Wymiana przedniej szyby
Strona 1 z 1
Witam, kilka dni temu dostałem kamieniem w przednia szybę, która w konsekwencji została zakwalifikowana do wymiany. PZU w ramach ubezpieczenia szyb proponuje mi nowa szybę polskiej firmy nordglass. Poszperalem trochę na rożnych forach, które pełne są raczej negatywnych ocen produktów tej firmy: bardzo "miękka", rysuja ja wycieraczki nawet ktoś stwierdził, ze zona paznokciem mu porysowala, co jest już zdecydowana przesada ale wystarczyło żeby ziarno wątpliwości zasiać. Czy ktoś z was ma w swojej M przednia szybę tej firmy? jak to w rzeczywistości wyglada? Zastanawiam się czy po prostu nie zlikwidować szkody z casco w ASO?
Ostatnio edytowano 11 maja 2014, 12:42 przez Josh, łącznie edytowano 2 razy
Powód: zmiana nazwy wątku
Powód: zmiana nazwy wątku
- Od: 17 lut 2011, 01:24
- Auto: cx7
tak wiec powiem tyle jesli chodzi o zamiennik to z pewnoscia jest lepsza niz chinska. nord jest produkcja pol robiona z tej samej tafli szkla co orginal tylko ze w swojej fabryce gienta tzn w pol. kazda szyba sie rysuje jak sie nie wymienia wycieraczek, uzywa drapaczki, przeciera sie wycieraczkami z piaskiem itp itd . jesli chodzi o pakiet autoszyby to napewno taniej Ci to wyjdzie co napewno wiesz
jesli bys chcial troche lepszy zamiennik to firmy saint-gobain ta firma produkuje szyby orginalne i zamienniki. nie wiem czy jakos pomoglem ale to zawsze cos
pozdrawiam
- Od: 28 maja 2009, 09:42
- Auto: MX3 K8 '91 black
Kamil napisał(a):kolega z działu M6 GH wymieniał na oryginał, by mieć święty spokój.
To ja wymieniałem tą szybę
Teraz tak, co masz zrobić? Dostałeś z pewnością wycenę szkody, gdzie masz podaną robociznę, szybę zamiennik i klej, zgadza się? Piszesz pismo do ubezpieczyciela, że ze względu na wiek Twojego pojazdu oraz jego nienaganny stan techniczny i wizualny jedynym akceptowalnym przez Ciebie rozwiązaniem jest wymiana szyby na oryginalną szybę Mazdy o numerze takim i takim (wcześniej dzwonisz do ASO, podajesz VIN i prosisz o numer katalogowy szyby i jej cenę) co pozwoli na zachowanie 100% oryginalności Twojego pojazdu. Kupujesz szybę w ASO na fakturę, gdzie prosisz, żeby wpisano Twoje dane i nr rej pojazdu. Szybę wymieniasz tutaj http://www.nordglass.pl/pl,szyby-samochodowe,23,sosnowiec.html za 170zł ( w cenę wliczony jest klej, więc jeśli na wycenie od ubezp. będziesz miał go osobno to zarobisz sobie jeszcze). Sam wymieniałem u chłopaków swoją szybę i ręczę za fachowość wykonanej pracy. Zresztą dostaniesz pisemną gwarancję na usługę, którą wraz z fakturą za szybę i wymianę wysyłasz do PZU z prośbą o ponowną kalkulację i wypłatę odszkodowania. Jeśli nie masz w umowie udziału własnego w szkodzie ani innych dupereli to powinieneś zarobić na tym koszt kleju, którego nie kupujesz, bo w Sosnowcu jest gratis. U mnie na wycenie klej to ok.200zł, więc myślę, że w sam raz za stracone nerwy.
Najlepiej jakbyś wrzucił tutaj tą wycenę, co i jak Ci policzyli.
Pozdrawiam,
Tomek
P.S Oryginalna szyba Mazdy ma taką zaletę, że (przynajmniej u mnie tak było), nie posiada żadnych numerów z daty produkcji itp. Wymieniasz i jest dokładnie tak jak było. Nikt nie zarzuci Ci, że masz nieoryginalną czołową, bo auto zderzyło się z nie wiadomo czym.
- Od: 5 lip 2009, 23:42
witam ponownie,
dzięki tomek6 za scenariusz, niestety wydaje mi się, że nie ma on zastosowania do ubezpieczenia AUTO SZYBA w PZU. Raczej do AC i tutaj faktycznie nie ma problemu – robisz co chcesz, tyle tylko że tracisz zniżkę co może być irytujące w sytuacji gdy masz zarejestrowane na siebie kilka aut...
Poddaję pod rozwagę sens wyboru tej opcji (AUTO SZYBA) przy zawieraniu pozostałych umów ubezpieczeniowych – z reguły w opowieściach agenta ubezpieczeniowego wszystko brzmi fantastycznie a kto czyta 15 stron drobnym druczkiem?
Sama opcja nie jest droga (około 150,00 pln) natomiast nie mamy żadnego wyboru jeżeli chodzi o sposób likwidacji takiej szkody. W ogólnych warunkach Auto szyby jest mowa o "przedstawicielu PZU", którym jest tylko firma NORDGLASS. Tylko za pośrednictwem tej firmy możemy wymienić szybę i w zasadzie tylko na szybę jej produkcji. Wybór innego producenta jest teoretycznie możliwy ale w sytuacji gdyby nie naprawili w ciągu 14 dni od dnia wstawienia auta do warsztatu albo gdyby nie dysponowali szybą do cx7. niestety szyby takie mają...
JA ostatecznie zdecydowałem się na oryginalną szybę w ASO.
dzięki tomek6 za scenariusz, niestety wydaje mi się, że nie ma on zastosowania do ubezpieczenia AUTO SZYBA w PZU. Raczej do AC i tutaj faktycznie nie ma problemu – robisz co chcesz, tyle tylko że tracisz zniżkę co może być irytujące w sytuacji gdy masz zarejestrowane na siebie kilka aut...
Poddaję pod rozwagę sens wyboru tej opcji (AUTO SZYBA) przy zawieraniu pozostałych umów ubezpieczeniowych – z reguły w opowieściach agenta ubezpieczeniowego wszystko brzmi fantastycznie a kto czyta 15 stron drobnym druczkiem?
Sama opcja nie jest droga (około 150,00 pln) natomiast nie mamy żadnego wyboru jeżeli chodzi o sposób likwidacji takiej szkody. W ogólnych warunkach Auto szyby jest mowa o "przedstawicielu PZU", którym jest tylko firma NORDGLASS. Tylko za pośrednictwem tej firmy możemy wymienić szybę i w zasadzie tylko na szybę jej produkcji. Wybór innego producenta jest teoretycznie możliwy ale w sytuacji gdyby nie naprawili w ciągu 14 dni od dnia wstawienia auta do warsztatu albo gdyby nie dysponowali szybą do cx7. niestety szyby takie mają...
JA ostatecznie zdecydowałem się na oryginalną szybę w ASO.
- Od: 17 lut 2011, 01:24
- Auto: cx7
Strona 1 z 1