ŁÓDŹ – cykliczne spotkania Grupy Łódzkiej – czwartki 19:30 Sukcesja sektor 2B

Zloty, spoty i spociki. Dział przeznaczony do planowania i przeprowadzania spotkań naszej społeczności.

Postprzez Ania_TM » 28 paź 2009, 11:52

elo pobudka :)

mam pytanko: chce zmienić olej w swej madzi, i po pierwsze: jaki polecacie zalać do 1.8 , a po drugie- gdzie na Przędzalnianej jest ta miejscówka, co można zakupić olej i wymiana jest gratis :D
Docent mi kiedyś mówił, ale nie pamiętam :)

pozdrawiam(y) :P

co z tym lodowiskiem, bo nie wiem czy łyżwy ostrzyć :D
Ania_TM

Postprzez Majki88 » 28 paź 2009, 13:15

Elo z pracy,
Zależy co było lane, ale może być półsyntetyk, może być mobil midland motul z tych lepszych wczoraj wymieniałem na zgierskiej za skrętem do Błażeja za myjniami ale nie wiem jaka cena oleju.
Gdy ci smutno, gdy ci źle, odpal Vałke przejedź się
Best ET 16,654 – Konin 11' 16,291 – Ryki 11' w deszczu
15,95 – Kąkolewo 14'
Cierpliwy
Klubowicz

Od: 25 kwi 2008, 18:29
Auto: silniki rzędowe są nudne
Mazda 323F BA KL 94'

Postprzez Madziutek » 28 paź 2009, 13:21

Widzewianka_TM na przędzalnianej jakoś tak mało fajnie i w sumie wcale nie tak tanio. Wolę jednak tam gdzie do tej pory wymieniałam – Rokicińska za Selgrosem w stronę Andrzejowa po prawej stronie, widać z drogi i też wymiana gratis :D:D
Myślami przy ukochanej, czerwonej BG ;)

PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ, DYWANÓW, KANAP...itd.
Forumowicz

Od: 22 lut 2009, 17:19
Auto: Było ukochane BG i MX-3, jest rodzinne 626 ;)

Postprzez Ania_TM » 28 paź 2009, 13:28

Madzia85

dzięki kochana :D pamiętasz nazwę albo numer dokładnie, to sobie podskoczymy w piątek :)
Ania_TM

Postprzez Madziutek » 28 paź 2009, 13:30

Widzewianka_TM wiesz gdzie jest Malownicza?? to prawie na przeciwko, jakieś 500 m za światłami koło Selgrosu. Taki garaż w trochę cofnięty od drogi, zauważysz bo dużymi literkami jest napisane wymiana oleju i dużo reklam olejów.
Myślami przy ukochanej, czerwonej BG ;)

PRANIE TAPICERKI SAMOCHODOWEJ, DYWANÓW, KANAP...itd.
Forumowicz

Od: 22 lut 2009, 17:19
Auto: Było ukochane BG i MX-3, jest rodzinne 626 ;)

Postprzez a.gadula » 28 paź 2009, 17:23

Zaufany sprzedawca oleju luzem (głównie MOBIL 1) jest na ul. Armii Krajowej, w budkach, zaraz obok Komisariatu III na Retkini. Od ponad trzech lat kupuję u Tomka razem z innymi kolegami nie z forum i bardzo polecam. Oczywiście w opakowaniach też ma ale to kwestia preferencji kupującego.
Forumowicz

Od: 15 sty 2009, 01:08
Auto: Vectra C GTS fiatowski diesel

Postprzez andree » 28 paź 2009, 17:37

a.gadula napisał(a):Zaufany sprzedawca oleju luzem (głównie MOBIL 1) jest na ul. Armii Krajowej, w budkach, zaraz obok Komisariatu III na Retkini. Od ponad trzech lat kupuję u Tomka razem z innymi kolegami nie z forum i bardzo polecam. Oczywiście w opakowaniach też ma ale to kwestia preferencji kupującego.

jeszcze mi powiedz że do madzi swojej 2,5 lejesz Mobila.. <glupek2>
Moja (była) Obrazek >>> K l i c k
Pozdrawiam. Obrazekndrzej.
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie...Obrazek

Kupię stary motocykl; JAWA, CZ, SHL, WSK 175 !!
Forumowicz

Od: 26 mar 2008, 16:09
Auto: Suzuki Ignis 4x4 ;)
CZ 350, CZ 175 Sport

Postprzez a.gadula » 28 paź 2009, 17:45

andree, no mobila leje....a co jest nie tak? W kazdym ze swoich aut lałem Mobil 1. W BMW był mineralny, w 323P syntetyk a w KLu jest od 5tys km półsyntetyk-auto ma przejechane 205 000km. Oliwę zawsze zmieniem co 8 – 10 tys. km.
Forumowicz

Od: 15 sty 2009, 01:08
Auto: Vectra C GTS fiatowski diesel

Postprzez andree » 28 paź 2009, 18:07

jest odpowiedni temat na naszym forum do twojej kwestji, zn. o olejach..,

ja Mobila nie polecam do mazd..!!,
opel , renówa, VW.., tak <ok>
miałem owe auta i stosowałem w nich ten specyfik .. :) , był w miare ok...., mazda 626 NIE !!

to jest tylko moje zdanie..,
nie chce mi się wiecej pisac na ten temat, bo juz chyba wszędzie pisałem, że Mobil to BEE <zygi>
Moja (była) Obrazek >>> K l i c k
Pozdrawiam. Obrazekndrzej.
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie...Obrazek

Kupię stary motocykl; JAWA, CZ, SHL, WSK 175 !!
Forumowicz

Od: 26 mar 2008, 16:09
Auto: Suzuki Ignis 4x4 ;)
CZ 350, CZ 175 Sport

Postprzez spike72 » 28 paź 2009, 18:46

Witam.
Dawno mnie tu nie było, więc postanowiłem coś mądrego napisac. ;)

andree napisał(a):ja Mobila nie polecam do mazd..!!,
opel , renówa, VW.., tak <ok>
miałem owe auta i stosowałem w nich ten specyfik .. :) , był w miare ok...., mazda 626 NIE !!

to jest tylko moje zdanie..,
nie chce mi się wiecej pisac na ten temat, bo juz chyba wszędzie pisałem, że Mobil to BEE <zygi>

Zgadzam się z Andrzejem w 100% !! Akurat dla Mazdy Mobil to ZŁO !! !! !! Tymbardziej do KL-a !!
W uproszczeniu: nie odpowiednia lepkkośc dla silników japońskiej konstrukcji. Japończyki wymagają olejów o niskiej lepkości, jako że są z założenia jednostkami szybkoobrotowymi, nie bez przyczyny Mazda lubi duże obroty. :)
Ja osobiście polecam każdemu do Mazdy oleje m-ki ELF. :D Producent ten produkuje dla koncernu Mazdy oleje pod nazwą DEXELIA czyli ich "firmowe" oleje, a nie jest to nic innego jak właśnie ciut wzbogacony (bo tak zażyczyła sobie Mazda) olej ELF, np. taki:
http://www.elf.com.pl/produkty/osobowe/ ... ilniki.htm
To jest prawie dokładnie Mazdowska Dexelia. :) A tu dyskusja na ten temat: http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... start=1100
Porównanie oleju ELF i DEXELIA:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/478 ... b7b4c.html
Jakie mogą byc skutki zalewania silnika olejem o zbyt wysokiej lepkości: wzrost spalania, a co gorsza zapieczone pierścienie co równa się dymienie.
Każdy ma prawo do szczęścia, nie każdy ma szczęście do prawa. Obrazek
Forumowicz

Od: 1 wrz 2007, 00:55

Postprzez asyriusz » 29 paź 2009, 07:42

Witam.
Znalazłem troszkę czasu więc wrzuce troszkę fotek z Legal Drift'u
A że fotki nie oddają prawdziwych emocji to jak znowu znajdę czas to wstawię kilka filmików. pozdrawiam i miłego oglądania

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zapraszam na moją stronkę z rękodziełami www.asyriusz.pl
Forumowicz

Od: 23 kwi 2007, 17:01
Auto: Mazda 323S BA 1994r

Postprzez strOOs » 29 paź 2009, 16:11

spike72 wyjasnij mi jakim cudem oleje o tej samej specyfikacji, mieszalne ze soba, maja inna lepkosc?

Moja Mazda zrobila na Mobilu jakies 30kkm w Polsce (25 moje) i:
– nie jest traktowana delikatnie
– nie dymi
– nie pali wiecej niz powinna.

Wez sobie litr Mobilai litr Elfa o tej samej specyfikacji i wymieszaj je ze soba. Jak maja inna lepkosc to sie nie beda idealnie mieszac.

Jak dla mnie to taka sama historia jak z tym ze paliwo z BP jest lepsze niz z Shella (albo wstawcie 2 dowolne firmy).

Normy Mobil Formula S 10W40:
ACEA: A3/B3
API: SL,SJ,CF
MB 229.1 ; VW 505.00 ;

Normy ELF Competition 10W40:
API: SL/CF
ACEA: A3/B3/B4
Volkswagen 505.00;
Daimler-Chrysler MB229.1.
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
www.zacharow.info – portfolio
Forumowicz

Od: 17 lis 2005, 00:24
Auto: 323F BJ FP LPG

Postprzez GobASS » 29 paź 2009, 20:11

Mnie niestety na najbliższym spocie nie będzie :( Sobie dentysta wymyślił zdejmowanie szwów na 18:30 :(
Forumowicz

Od: 11 sie 2009, 00:46
Auto: MX-3 B6-DE

Postprzez strOOs » 29 paź 2009, 20:33

Dalej: wskaznik lepkosci dla Mobil 5W30 (tylko do ktorej Mazdy to lac jak wiekszosc ma zalecany 10W40?): 164, dla Elfa 163.

http://www.mobil.com/Poland-Polish/Lube ... _5W-30.asp

Tak samo lepkosc kinetyczna Mobila jest wyzsza = jest lepszej jakosci powierzchnia smarna.

"Co do wyboru marki oliwy. Mozna kupic tansza, ale to bedzie zludna oszczednaosc. Wydanie 50pln wiecej na oliwe to bedzie chyba najlepszy wydatek, zeby auto a w szczegolnosci turbulum bylo w nalezytym stanie.
Tylko 3 firmy produkuja prawdziwy full syntetyk
Motul
Mobil1
Liqu oil
Wszelkie inne to oleje typu HC czyli cos pomiedzy ful,a semi majace tylko podobna baze.

Wazne jest rowniez stosowanie dobrej jakosci filtrow. Filtorna mozna sobie wsadzic do... fiata. Do OOOO tylko mann lub knecht"

Knecht robi filtry do Mazdy na pierwszy montaz. Tak samo wysoko stoi Hengst i to sa firmy ktore stoja najwyzej jesli chodzi o jakosci produkcji filtrow.

Ani ELF ani Mobil nie sa zlymi olejami, sa to oleje najwyzszej polki. Ale jakby bylo tak, ze tylko mozna lac ELFa to 90% Mazd juz dawno byloby na szrotach.
Ostatnio edytowano 29 paź 2009, 20:37 przez strOOs, łącznie edytowano 1 raz
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
Forumowicz

Postprzez spike72 » 29 paź 2009, 20:36

strOOs napisał(a):spike72 wyjasnij mi jakim cudem oleje o tej samej specyfikacji, mieszalne ze soba, maja inna lepkosc?

Mikołaju drogi, ... ano mają, pewnie zależy to od wielu czynników jak np. skład, technologia, przeznaczenie itp. Zobacz charakterystykę tego Mobila 5W30 (ostatnia tabelka) : http://www.mobil.com/Poland-Polish/Lube ... _5W-30.asp
i pórownaj z tymi z poprzedniego mojego posta. :) Podstawowa specyfikacja i klasy mogą byc identyczne, ale charakterystyka fizyko-chemiczna może byc różna.
Zobacz wskaźniki dla poszczególnych temperatur.
Nigdzie nie napisałem że się nie mieszają. Ostatnio nawet czytałem artykuł w prasie motoryzacyjnej, że nowoczesne oleje silnikowe mineralne możesz mieszac z full syntetykami !! Uzyskasz po prostu olej o uśrednionej wartości, ale taka operację zaryzykował bym jedynie w Polonezie albo Żuku, ewentualnie "pojazdach" m-ki TATA. <lol>

strOOs napisał(a):– nie dymi
– nie pali wiecej niz powinna.

A czy napisałem że musi ?? Napisałem tylko że "mogą" (może). :P
Kończymy o olejach bo to nie ten dział.
Pozdrófka i miłego wieczorka 4 @ll.
Forumowicz

Postprzez strOOs » 29 paź 2009, 20:40

spike72 wartosc nie wychodzi usredniona tylko zblizona do minerala :)

Napisales tak: Elf jest najlepszy a inne moga powodowac problemy :)
Forumowicz

Postprzez spike72 » 29 paź 2009, 20:43

strOOs napisał(a):Napisales tak: Elf jest najlepszy a inne moga powodowac problemy :)

W którym miejscu ?? :P
strOOs napisał(a):Tak samo lepkosc kinetyczna Mobila jest wyzsza = jest lepszej jakosci powierzchnia smarna.

Właśnie Mazda preferuje oleje o niższej lepkości. ;)
Najlepsza dla Mazdy powinna byc DEXELIA. hahaha
Ostatnio edytowano 29 paź 2009, 20:48 przez spike72, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Ki_niunia » 29 paź 2009, 20:46

No hejka wszystkim :)
O widzę, że nie tylko ja mam olej do wymiany ;)
WOLNOŚĆ TO NIE CEL, LECZ SZANSA BY SPEŁNIĆ NAJSKRYTSZE MARZENIA :)
Forumowicz

Od: 26 paź 2008, 09:12
Auto: 323F BA 1.5 '98

Postprzez strOOs » 29 paź 2009, 20:46

spike72 a wlasnie ze niekoniecznie Dexelia – niezawsze to co firmowe jest lepsze :)

Akurat dla Mazdy Mobil to ZŁO ! ! ! Tymbardziej do KL-a !

W uproszczeniu: nie odpowiednia lepkkośc dla silników japońskiej konstrukcji. Japończyki wymagają olejów o niskiej lepkości

Ja osobiście polecam każdemu do Mazdy oleje m-ki ELF.

W tych miejscach :P

Czyli piszesz tak ze do kazdego mocnego auta lejemy tylko Elfa bo ma najmiejsza lepkosc. A w 100C (gdzie tak naprawde dopiero zaczyna sie deptac auto, bo na zimno nie wolno) te oleje maja bliskie jednakowym parametry :)
Forumowicz

Postprzez spike72 » 29 paź 2009, 20:57

Hejka <b>Kiniu.</b> :D
strOOs napisał(a):Cytat:
Akurat dla Mazdy Mobil to ZŁO ! ! ! Tymbardziej do KL-a !

Taką konkluzję wyciągnąłem z działu Eksploatacja>Oleje.
strOOs napisał(a):Czyli piszesz tak że do każdego mocnego auta lejemy tylko Elfa

Właśnie nie, niemieckie konstrukcje silnikowe preferują olej o większej lepkości, a że polecam Elfa to się zgadzam, ale tylko polecam, a nie każe lac.
<b>Mikołaj kończymy temat, bo to nie ten dział.</b> :)
Forumowicz