RADOM – spotkania regionalne

Zloty, spoty i spociki. Dział przeznaczony do planowania i przeprowadzania spotkań naszej społeczności.

Postprzez Mieczyslaw » 23 lut 2014, 10:42

nie to, mam inne na telefonie :)
a tego klekania ni cholery nie pamietam
Obrazek
Darnok - chlopak na opak
Forumowicz

Od: 3 lut 2008, 16:38
Auto: 626GF 1.8 97'
ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'

Postprzez tadziomaru1 » 23 lut 2014, 10:58

Mieczyslaw napisał(a):a tego klekania ni cholery nie pamietam

Ta, każdy tak mówi :D :D :D
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Forumowicz

Od: 15 lis 2009, 12:17
Auto: była 626 GF, będzie 6 GH zastępczaki:
Honda Accord 2,0
Honda Civic 1,4
HONDA CBR 1000RR FIREBLADE 171KM

Postprzez Mieczyslaw » 23 lut 2014, 11:09

Hehe nie pamietam ale to nie znaczy, ze sie wypieram ale pamietam, ze Twoje blogoslawienstwo dostalismy hahaha Nie wycofuje sie w kazdym razie ;)
Obrazek
Darnok - chlopak na opak
Forumowicz

ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'

Postprzez tygrys36 » 23 lut 2014, 11:31

Wy tu sobie gadu gadu a co ze sporem?
A tak na marginesie czym najlepiej polerowac lakier żeby osiągnąć zadowalający efekt.
tygrys36

Postprzez tadziomaru1 » 23 lut 2014, 11:43

Farekla i mleczko, ale nie pamiętam jakie, jutro mogę Ci napisać, bo jeden z moich pracowników jest zawodowym lakiernikiem, ewentualnie jeśli Romek będzie dziś na forum to niech coś doradzi <spoko>
P.S. Jakim sporem, tu niema żadnych sporów! :D
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Forumowicz

Od: 15 lis 2009, 12:17
Auto: była 626 GF, będzie 6 GH zastępczaki:
Honda Accord 2,0
Honda Civic 1,4
HONDA CBR 1000RR FIREBLADE 171KM

Postprzez tygrys36 » 23 lut 2014, 11:48

Chodziło mi o Spot tylko mądry telefon pisze czasem co chce.Polerowanie Farekla czy szlifierka kątowa będzie do tego dobra plus oczywiście gąbka zamiast tarczy.
tygrys36

Postprzez czarek1991 » 23 lut 2014, 12:39

Mysle ze tarcza da wiekszy efekt niz gabka <lol> Tylko watpliwie lepszy :D

A tak na powaznie jesli nie masz sterowania obrotami na tej szlifierce to moze za szybko sie obracac do polerowania.
Forumowicz

Od: 22 sty 2012, 16:09
Auto: Jest: 6 MPS L3-VDT
Była: 323F BA KL

Postprzez tygrys36 » 23 lut 2014, 12:42

No nie mam czyli potrzebna taka z regulacja może od koleszki uda się pożyczyć.
tygrys36

Postprzez kraq » 23 lut 2014, 13:04

Farecla G3 i mleczko G10 .
Ja tym zrobiłem moją byłą BJ-tkę, dało rade, nowy właściciel był pod wrażeniem że tak może wyglądać lakier.
Początkujący

Od: 2 wrz 2010, 19:40
Auto: mazda premacy 2000r 2.0 ditd 90km

Postprzez FREEZY » 23 lut 2014, 13:13

Mieczyslaw napisał(a):Imie po niemcu jakims <lol> ale nie helmut :P
a pisza jak chceta szczerze mowiac. Nie bedziemy robili szopki i szcegolnej wagi do tego przykladali. Kazdy sie zna po imieniu i tak i tak wiec niech pisze jak mu wygodniej. Ale ześ Kuba zamieszanie wprowadzil ;P

:P :P :P :P
Wiesz co mnie bawi? Ze walnąłem jedną linijkę a sprawa została rozdmuchana na całą stronę ;P ;P ;P <lol> <lol> <lol>
I ja zamieszanie robię :D

Dobra, ale wracając do konkretów:
nic nie pisałem, bo jeszcze nic nie wyszło, że się tak wyrażę. Po wczorajszym USG wyliczyli masę małej na 4450g i zapisali żonkę w końcu na jutro na otwarcie dwupaka ;)

tygrys36 napisał(a):Wy tu sobie gadu gadu a co ze sporem?
A tak na marginesie czym najlepiej polerowac lakier żeby osiągnąć zadowalający efekt.

Co do polerki to dobra rada: jak nie masz odpowiedniego sprzętu, dobrego wosku (czyli nie za 30-40zł z supermarketu) i doświadczenia to daj sobie spokój bo tylko zniszczysz lakier. To nie jest takie proste jak się wydaje. Chyba, że ręcznie sobie nałożysz wosk i ręcznie go zdejmiesz. Ale jak chcesz rezultatów i nie chcesz mieć matowego lakieru za 2-3 lata to lepiej zrobisz jak po prostu raz do roku oddasz Madzię do specjalisty w tej dziedzinie.
Obrazek
Japan--->France
Forumowicz

Od: 23 wrz 2007, 18:15
Auto: Peugeot 407 2.2
była:
MX-3 1.6 94r po FL

Postprzez Guinness » 23 lut 2014, 14:34

Możesz wypolerowac na materiałach Farecla i 3M . Dobra będzie Farecla G3 a na wykończenie Farecla G10 lub pasta 3M – 50417 ( zielony korek ) i wykończenie 3M – 09376 ( błękitny korek ) , do polerowania używam gąbki Farecla : biała – twarda , pomarańczowa – średnia , czarna – miękka ( wykończenie ) . Wolę gąbki stałe niż wymienne pady , są tańsze , zawsze równo i pewnie zamocowane niż na rzepy . Polerka musi działac w przedziale 1000- 2500 obr/min i posiadac moc w granicach 1200- 1500 W . Po całym polerowaniu nakładam wosk Formula 1 – Totalny połysk ( czerwona butelka ) , nabłyszcza i chroni wszystkie zewnętrzne powierzchnie auta ( można go bez obaw stosowac na lakier , wszystkie plastiki , chromy , szyby – oprócz czołowej ) . Do każdej gradacji pasty używam innej gąbki polerskiej – zawsze w gąbce pozostanie pasta a po zastosowaniu innej pasty nie uzyskujemy żądanego efektu . Aby nie pouszkadzac elementów matowych np. listwy na drzwiach lub słupki oklejamy taśmą . Do usunięcia drobnych rys zastosowa papier na wodę 1500-2500 ( wszystko zależy od rys – można przetrzec lakier więc czasami lepiej jest sobie odpuścic i zakropic po polerowaniu aplikatorem z lakierem ) . Po całym polerowaniu wskazane jest dobrze i dokładnie auto umyc – najlepsza do tego jest myjka ciśnieniowa .
W przypadku twojego Xedosa 9 zastosował bym Farecla G3/czarna gąbka i wykończenia politura na wysoki połysk 3M ( błękitny korek)/czarna gąbka a po umyciu zabezpieczenie dobrym woskiem .
Forumowicz

Od: 1 sie 2011, 21:31
Auto: Była Mazda MPV
Jest Opel Astra H

Postprzez tygrys36 » 23 lut 2014, 14:44

Dzięki za odpowiedz teraz tylko zakupić kosmetyki i brać się za robotę.
tygrys36

Postprzez Guinness » 23 lut 2014, 15:11

Proszę bardzo , tylko pamiętaj że polerowanie to nie małe piwko a osoby nie obyte w temacie mogą narobic więcej szkody niż pożytku .
Forumowicz

Jest Opel Astra H

Postprzez Paweł_Radom » 23 lut 2014, 15:57

Guinness,
widzę że jesteś obyty w temacie polerki.
Możesz mi powiedzieć jakie pasty są najlepsze do wypolerowania reflektorów przednich. Bo wymieniłem xenony i chcę teraz wziąść się za polerkę szkieł.
Z góry dziękuję
Paweł_Radom

Postprzez Mieczyslaw » 23 lut 2014, 17:13

O kurde Guinness dobry jestes widze, nie wiedzialem, ze masz taka wiedze na ten temat. Rispekt :)
Obrazek
Darnok - chlopak na opak
Forumowicz

ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'

Postprzez miro62 » 23 lut 2014, 17:22

"Mieciu" ale Złapałeś wenę <pisze> jak i cały Region Radom i okolice <spoko>
Pozdro z Łodzi <oczko>
miro62

Postprzez Guinness » 23 lut 2014, 18:16

Taką mam pracę że poprawiam po lakiernikach .
Reflektory to robię w ten sposób ; najpierw matuję papierem na wodę 800-1500-2000-2500 ( stopniowo schodzą z ostrością gradacji ) , następnie wchodzi polerka – pasta Farecla G3 / twarda gąbka ( biała ) obroty na poziomie 1500 obr/min , parę razy ten cykl powtarzam ponieważ co jakiś czas trzeba przerwac polerowanie i poczekac aż ostygnie ( polewanie wodą żeby ostudzic może spowodowac mikropęknięcia widoczne jak już będzie wypolerowane – odradzam ) , zmiana pasty na politurę 3M ( błękitny korek ) i gąbkę na czarną , zwiększam obroty na polerce do około 2000 i 2-3 takie cykle , zmywam pozostałą pastę , przecieram mikrofibrą i oceniam czy jest dobrze , jak jest jeszcze gdzieś nie do polerowane zaczynam od początku polerowanie . Ważna rzecz aby nie poprzecierac lakieru sąsiadującego z reflektorem – okleic taśmą na około reflektora . Można polerowac zarówno przednie jak i tylne lampy o ile nie są ze szkła . Trzeba jeszcze uwzględnic to że taki polerowany reflektor może po jakimś czasie stracic połysk z paru powodów ( najważniejsze to że nowy reflektor jest pokryty specjalną warstwą która ma zabezpieczyc przed matowieniem – poprzez polerowanie ją usuwamy , używanie zbyt ostrej chemii przy myciu samochodu , utrzymywanie brudnych lamp zwłaszcza zimą gdzie sól zle działa na tworzywo .)
I jeszcze taka ciekawostka na którą mało kto zwraca uwagę – stosując tanie , za mocne , pokryte jakimiś farbkami żarówki ( imitacja xenonów ) albo stosując HID – xenony w zwykłych lampach niszczymy reflektory od środka – odbłyśnik matowieje , matowe i brudne szkło od wewnątrz ( wygląda jak zadymione ) .
Forumowicz

Jest Opel Astra H

Postprzez Lukano » 23 lut 2014, 21:30

A nie chciał by się ktoś wybrać do Chlewisk? Do tego muzeum motoryzacji?
Jakoś sam nigdy tam dotrzeć nie mogę ;)
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez tygrys36 » 23 lut 2014, 21:34

Czemu nie jeszcze tam nie byłem.To zrobmy może tam Spot 9 Marca jak pozostałym kolegom to pasuje
tygrys36

Postprzez Guinness » 23 lut 2014, 22:12

Guinness napisał(a):Wycieczka do Zabytkowej Huty Żelaza w Chlewiskach – 18 listopad 2012 r.
http://muzeumtechniki.warszawa.pl/oddzi ... wiska.html
Na początek obejrzeliśmy motocykle .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W następnej kolejności były samochody .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A tu już nasze trzy mazdeczki z wieży wielkiego pieca .
Obrazek
Wycieczka super , pogoda dopisała , pan Stanisław – przewodnik ciekawie opowiadał i oprowadzał po muzeum .
Chyba trafiliśmy w sedno naszych spotkań , bo przy takich spotach możemy przy okazji coś ciekawego zwiedzic i obejrzec a nie stac i kopac w oponę .
ps. Mieciu szkoda że Cię nie było ale następnego zorganizujemy jak zawitasz na święta .
Forumowicz

Jest Opel Astra H