trochę poniżej max (dolewałem w czwartek), a dzisiaj niedziela.
Po prostu muszę jeździć delikatniej.
Od dwóch dni max na 3 tys. obrotów i paliwa idzie prawie dwa razy mniej.
Co to znaczy "dziadowska" jazda. 

Witam. kontrolką od poziomu oleju bym sie nie sugerował, u mnie od nowosci stoi w miejscu. Dolewam jakies 0,6 l co 2-tyg (ok 1400km) i sugeruje sie tylko bagnetem. Musisz tez zwrocic uwage na styl jazdy, jesli jezdzis agresywnie(na wysokich obrotach) to bedzie przepalal wiecej oleju. Kiedys tez zdazylo mi sie doprowadzic do zapalenie kontrolki cisnienia oleju. Ale staraj sie tego unikac jak ognia jesli zalezy Ci na zywotnosci twojego wankla.
pozdrowienia
pozdrowienia
My dream come true – mazda RX-8 Revolution Reloaded
- Od: 28 cze 2006, 16:33
- Auto: Mazda RX-8 Revolution Reloaded
He a ja na korku mam wyraźnie napisane 5w20 i leje tylko taki olej 5w20 Quaker State Q Horse Power tutaj jest link jak by ktoś chciał zakupić takowy bardzo polecam gdyż allegrowicz jest super szybki jeśli chodzi o wysyłkę...
http://www.allegro.pl/item464695147_ole ... power.html
i jestem bardzo zadowolony na 8000 tys kilometrów dolałem jak na razie 1 litr
a jak dzwoniłem do serwisów mazdy to nikt nigdy nie słyszał o takim oleju tym bardziej o dextyli jedyne co zalecają to 5w30 a ja mam wyraźnie na korku i w książce obsługi ze mam lać tylko 5w20 ale mój rex jest z stanów a rexy ze stanów są troszkę inne...

i jestem bardzo zadowolony na 8000 tys kilometrów dolałem jak na razie 1 litr
a jak dzwoniłem do serwisów mazdy to nikt nigdy nie słyszał o takim oleju tym bardziej o dextyli jedyne co zalecają to 5w30 a ja mam wyraźnie na korku i w książce obsługi ze mam lać tylko 5w20 ale mój rex jest z stanów a rexy ze stanów są troszkę inne...
- Od: 31 sie 2008, 16:48
Ja mam Rexa ze Stanów i wygląda na to, że od zawsze jeździł na Dexelii. Również w okolicznych ASO (w tym Niemczech) nie zalewają nic innego niż Dexelia. Dlatego aż strach wlać coś innego. Ale Twój jeździ, a to znaczy, że alternatywa jest, tylko na jak długo? 
W Japonii, Mazda do modelu RX-8 zaleca olej 0W20, w polsce bez problemu można kupić taki olej, produkuje go między innymi FUCHS i MOTUL.
Polecam małą instrukcję użytkowania w wersji video:
http://pl.youtube.com/watch?v=lYEpUWm-S0Q&feature=related
Polecam małą instrukcję użytkowania w wersji video:
http://pl.youtube.com/watch?v=lYEpUWm-S0Q&feature=related

- Od: 21 lip 2004, 02:22
- Auto: Mazda MX-5 NCFL 2.0 2014r