Gaśnie przy ruszaniu, czy to wina sprzęgła

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez przemek.gd » 23 wrz 2013, 07:50

Witam wszystkich.  
Moim problemem jest sprzęgło w cx7 2.3turbo 2007 rok. Problem polega na tym. 
Pomimo tego ze jestem zawodowym kierowcą moja Madzia często mi gaśnie przy ruszaniu
.Sprzęgło z tego co wiem jest z samo regulatorem także ciężko stwierdzić czy się kończy ( opinia serwisu).Czuję się jak amator chcąc ruszyć ze świateł a Madzia robi psikusy i gaśnie, albo trzeba ja wkręcić na wyższe obroty żeby chciała się ruszyć. 
Założyłem instalacje gazową lecz nie ma ona za bardzo wplywu na to, gdyż na benzynie jest tak samo.  Dokładnie mówiąc wygląda to tak. Powoli  popuszczajac sprzęgło bez dodawania gazu rusza. Zauważyłem że przy popuszczaniu sprzęgła nie podbija obrotów. Najbardziej widoczne jest to przy cofaniu. Wsteczny puszczam sprzęgło i dodaję lekko gaz, po czym sprzegło mam w tej samej pozycji ale po odpuszczeniu gazu obroty spadają i Madzia gaśnie.
 Można powiedzieć że jest to jazda na pól sprzegle.Jaka jest przyczyna? Jeździłem innym cx7 i nie było takiego problemu.  Strzał ze sprzęgła a ona rwała się do przodu moja ma pod cięte skrzydła.  Madzia ma przejechane 121tys km i nie wiem czy było robione sprzęgło.  Mam wydruk historii serwisowej ale wszystko po niemiecku i mało z tego rozumiem.
 Miał ktoś podobny problem lub wie o co tutaj chodzi? Bo strasznie boli mnie to że nie mogę być zadowolony ze swojego wymarzonego auta.
Pozdrawiam Przemek.
Początkujący

Od: 11 sty 2013, 14:23
Auto: Cx7 2.3turbo disi 2007 rok. Wersja europejska.

Postprzez LosAmigos » 8 paź 2013, 22:44

Ja mam identyczne objawy,ale tylko na gazie (szczególnie wykonując manewr cofania) – w ASO powiedzieli mi że mam do wymiany sprzęgło, bo się ślizga.
Forumowicz

Od: 7 sie 2013, 20:34
Auto: Mazda 2 DE
Silnik 1,3 84KM
Trend & Fun
Rok: 2014

Mazda CX-7 ER
Silnik: 2,3
Rok: 2008