Mazda CX-3 (DK) – Nasze wrażenia i opinie

Mazda CX-3 (2015-2021)
PostTen post został usunięty przez Josh 23 paź 2016, 20:58.
Powód: Nie ten dział, poinstruowano autora

Postprzez Mektub » 29 paź 2016, 15:49

Witam
To mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość. <spoko>
Jestem na etapie zamawiania swojego pierwszego "poważnego" auta no i padło na Mazde cx3. Szukałem wpierw auta w segmencie B a poniewaz jestem pod sporym wrażeniem wizualnym nowych Mazd jaka pierwsza uwagę zwróciłem na Mazde 2. Autko wspaniałe ale no właśnie "Autko" dlatego przymierzylem się do Mazdy cx3 i juz nie chciałem z niej wysiąść. ObejrzaLem sporo ilość filmów na youtube opisujących testy Mazde cx3 i polskie i zagraniczne ale wszystkie pokazują tylko nowiutkie auta a miałbym prośbę do użytkowników którzy przejechali juz te 10 tys km i dali znać jakie wrażenia ? czy ktoś miał też już okazję jeździć na dojazdowce bo z tego co się orientuje miejsce pod bagażnikiem jest właśnie na takie koło?
Dzięki i pozdrawiam
Początkujący

Od: 29 paź 2016, 15:04
Auto: Mazda CX3 120KM MT 2.0 Petrol

Postprzez Sosenka » 2 lis 2016, 10:54

Mektub napisał(a):miałbym prośbę do użytkowników którzy przejechali juz te 10 tys km i dali znać jakie wrażenia ? czy ktoś miał też już okazję jeździć na dojazdowce bo z tego co się orientuje miejsce pod bagażnikiem jest właśnie na takie koło?

Mam już 23 tys km przejechane więc się wypowiem :)
Tak jak uważałam, że CX-3 to dobry wybór rok temu tak uważam teraz. Nie mam większych rozczarowań, jestem zadowolona z wersji Sky Passion. Jedyny minus jaki mi przychodzi na myśl to ograniczona widoczność do tyłu – kamera cofania to absolutny mus wg mnie. Do tego fajnie by było jakby HUD wyświetlał chociaż przez sekundę piosenki kiedy akurat shuffluję.
Jakbym miała kupować w tym momencie samochód to kupiłabym CX-3 sky passion ale w automacie.

Co do dojazdówki to nie miałam nieszczęścia na szczęście ale wydaje mi się, że taki temat już tu był.
Forumowicz

Od: 1 sie 2015, 11:21
Auto: Były: Honda Civic, Toyota RAV4
Jest: Mazda CX-3 2015r. 120KM 6MT SkyPassion Soul Red

Postprzez konole » 2 lis 2016, 15:40

Sosenka napisał(a):Jakbym miała kupować w tym momencie samochód to kupiłabym CX-3 sky passion ale w automacie.
Ha, miałem ten sam dylemat, ale zaraz po zamówieniu. Szczęśliwie udało mi się jeszcze dokonać tej zmiany i nie żałuję <jupi>
Forumowicz

Od: 26 wrz 2015, 14:08
Auto: Lexus IS300

Postprzez toruńczyk » 2 lis 2016, 16:42

Mektub
Wnęka w bagażniku jest na dojazdówkę . Włożenie koła wiąże się z pomniejszeniem bagażnika na wysokość o 4cm.
Nie jest to wiele ... ale może ktoś ma takie gabaryty bagaży , że może być to istotne .U mnie kiepsko z edukują i dlatego nowinkę – zestaw naprawczy pozwoliłem sobie zastąpić takim kołem.
Trochę smutno mi Sosenko , że tak dobrze wszystkim doradzałaś a Tobie nie miał kto ! :( Raz jeszcze ... mój głęboki ukłon !
Ja jeszcze mógłbym się zamienić na manuala bo prawa ręka trochę niespokojna ... choć dziś przypadkiem ujeżdźałem Mx 5 iii ... się gubiłem przy zmianie biegów jak kierowca z "klonowym listkiem" na szybie :(
Forumowicz

Od: 8 lis 2015, 21:02
Auto: Mazda CX-3 – 2016r. , 2.0Pb – 120KM , AT , Sky Passion , Soul Red .

Postprzez Mektub » 2 lis 2016, 20:28

Dzięki za informacje :)
Właśnie o ta kamerkę cofania też chciałem Was spytać bo gdzieś tu na forum przeczytałem że umiejscowiona jest w niefortunnym miejscu i przy opadach szybko ulega zabrudzeniu a co za tym idzie obraz jest zamazany. W sytuacji gdy mieszkam w Irlandii argument ten może mieć kluczowe znaczenie ponieważ tu wiecznie pada :D i nie wiem czy zakładanie kamery ma sens...
Wrócę też na chwilę do skrzyni biegów. Z tego co dowiedziałem się z filmów testowych i instruktażowych skrzynia biegów jest jedną z najmocniejszych stron Mazdy CX3. Krótkie przelozenia i precyzyjnosc to jej atuty. Skąd więc taka chęć posiadania automata? Czy jednak nie do końca z tym manualem jest wszystko tak różowe?
Pozdrowienia
Początkujący

Postprzez luc(dz)ki lu » 2 lis 2016, 23:52

Niedawno czytałem, że rozwiązaniem problemów z zabrudzoną kamerą, w ogóle wszelkim brudem jest ... WD40. Wydaje mi się, że to możliwe, trzeba tylko regularnie spryskiwać a bród będzie spływał jak po kaczce. <spoko>
Początkujący

Od: 1 lis 2016, 10:59
Auto: wkrótce CX-3

Postprzez Haotix » 3 lis 2016, 01:52

Kamera się brudzi i owszem, ale i tak daje radę, brązowe plamki błota nie przysłaniają całego obrazu i można spokojnie cofać.
Ale jak pojechałam na myjnie ręczną z dzieciakami to mój 4 latek zapytał pana z obsługi czy na pewno umył kamerkę:)
I też uważam ze kamera to mus. Szkoda ze nie mam czujników z przodu, ale ja nie zamawiałam auta pode mnie tylko z niecierpliwości brałam co było na stanie w kraju z moimi głównymi założeniami czyli automat i skypassion. Niby można zamontować, ale nim się zdecyduję to wyczuję tak auto, że nie będę ich potrzebować.
Początkujący

Od: 10 paź 2016, 09:29
Auto: Mazda CX-3, 2.0 150KM, 6AT, SkyPASSION, 4x4, Soul Red, 2016

Postprzez Sosenka » 3 lis 2016, 09:31

Mi jakoś nie przeszkadza brak czujników z przodu. Da się przeżyć :) choć zdarzyło mi się zaorać o krawężnik :/

Co do brudnej kamerki- wystarczy wyrobić sobie nawyk przecierania palcem przed wejściem do samochodu :) po problemie :) gorzej jak się ma taką pamięć jak ja i trzeba wysiadać specjalnie przetrzeć bo się nie da cofnąć :P No ale nie wiem jak w innych samochodach jest z kamerkami ale tu jest to niefortunnie rozwiązane. Nie wie ktoś jak jest w nowym Qashqaiu, który ma kamery 360 stopni?

Jeśli chodzi o manual vs automat to nie jest tak, że manual jest zły, wręcz przeciwnie. Tylko jestem leniwa i nie chce mi się tych biegów zmieniać. Szczególnie stojąc w korku <glupek2> A zamawiając samochód 1,5 roku temu stwierdziłam, że nie jest to warte dopłacania 10k do samochodu. Dziś zarówno ja i mój mąż wybralibyśmy inaczej :)
toruńczyk napisał(a): Trochę smutno mi Sosenko , że tak dobrze wszystkim doradzałaś a Tobie nie miał kto ! :( Raz jeszcze ... mój głęboki ukłon !

Ano widzisz, zawsze musi być ten ktoś pierwszy... coś za coś, przynajmniej miałam przez kilka miesięcy radość z jazdy rzadkim samochodem :D
Forumowicz

Postprzez Mektub » 3 lis 2016, 11:54

Dzięki Sosenko :)
Ja chyba jednak zanudzilbym się w aucie z automatem no i nie wiedziałbym co z lewa ręka zrobić ;)
A co to kamery 360 stopni to z tego co widziałem na YouTube zamiast przecierania palcem jednej musiałabys mieć nawyk to robić z czterema :D
Ktoś wie czym sugerowała się Mazda montując czujniki parkowania jedynie audio? Z tego co się orientuje większość marek ma jednak graficzna interpretacje ich działania co nie ukrywam lepiej się sprawdza
Początkujący

Postprzez Lukk75 » 3 lis 2016, 13:41

Pytania co miał autor na myśli , to do autora.....
Przy kamerze z tylu, graficzne wizualizacje czyjników jakby sie gryzą ( albo widok z kamery , albo wizualizacja )
Może skośnoocy projektanci/marketingowcy przewidywali jako wiodąca w sprzedaży najwyższą wersję.
Z pół roku temu tez sie zastanawiałem, jak można było,tak ułożyć pakiet safty? Nie wziołem ze względu na pojemność bagażnika.
Forumowicz

Od: 12 maja 2016, 00:15
Auto: SX4 2,0DDIS 4x4 czarny metalic
CX3 2,0 AWD Titanium Flash
CX30 Hikari, Skyactive X, AWD,, MT, Deep Crystal Blue

Postprzez konole » 3 lis 2016, 13:42

Lukk75 napisał(a):Przy kamerze z tylu, graficzne wizualizacje czyjników jakby sie gryzą ( albo widok z kamery , albo wizualizacja )
nie gryzą... takie o to rozwiązanie mają w Australii: Obrazek
Forumowicz

Postprzez Mektub » 3 lis 2016, 14:40

No proszę i nawet odległość się pokazuje <spoko>
Szkoda że na mojej wyspie nie ma takich wersji czujnikow :(
Początkujący

Postprzez Lukk75 » 3 lis 2016, 14:54

Ani świnka , ani morska....
Koledzy z antypodów maja wszystko do góry nogami ( przycisk rozwijający u góry)
Wizualizacja pokazuje aktywny czujnik + odległość w m ( wizualizacja bardzo,symboliczna)
Nie wiadomo czy skupiać sie na odległości ( pewnie odliczanej do0), czy na widoku z kamery?
Z całym szacunkiem, ale obraz z kamery bardziej do mnie przemawia ( widoczna krawędź zderzaka)
Zdecydowanie wolę naszą wersję.
Forumowicz

Postprzez konole » 3 lis 2016, 15:05

Lukk75 napisał(a):Koledzy z antypodów maja wszystko do góry nogami ( przycisk rozwijający u góry)
U nas też jest ten przycisk u góry jeśli masz obecnie obraz z kamery <lol> masz tam ustawienia dotyczące obrazu (kontrast, jasność itd.)

Lukk75 napisał(a):Z całym szacunkiem, ale obraz z kamery bardziej do mnie przemawia ( widoczna krawędź zderzaka)

Co do tego – z tyłu racja, ale z przodu jest to o wiele lepsze niż sygnały dźwiękowe.
Forumowicz

Postprzez Lukk75 » 3 lis 2016, 22:17

No tak zrobiłem 12kkm i nie zauważyłem tego przycisku.
To chyba potwierdza moją tezę o zbędności wizualizacji przy obecności kamery z tylu :)
Forumowicz

Postprzez Mektub » 3 lis 2016, 23:33

A czy ktoś z Was domawiał kamerkę opcjonalnie do niższej wersji CX3? (wiem że w Polsce kamerka jest tylko w wersji SkyPassion) a jeżeli tak to ile kosztuje taka opcja?
Początkujący

Postprzez Sosenka » 4 lis 2016, 07:40

W katalogu jest podana cena 1855 zł
http://www.mazda.pl/assets/poland/cenni ... anguage=en
Forumowicz

Postprzez Mektub » 4 lis 2016, 17:16

Dzięki Sosenko :)
W moim katalogu Irl nie ma cennika akcesoriów stąd moje pytanie. No ale suma sumaròw auto zamówiłem w wersji której polskim odpowiednikiem jest Sky Energy plus pakiet Led i ta kamerka bo mnie przekonaliscie :D
Teraz tylko czekać do stycznia ale szybko zleci. <spoko>
Początkujący

Postprzez tomasz_dk » 4 lis 2016, 18:38

Mektub, wszystkie ceny akcesoriów masz na irlandzkiej stronie Mazdy.
Tutaj kamera:
http://www.mazda.ie/buying-owning/acces ... DD2GV7535/

Do stycznia niedaleko :) Gratulacje!

Tomasz
Początkujący

Od: 31 paź 2015, 19:28
Auto: Nissan Note 1.4