Witam wszystkich forumowiczów! od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem 2 letniej CX7 2.3MZR DISI Turbo z przebiegiem 40tyś.km mam pytanie dotyczące średniego pomiaru spalania na 100km, w momencie odbioru samochodu licznik podawał pomiar 100l/100km(?), który po ruszeniu zaczął spadać i po kilku dniach w tej chwili wynosi 18,9l/100, czy to że na początku była tak wysoka wartość może się wiązać np. z resetem oprogramowania związanym z instalacją czujników parkowania? i jak długo może trwać dojście do rzeczywistego poziomu średniego spalania bo ciągle jest tendencja spadkowa (ale chwilowo potrafi się też o kilka dziesiątych podnieść) ? Kolejne pytanie dotyczy spalania aktualnego w cyklu miejskim – wartości podawane aktulanie podczas jazdy na wskaźniku mogą przyprawić o ból głowy:) – poniżej 10l spada dopiero na wyższych biegach normalnie jest to coś w przedziale pomiędzy 17 a 30 l i wychodzi na to , że przy takich wartościach to już raczej poniżej 18l/100 t nie zejdzie? , wprawdzie liczyłem się z dużym spalaniem ale maks. na poziomie 15-17L
Jeśli moje pytanie jest głupie

to przepraszam, jestem tu nowy i sprawdzając pobieżnie wątki nie natrafiłem na ten temat.
Pozdrawiam