Wymiana żarówek świateł mijania i postojowych CX-7 FL

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez andreon » 1 kwi 2010, 18:30

Mam pytanie, czy ktoś wymieniał samodzielnie żarówkę świateł mijania( krótkich)? Czy jest konieczne zdejmowanie nadkola jak pokazuje instrukcja? Jaka żarówka jest w krótkich( nie mam xenonów) w CX-7
Ostatnio edytowano 10 maja 2014, 23:20 przez Josh, łącznie edytowano 5 razy
Powód: Porządki
Forumowicz

Od: 8 lip 2009, 22:17
Auto: Mazda CX-7

Postprzez Stivi » 1 kwi 2010, 19:44

ale w jakim aucie?
No teraz wiadomo ze w CX-7,ale akurat z tym wozem nie mialem do czynienia, wiec nie pomoge.
Stivi

Postprzez domin1979 » 2 kwi 2010, 09:42

andreon napisał(a):Mam pytanie, czy ktoś wymieniał samodzielnie żarówkę świateł mijania( krótkich)? Czy jest konieczne zdejmowanie nadkola jak pokazuje instrukcja? Jaka żarówka jest w krótkich( nie mam xenonów) w CX-7
Wg instrukcji lepiej zdjąć część nadkoli ale długie można wymienić od strony maski. Jak masz wąskie ręce to może się udać. Zawsze można spróbować. Żarówkę masz H7 55W.
Załączniki
aa.jpg
Obrazek
Forumowicz

Od: 14 wrz 2007, 11:04
Auto: S-Max 2.0T '12
było :( CX-7 Expression '08 2.3 DISI

Postprzez mircus8 » 4 kwi 2010, 22:08

Przerobiłem ten temat praktycznie. W trasie spaliła mi się właśnie taka żarówka i od góry próbowałem wymienić, zajęło mi to 2 godziny. Połączone to było z demontażem skrzynki z bezpiecznikami, filtrem powietrza i odkręcaniem lampy. Efekt był taki, że dwa dni później na stacji diagnostycznej w maszynie do ustawiania świateł w ogóle nie było tego światła widać. Diagnosta nie miał innych klientów, więc na podnośniku zdemontował mi całe nadkole i wyciągnął założoną żarówkę. Była wpychana na siłę, wiec ją skrzywiłem i z tego powodu nie było widać światła na urządzeniu diagnostycznym. Musiałem zakupić kolejną żarówkę i ten diagnosta zamontował mi ją już prawidłowo. Operacja wymiany żarówki kosztowała mnie prawie 100 zł. Więc ci co pisali instrukcje mieli chyba rację, wskazując na konieczność demontażu nadkola. Wąskie dłonie to chyba tu jednak nie pomogą.
Początkujący

Od: 17 wrz 2008, 21:48
Auto: honda, Mazda CX-7

Postprzez andreon » 6 kwi 2010, 19:33

Właśnie jestem po wymianie. Niestety musiałem częściowo zdemontować nadkole. Z góry bardzo ciężko pomimo, że moje ręce nie są zbyt duże nie udało się.
Forumowicz

Od: 8 lip 2009, 22:17

Postprzez lluu » 8 kwi 2010, 19:16

Witam
Żarówkę wymienili mi chłopcy z NorAuto na Ostrobramskiej w Warszawie, kosztowało to ok. 40 pln + żarówka. Raczej nie demontowali połowy samochodu, mówili że mają speca któremu żadna żarówka się nie oprze :). Najpierw sam próbowałem, zdjąłem pokrywę bezpieczników i namacałem żarówkę ale łapy miałem za grube.
Pozdrawiam.
Początkujący

Od: 21 sie 2008, 23:32
Auto: ŚP – Mazda Cx-7 US Sport
Mazda Cx-9 2008 US GT

Postprzez perfectlie » 20 maja 2012, 21:25

Witam, ostatnio bylem w serwisie (nie aso) – przy okazji poprosilem by wymieniono mi zarowke. Po tej wizycie mam wrazenie ze wymieniona zarowka jest skierowana bardziej 'w dol' od tej nie zmienianej... Prosze o opinie, czy jedyna mozliwoscia sprawdzenia czy zarowka jest dobrze umieszczona to odkrecanie nadkola i weryfikacja? Czy przy wymianie zarowki mozna cos w lampie spier...niczyc? Generalnie sam mam zamiar zmieniac zarowy od teraz... Odrazu z gory przepraszam za lamerstwo, ale jestem swiezakiem. (jeszcze kilkaset pytan i bedzie lepiej ;) )
Dzieki. <spoko>
Początkujący

Od: 13 lut 2012, 21:07
Auto: Aktualnie szukam Mazdy dla siebie.

Postprzez a_rekin » 9 wrz 2012, 19:41

Witam!

Wiem że temat był poruszany odnośnie świateł mijania lecz odnośnie żarówek postojowych nic nie znalazłem."Konia z rzędem temu",kto wie jak to cholerstwo można wymienić...Instrukcja mówi że od zewnątrz wykręca się śrubki i wychodzi caly zespół tzn.kierunek,pozycja i przciwmgielne-Nieprawda!Instrukcja dołączona do auta (Mazda kupiona w salonie w Polsce) jest od prawdopodobnie starszego modelu.Dzwoniłem do ASO-tam powiedzieli że niby od dołu odkręcamy przy nadkolach plastki lub ewentualnie nadkole-też nieprawda bo intercooler blokuje.Więc odkęciłem zderzak ale kable od czujników dystansu i od spryskiwaczy pozwoliły mi tylko na dojście rękami do tylnej części całego zespołu a tam wszytsko jest zasłonięte plastikami więc bez dalszej wiedzy oprócz dojścia do przeciwmgielnych nie dało się praktycznie dojść bez ryzyka uszkodzenia lub wyłamania czegość "po drodze" Wobec tego pytanie-jak wyciągnąć cały ten zespół albo jak pozbyć się tych zabezpieczających plastików od strony zewnętzrej tak aby mieć swobodny dostęp?

Dzięki za ewentualną odpowiedź-bardzo by mi pomogła!

Pozdrawiam
a_rekin
a_rekin

Postprzez Marianek » 10 wrz 2012, 06:43

Temat warunkowo zostaje tydzień ,potem go połączę z innym na temat żarówek.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez a_rekin » 10 wrz 2012, 10:00

Ok.Dzięki serdeczne.Pozdrawiam.
a_rekin

Postprzez Cichyq » 11 wrz 2012, 14:09

Mam CX-7 z 2010 roku.
Potwierdzam, wykręca się 2 lub 3 wkręty i cały zespół wychodzi.
Wszystko od zewnątrz :)
Nie trzeba przez nadkole :)

Dzisiaj się przyglądnę i postaram się wieczorem opisać dokładnie, bo nie chcę strzelać :)
Nie kłóć się z głupim, bo zniży Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
Obrazek
Forumowicz

Od: 6 kwi 2007, 21:11
Auto: Mazda CX-7 Sport DISI Turbo 260KM '10

Postprzez Sebal » 12 wrz 2012, 19:58

Zgadza sie. Sprawdzałem dzisiaj. Dwie śruby i cała lampa wychodzi.
Forumowicz

Od: 21 sie 2007, 10:22
Auto: było:
Mazda 6 2.0 diesel GY
Mazda CX-7 diesel ER
Mazda 2 1.3 86 KM DE
Mazda 6 2.2 180 KM GH
Mazda 6 2.2 175 KM AWD GJ
Mazda 3 2.0 150 KM AT BL
Jest:
Mazda CX 60 PHEV KH
Mazda 3 2.0 120 KM AT BM

Postprzez krzys78.78 » 11 cze 2014, 21:52

No niestety ale muszę się jutro kontynuować wymianę żarówek D2S mam nadzieje że tylko dwie, trzy śrubki i lampa wyjdzie, dzisiaj próbowałem zrobić to przez nadkole ale mam problem z włożeniem żarówki z powrotem do lampy
Forumowicz

Od: 26 gru 2011, 04:36
2,3 DISI rok 2008

Postprzez WRONGSOFT » 28 paź 2016, 15:03

Cała wymiana to 5 minut
2 śrubki tak jak na zdjęciu pod tym kontem co pokazałem na foto
schodzi cała oprawa i wymieniamy
Załączniki
mazda cx7.jpg
pod tym kontem 2 śrubeczki krzyżakowe i cała oprawa wychodzi wymiana 10 min
mazda cx7.jpg