Witam,
Wczoraj zauważyłem ze jedna lampa z przodu zaczeła świecić na fioletowo. Czy to oznacza końcówkę życia zarówki xenonowej? Czy ktoś może już wymieniał? Jaki jest koszt i co polecacie na wymianę? Czy tylko w aso? Wymieniać parami czy można jedną?
Pozdrawiam
Fioletowy xenon, czy to oznacza końcówkę życia zarówki – D2S
Strona 1 z 1
Jeśli zmienia kolor, to kończy się żarnik. Nie ma sensu kupować nowej żarówki w ASO, bo ceny są tam mocno przesadzone. Za 300-400 złotych kupisz komplet markowych żarówek, a za kilkadziesiąt chińskich.
Kiedyś ratując się w podróży kupiłem taką chińską żarówkę za 15 zł (D2R) i choć biorąc pod uwagę cenę był to świetny zakup, to jednak nie polecam, bo gorzej ogniskują – widać są niedokładnie zrobione, a ich światło jest lekko różowawe.
IMHO lepiej wymienić dwie żarówki – szczególnie jeśli nie wiesz ile wyświeconych godzin ma ta druga i jakiej jest marki. Żarówka ksenonowa z czasem delikatnie zmienia kolor. Różnie też świecą żarówki od różnych producentów... Chyba, że nie jesteś estetą, bo praktycznie rzecz biorąc, wystarczy oczywiście wymienić tą, która się zużyła.
Dopisano 08 lis 2012 13:20:
P.S. Do CX-7 potrzebujesz żarówki D2S.
Kiedyś ratując się w podróży kupiłem taką chińską żarówkę za 15 zł (D2R) i choć biorąc pod uwagę cenę był to świetny zakup, to jednak nie polecam, bo gorzej ogniskują – widać są niedokładnie zrobione, a ich światło jest lekko różowawe.
IMHO lepiej wymienić dwie żarówki – szczególnie jeśli nie wiesz ile wyświeconych godzin ma ta druga i jakiej jest marki. Żarówka ksenonowa z czasem delikatnie zmienia kolor. Różnie też świecą żarówki od różnych producentów... Chyba, że nie jesteś estetą, bo praktycznie rzecz biorąc, wystarczy oczywiście wymienić tą, która się zużyła.
Dopisano 08 lis 2012 13:20:
P.S. Do CX-7 potrzebujesz żarówki D2S.
the right man in the wrong place...
Strona 1 z 1