Jak sprawdzić FWD, czy AWD
Strona 1 z 1
Witam wszystkich jestem tu nowy mam zamiar kupić MAZDA CX-7 GRAND TOURING AWD tylko może ktoś wie jak jest naprawdę z tym napędem z tego co wyczytałem to napęd jest na przednią oś ale po utracie przyczepności 50% automatycznie włącza się tylna oś ale czytałem też że są tylko z przednim napędem więc sam już nie wiem jak to jest proszę o pomoc
-
tomek181177
Najprościej sprawdzić czy jest 4x4 zaglądając pod samochód (wydaje mi się że modele z manualną skrzynią wszystkie mają 4x4, tylko w automatach była opcja z napędem na przednią oś, jeśli mylę się niech mnie ktoś poprawi), aby sprawdzić czy działa wyłącz TCS i rusz z impetem na piaskowej/żwirowej drodze.
Jaki jest dokładnie algorytm załączania się tylnych kół i w jakim procencie jest tam przenoszona moc – nie wiem. Wiem tyle że jest to pomocne w śniegu, piasku, tam gdzie przednionapędowi już staną Ty będziesz mógł jeszcze jechać , wiem bo sam sprawdzałem.
poniżej link do mojego ulubionego filmiku z CX-7 http://www.youtube.com/watch?v=LQNnPcWkXYg
Jaki jest dokładnie algorytm załączania się tylnych kół i w jakim procencie jest tam przenoszona moc – nie wiem. Wiem tyle że jest to pomocne w śniegu, piasku, tam gdzie przednionapędowi już staną Ty będziesz mógł jeszcze jechać , wiem bo sam sprawdzałem.
poniżej link do mojego ulubionego filmiku z CX-7 http://www.youtube.com/watch?v=LQNnPcWkXYg
Bardzo prosto sprawdzić czy auto ma napęd na przednia oś czy na obie. Wystarczy podnieść auto i zajrzeć pod spód.
Jak auto ma napęd 4x4 to wtedy przez spód auta przez cała jego długość biegnie wał napędowy.
Przy silniku od spodu powinna być przekładnia napędu na tył.
Oczywiście na tylnym moście będzie dyferencjał, którego w napędzie na przednia oś po prostu nie ma.
Jak będziesz włączał auto to wyświetli się ikona AWD na desce rozdzielczej.
Tak najlepiej sprawdzić czy auto ma 4x4.
Jak auto ma napęd 4x4 to wtedy przez spód auta przez cała jego długość biegnie wał napędowy.
Przy silniku od spodu powinna być przekładnia napędu na tył.
Oczywiście na tylnym moście będzie dyferencjał, którego w napędzie na przednia oś po prostu nie ma.
Jak będziesz włączał auto to wyświetli się ikona AWD na desce rozdzielczej.
Tak najlepiej sprawdzić czy auto ma 4x4.
Pozdrawiam,
Vito
Vito
Strona 1 z 1