Świece w oleju

Postprzez unreality » 2 cze 2024, 22:19

Witam, jak w temacie, wszystkie świece skąpane w oleju.

Opiszę przypadek ze szczegółami, może łatwiej będzie coś wydedukować.

Auto mam od 3 miesięcy, wcześniej problemu nie było.

Miesiąc temu wymieniony został olej w silniku (5W30) + filtry.

Poczym poszła dłuższa trasa na samej benzynie (w celu sprawdzenia średniego jej spalania), na powrocie zauważyłem spadki mocy na biegach 5, 6 i ogólne dziwne zachowanie skrzyni, tak jakby na siłę wrzucała wyższy bieg niż potrzeba (np przy 80km/h zapięty 6 bieg). Robi się dość mułowata a zbiera się dopiero jak depnę to oporu tylko wtedy skrzynia sobie redukuje bieg. Ponadto na biegu jałowym kultura pracy silnika stała się dość nerwowa, drgania czuć było w budzie a sam silnik było widać że trzepie się od strony aku, po stronie paska bez zarzutu.

Podpinałem pod kompa, wyszło wypadanie zapłonu na pierwszym cylindrze...

Padło na świece i cewkę bo to w sumie i tak chciałem wymienić.
Przedwczoraj zdjąłem chłodniczkę, zdjąłem cewki i spoglądając do gniazd świec widać było że wszystkie 4 są dookoła delikatnie w oleju. Po demontażu okazało się że od dołu też są dość skąpane w oliwie. Stare świece NGK, wymieniłem na Denso + pomieszałem cewkami eliminując tą z 1 gniazda + nowa cewka Bosch na 4 gniazdo poszła (bo tam najmocniej silnik drgał)

Efekt jest taki że silnik pracuje równiutko ale nadal podczas jazdy potrafi wbić zbyt wysoki bieg. Podczas jazdy po mieście objaw jest taki że jak wyjeżdżam np z ronda i chcę przyspieszyć Mazda musi nabrać "mocy" żeby się zebrać, nie reaguje od razu na gaz tylko po chwili – tak samo było przed wymianą świec ale już po wymianie oleju.

Kontrolka check engine wróciła, komputer pokazał tym razem wypadanie zapłonu na cylindrze 3...

Od czego zacząć szukanie problemu ?
Początkujący

Od: 15 maja 2024, 13:53
Auto: Mazda CX-7 2007 (USA), 2.3 (260KM) benzyna + gaz (Zenit)
Automatyczna skrzynia biegów
AWD

Postprzez majonez1970 » 3 cze 2024, 11:55

U mnie jak wyświetlał się check to okazało się, że winna była przepustnica (wymieniałem i świece i cewki i zawsze po kilku dniach błąd wracał, wymieniłem nawet pierwszą sondę lambda). Po wymianie przepustnicy na check już się nie świeci.
Forumowicz

Od: 25 cze 2019, 08:00
Auto: Mazda CX-7 2,3 244KM ER 2007

Postprzez valdiiaga » 5 cze 2024, 07:56

Jak zalane olejem gniazda świec to jest nieszczelność pod pokrywą zaworów.
Forumowicz

Od: 12 wrz 2023, 10:33
Auto: między innymi MX3 1,8 V6 95r