Witam Szanownych Kolegów Forumowiczów,
Od pół roku jestem szczęśliwym (czasem mniej, czasem bardziej) posiadaczem CX-7, zostało mi jeszcze pół roku do badań technicznych. Od jakiegoś czasu w zwiazku z tym nurtuje mnie kwestia sprawdzania hamulców na stacji diagnostycznej. Zastanawiam się, czy wjazd na rolki jedną osią i kręcenie nią z zewnątrz, z drugą osią nieruchomą nie uszkodzi napędu AWD. Wiem, że w CX-ie napęd na tylną oś jest dołączany w zależności od potrzeb i nie jest stały, ale czy takie działanie nie ogłupi komptera, który odczytując różnicę prędkości osi, nie dołączy wtedy właśnie tyłu? W instrukcji nie jest to określone, natomiast jest jasno zabronione holowanie z jedną osią uniesioną – stąd moje rozterki. Proszę, powiedzcie jak to ugyżć.
Badania techniczne, a napęd AWD
Strona 1 z 1
Mysle, ze przetestowane to zostalo juz miliony razy, biorac pod uwage ilosc CX-7 jezdzacych co roku na badania techniczne na calym swiecie...Nie slyszalem, zeby ktos mial w tym obszarze problemy po przegladzie technicznym..
- Od: 20 kwi 2011, 13:03
- Auto: CX-7 EU DISI 2008r.
jadac na stacje musisz, znalezc taka, ktora ma sprzet to przegladow samochodow 4x4. Wjezdzajac na badania muisz powiedziec diagnoscie ze auto ma naped 4x4, w przeciwnym razie tak jak slusznie zauwazyles naped moze zostac uszkodzony.
W praktyce ... wjezdzasz autem 4x4 na rolki i testuja hamulce, jedno kolo kreci sie w jedna stronie a drugie w przeciwna. Nie wiem dlaczego i po co
, ale po takim badaniu naped nieuszkodzony.
pzdr
Maciek
W praktyce ... wjezdzasz autem 4x4 na rolki i testuja hamulce, jedno kolo kreci sie w jedna stronie a drugie w przeciwna. Nie wiem dlaczego i po co
pzdr
Maciek
- Od: 8 lut 2012, 20:35
- Auto: Obecnie Mazda CX-5
Bylo Mitsubishi EVO IX 400KM
cheatah napisał(a):Nie wiem dlaczego i po co, ale po takim badaniu naped nieuszkodzony.
Ze względu na działanie mechanizmu różnicowego, w tym momencie napęd nie będzie przekazywany na drugą oś.
Pozdrawiam,
Cichy
Tak jak Ci koledzy napisali, przy Cx-e jest normalna procedura sprawdzania, napęd jest dołączany, więc nic się nie dzieje i nie głupieje, spoko.

- Od: 5 gru 2003, 15:25
- Auto: Mazda6 GJ SkyActiv-G 2.5 '15 SkyPassion
CX-7 Sport EU powered by DISI-tune
Poprzednie auto:
Mazda6 GG L3 '02
Strona 1 z 1