Mazda CX-7 2.3l benzyna – po wymianie rozrządu duże zużycie oleju

Postprzez adpisz » 28 wrz 2024, 17:25

Mazda CX-7 2.3 AWD benzyna disi turbo 2009r., przejechane 190 tyś
po wymianie rozrządu zaczął brać dużo oleju, 1l na 1000km. Wcześniej przed wymianą to było 2l na 8tyś.. Niby nowy rozrząd, działa cicho.. zatem gdzie szukać przyczyny? Czy został źle ustawiony?

Przy wymianie rozrządu zalecano mi również zmienić olej na 5w40 (ze względu na wiek silnika), miało to niby pomóc w lepszej pracy i zużyciu a nowy rozrząd i zmiana 5w30 na 5w40 sprawiły odwrotnie, dużo większe zużycie. Firma, gdzie wymieniałem rozrząd zasugerowała potrzębę małego remontu silnika (że niby uszczelki nie trzymają).

Gdzie szukać przyczyny?
Początkujący

Od: 18 maja 2020, 11:01
Auto: Mazda CX-7, 2.3 benzyna, 2008

Postprzez zadra » 28 wrz 2024, 21:03

adpisz napisał(a):Mazda CX-7 2.3 AWD benzyna disi turbo 2009r., przejechane 190 tyś

zalecano mi również zmienić olej na 5w40 (ze względu na wiek silnika).

Mity lat 80'tych a Ty uwierzyłeś..
To nie jest żuk, nysa czy skoda 100...

Przyczyny szukaj pod autem (Może masz wycieki) albo w ingerencji tego warsztatu, który Ci kity o gęstych kolejach wciska. Nie wiem co trzeba odkręcić i robić w Twoim silniku przy wymianie rozrządu, ale na pewno nikt do pierścieni na tłokach nie zaglądał przy tej okazji, ani głowicy nie zajmował zatem jeśli nagle po ich interwencji zaczęło być coś nie tak, to szukaj powodu problemów w fachowości mechaników.

Czy ten sam serwis wymieniał Ci olej w aucie ? Sprawdziłeś poziom osobiście ? Może po prostu zalane było na min, a Ty uzupełniłeś po tym tysiąc km i się zamartwiasz niepotrzebnie..
Sugeruję powrót do poprzedniego, sprawdzonego przez prawie 200tys km oleju na którym nie było znaczących ubytków.. papa
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]

staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Forumowicz

Od: 27 cze 2007, 18:07
Auto: HONDA civic VIII
1,8 Stoczterdzieścikuniów z maską gazową na pyskach ciągnących sedana :-P

Postprzez adpisz » 29 wrz 2024, 08:44

W pół roku dolałem 6l oleju... więc to nie jest efekt małej ilości. Po wymianie rozrządu po prostu zaczął bardzo szybko znikać.. Byłem ponownie w tym warsztacie, żeby zweryfikowali powód, nie ma żadnych wycieków i śladów. Pod autem brak jakichkolwiek plam. Wymiana rozrządu nie wymaga dostępu do silnika (co widziałem na filmikach i potwierdził serwis). Pozostaje poszukać inny serwis do diagnozy.
Początkujący

Od: 18 maja 2020, 11:01
Auto: Mazda CX-7, 2.3 benzyna, 2008